Britanijos princas Williamas aplankė Jeruzalės šventąsias vietas

Didžiosios Britanijos princas Williamas ketvirtadienį aplankė šventąsias vietas ginčijamoje Rytų Jeruzalėje, baigdamas istorinį vizitą, per kurį stengėsi neužkliudyti šio regiono politinių skaudulių.

 Scanpix nuotr.
 Scanpix nuotr.
 Scanpix nuotr.
 Scanpix nuotr.
 Scanpix nuotr.
 Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 28, 2018, 8:44 PM, atnaujinta Jun 28, 2018, 8:45 PM

Antrasis žmogus eilėje į Jungtinės Karalystės sostą taip pat padėjo gėlių prie savo prosenelės, palaidotos Šv. Marijos Magdalietės bažnyčioje Rytų Jeruzalėje, kapo.

Williamas tapo pirmuoju Britanijos karališkosios šeimos nariu, apsilankiusiu daug ginčų kurstančiame Al Aksos mečetės komplekse.

Ši vieta, laikoma šventa tiek musulmonų, tiek žydų, nuolat atsiduria izraeliečių ir palestiniečių konfliktų centre.

Princas pasivaikščiojo po kompleksą, kuriame yra Al Aksos mečetė ir įsimintinoji Uolos Kupolo šventovė, lydimas didelės grupės izraeliečių apsaugininkų ir šiuos objektus administruojančios Jordanijos vadovaujamos religinės institucijos narių.

Izraelis okupavo Rytų Jeruzalę per 1967 metų Šešių dienų karą, ir nuo to laiko griežtosios linijos žydų aktyvistai siekė teisė melstis mečečių komplekse. Tokie ketinimai sulaukdavo audringo musulmonų pasipriešinimo.

Žydai tiki, kad Al Aksos mečetės komplekso vietoje, kurią jie vadina Šventyklos kalnu, anksčiau stovėjo Antroji Jeruzalės šventykla, laikoma judaizmo švenčiausiąja vieta. Šią šventyklą sugriovė senovės romėnai 70-aisiais mūsų eros metais. Šalimais esanti Vakarų siena yra paskutinė išlikusi šventyklos atraminė siena.

Tiek antrasis palestiniečių sukilimas 2000 metais, tiek naujausia smurto banga, prasidėjusi pernai, yra susiję su palestiniečių nuogąstavimais, kad bus pakeistas seniai galiojanti nuostata, jog žydai šventajame komplekse gali lankytis, bet ne melstis.

Po apsilankymo Al Aksos komplekse Williamas pabuvojo Jeruzalės žydų ir krikščionių šventosiose vietose.

Per vizitą prie Vakarų sienos, dar vadinamos Raudų siena, princą lydėjo rabinas Shmuelis Rabinowitzas ir Britanijos vyriausiasis rabinas Ephraimas Mirvisas.

Žydišką šlikę užsidėjęs Williamas įkišo raštelį į plyšį tarp senovinių akmenų, tada palietė juos delnu ir kelias akimirkas pastovėjo užsimerkęs.

Malda už taiką

Sh. Rabinowitzo biuro pranešime sakoma, kad Williamas svečių knygoje užrašė maldą už taiką.

„Tegul taikingasis Dievas apdovanoja taika šį regioną ir visą pasaulį“, – sakoma maldos tekste.

Judėjai laikosi papročio lankydamiesi prie Vakarų sienos palikti joje ant popieriaus lapelių užrašytas maldas ir prašumus.

Vėliau princas siauromis Jeruzalės senamiesčio gatvelėmis nuėjo iki Kristaus Kapo bažnyčios. Dauguma krikščionių tiki, kad bažnyčia yra pastatyta vietoje, kur Jėzus kadaise buvo nukryžiuotas ir palaidotas.

Ten Williamą pasveikino bažnyčią administruojančių krikščioniškųjų konfesijų, kurių santykius kartais irgi aptemdo nesutarimai, atstovai. Princui buvo surengta ekskursija po erdvios šventovės daugiaaukštį vidų.

Po šios viešnagės princas nuėjo prie netoliese esančių Džafos vartų senosios Jeruzalės sienoje, kur jo laukė kortežas, nuvežęs Williamą į Ben Guriono oro uostą Tel Avive.

Williamas pirmadienio pavakare atvyko į Izraelį iš Jordanijos be savo žmonos Kate, Kembridžo kunigaikštienės. Jo sutuoktinė prieš du mėnesius pagimdė jųdviejų trečiąjį vaiką.

Trečiadienį, per vizitą Izraelio okupuotame Vakarų Krante, princas, atrodo, nusižengė su Artimųjų Rytų konfliktu susijusioms painioms diplomatinės kalbos taisyklėms, kai palestiniečių teritorijas pavadino „šalimi“.

„Labai džiaugiuosi, kad abi mūsų šalys labai glaudžiai bendradarbiauja ir anksčiau yra pasiekusios sėkmės istorijų švietimo ir pagalbos darbų srityse“, – Ramaloje jis sakė palestiniečių prezidentui Mahmudui Abbasui.

Vakarų šalių vyriausybės paprastai vengia vadinti palestiniečių teritorijas šalimi arba valstybe, bet palaiko šios tautos siekį ateityje užsitikrinti suverenumą.

Jeruzalėje antradienį su princu susitikusio Izraelio premjero Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) dešinioji partija „Likud“ atmeta Palestinos valstybingumą ir remia žydų nausėdijas okupuotame Vakarų Krante.

Gėlės ant prosenelės kapo

Ketvirtadienį Williamas taip pat aplankė savo prosenelės Batenbergo princesės Alice (Elis) kapą ir padėjo ant jo gėlių. Ši Britanijos karalienės Victorios provaikaitė buvo dabartinės monarchės Elizabeth II vyro princo Philipo motina. Princas Philipas, Williamo senelis, jos kapą aplankė 1994 metais.

Izraelio Holokausto memorialas „Yad Vashem“ 1993 metais paskelbė princese Alice pasaulio tautų teisuole už jos pastangas gelbėti nacių okupuotos Graikijos žydus per Antrąjį pasaulinį karą.

Williamas antradienį, savo oficialiojo vizito pirmąją dieną, aplankė šį memorialą ir jo muziejų.

„Man garbė, kad mano paties prosenelė yra viena iš šių pasaulio tautų teisiųjų“, – Williamas parašė muziejaus lankytojų knygoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.