JAV Atstovų Rūmai pripažino generalinį prokurorą kaltu dėl nepagarbos Kongresui

JAV Atstovų Rūmai

Rezoliucijos rengėjai pažymi, kad E. Holderis blokuoja metus ir keturis mėnesius trunkantį tyrimą dėl žlugusios neteisėto ginklų vežimo programos „Fast and Furious“ („Greiti ir įsiutę“).<br>"Reuters"
Rezoliucijos rengėjai pažymi, kad E. Holderis blokuoja metus ir keturis mėnesius trunkantį tyrimą dėl žlugusios neteisėto ginklų vežimo programos „Fast and Furious“ („Greiti ir įsiutę“).<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2012-06-29 11:44, atnaujinta 2018-03-18 15:13

Keli įpykę demokratai, pirmiausia - partijos aukščiausio rango Atstovų Rūmų narė Nancy Pelosi, balsavimui prasidėjus demonstratyviai išėjo iš posėdžių salės.

Jie protestavo prieš tai, ką vadina itin politiškais ir tik savo partijos interesams naudingais respublikonų veiksmais E. Holderiui ir prezidento Baracko Obamos administracijai prieš lapkričio rinkimus diskredituoti.

Tačiau respublikonų dominuojamuose Atstovų Rūmuose rezoliucijai buvo pritarta 255-iais balsais. Prieš ją balsavo 67 deputatai. Kelios dešimtys demokratų atsisakė dalyvauti balsavime, bet keli kiti taip pat balsavo už tai, kad teisingumo ministras būtų pripažintas kaltu dėl nepagarbos.

Rezoliucijoje raginama bylą perduoti kuriam nors JAV prokurorui, kuris turėtų užduotį parengti potencialų kaltinamąjį aktą E. Holderiui - už tai, kad jis blokuoja metus ir keturis mėnesius trunkantį tyrimą dėl žlugusios neteisėto ginklų vežimo programos „Fast and Furious“ („Greiti ir įsiutę“).

Atstovų Rūmai turi balsuoti dėl antros rezoliucijos civilinės nepagarbos klausimu, kuria būtų sudarytos sąlygos vienam Kongreso komitetui federaliniame teisme iškelti bylą Teisingumo departamentui, kad pareigūnai būtų priversti pateikti dokumentus, kurių pareikalautų respublikonų tyrėjai.

Šį pirmąjį per JAV istoriją sprendimą pripažinti savo pareigas einantį teisingumo ministrą kaltu dėl nepagarbos, Baltieji rūmai iš karto pavadino „aiškiai politiniu triuku“.

„Respublikonai spaudė dėl politinio teatro, o ne teisėtos Kongreso priežiūros“, - sakoma Baltųjų rūmų komunikacijų direktoriaus Dano Pfeifferio pareiškime.

„Deja, politiškai motyvuota darbotvarkė paėmė viršų ir vietoje to, kad su prezidentu užsiimtų darbo vietų kūrimu ir ekonomikos augimu, (kaip) šiandien matėme, Atstovų Rūmai atliko aiškiai politinį triuką“, - sakoma pareiškime.

Pagal nevykusią programą „Fast and Furious“, kurią Arizonoje pradėjo Alkoholio, tabako, šaunamųjų ginklų ir sprogmenų kontrolės biuro agentai, ginklai tyčia buvo kontrabanda gabenami į Meksiką, kad būtų galima susekti ginklų srautus meksikiečių narkotikų karteliams.

Tačiau daug ginklų dingo, o du jų vėliau buvo rasti vieno JAV sienos apsaugos agento nužudymo vietoje.

Respublikonas Darrellas Issa, kuris pirmininkauja tyrimui vadovaujančiam Atstovų Rūmų Priežiūros ir vyriausybės reformų komitetui, siekia išsiaiškinti, kas ir kada vyriausybėje sužinojo apie tą operaciją, ir ar Teisingumo departamentas bandė ją nuslėpti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.