Matteo Salvini: Italija negali būti „Europos pabėgėlių stovykla“

Italijos naujasis vidaus reikalų ministras Matteo Salvini sekmadienį pareiškė, kad reikia užkirsti kelią Italijai tapti „Europos pabėgėlių stovykla“ ir tai padaryti pasitelkus „sveiką protą“.

Italijos naujasis vidaus reikalų ministras Matteo Salvini sekmadienį pareiškė, kad reikia užkirsti kelią Italijai tapti „Europos pabėgėlių stovykla“ ir tai padaryti pasitelkus „sveiką protą“. <br>AP nuotr.
Italijos naujasis vidaus reikalų ministras Matteo Salvini sekmadienį pareiškė, kad reikia užkirsti kelią Italijai tapti „Europos pabėgėlių stovykla“ ir tai padaryti pasitelkus „sveiką protą“. <br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 4, 2018, 10:57 AM, atnaujinta Jun 4, 2018, 10:58 AM

Tai kraštutinių dešiniųjų lyderis sakė lankydamasis šalies pietuose esančiame migrantų centre.

M. Salvini, naujoje populistų koalicinėje vyriausybėje einantis ir vicepremjero pareigas, nuvyko į Siciliją stumti savo antiimigracinės platformos, padėjusios jam ateiti į valdžią. Sicilijos sala yra vienas pagrindinių išsilaipinimo taškų per Viduržemio jūrą į Europą plūstantiems migrantams.

Italija ir Sicilija negali būti Europos pabėgėlių stovykla“, – sakė M. Salvini, kreipdamasis į savo šalininkus Sicilijos pietiniame Pocalo mieste, viename iš migrantų „karštųjų taškų“.

„Niekas nesugriaus mano įsitikinimo, kad neteisėta migracija yra verslas... Tūžtu matydamas, kaip žmonės pelnosi iš vaikų, kurių tyko mirtis“, – kalbėjo ministras.

Tuo tarpu pranešta, kad sekmadienį Viduržemio jūroje nuskendo daugiau nei pusšimtis migrantų. Prie pietinės Tuniso pakrantės, netoli Sfakso miesto, iš vandens buvo ištraukti 48 lavonai. Dar devyni sirai, tarp jų septyni vaikai, žuvo jų laivui nuskendus prie Turkijos krantų.

Pocalo uostamiestis yra vienas iš migracijos „karštųjų taškų“, kur plūsta pabėgėliai iš Šiaurės Afrikos ir Artimųjų Rytų, bėgantys nuo karo, persekiojimo ir bado savo gimtosiose šalyse.

Prieš atvykstant M. Salvini prie Pocalo migrantų centro vartų susirinko minia entuziastingai nusiteikusių jo šalininkų ir kiek mažesnė protestuotojų grupė. Abiem grupėms svaidantis įžeidimais, vos nekilo rimtos peštynės.

Vienas protestuotojų laikė iškėlęs plakatą su užrašu: „Sveiki atvykę, pabėgėliai“. Tuo tarpu ministro šalininkų grupėje buvęs vyras pareiškė, kad miestiečiai nebenori daugiau „parazitų“, o kiti tuo metu skandavo: „Matteo, Matteo“.

„Nesilaikys griežto kurso“

Pasakęs kalbą ministras užėjo į migrantų centrą pabendrauti su kai kuriais iš 158 žmonių, kuriuos praėjusį penktadienį jūroje išgelbėjo humanitarinis laivas.

Italijos pakrančių apsaugos tarnybos koordinuota gelbėjimo operacija vyko praėjus kelioms valandoms po to, kai M. Salvini davė ministro priesaiką ir pareiškė prašysiantis savo vadovaujamos ministerijos ekspertų parengti rekomendacijas, „kaip sumažinti atvykstančių migrantų srautą ir padidinti išsiunčiamų migrantų skaičių“.

„Geri laikai nelegalams baigėsi – ruoškitės krautis lagaminus“, – kalbėjo M. Salvini šeštadienį.

Nors ministras neatsisakė savo kovingos retorikos, padėjusios jam ateiti į valdžią, jis kiek sušvelnino savo toną kalbėdamas apie gelbėjimo operacijas jūroje organizuojančius nevyriausybininkus, kuriuos anksčiau yra vadinęs „kontrabandininkais“ ir kaltinęs bendrininkavimu su neteisėtu žmonių gabenimu užsiimančiais nusikaltėliais.

„Manau, geriau leisti pinigus šalyse, iš kurių tie žmonės atvyksta. Jei yra nevyriausybinių organizacijų, norinčių dirbti dykai – puiku“, – sakė ministras.

Kraštutinių dešiniųjų „Šiaurės lygos“ lyderis taip pat sakė, kad naujoji vyriausybė dėl imigrantų „laikys ne griežto kurso, o vadovausis sveiku protu“.

M. Salvini kolega vicepremjeras Luigi Di Maio, vadovaujantis prieš isteblišmentą nusistačiusiam Penkių žvaigždučių judėjimui (M5S), taip pat yra pavadinęs gelbėjimo operacijas jūroje organizuojančias nevyriausybines organizacijas „jūrų taksi“, nors jo retorika imigracijos klausimu yra gerokai santūresnė už „Šiaurės lygos“.

Šiuo metu M. Salvini telkia rinkėjų paramą savo partijos kandidatams prieš vėliau šį mėnesį vyksiančius vietos rinkimus ir stengiasi sustiprinti tradiciškai šiauriniuose šalies regionuose labiau palaikomos „Šiaurės lygos“ pozicijas skurdžiau gyvenančiuose Italijos pietuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.