Palestina leido ekshumuoti Y. Arafato palaikus

Palestinos autonomija

Jeigu Y. Arafato palaikuose bus aptiktas padidėjęs polonio-210 kiekis, bus galima gana pagrįstai teigti, kad jis buvo nunuodytas.<br>AP
Jeigu Y. Arafato palaikuose bus aptiktas padidėjęs polonio-210 kiekis, bus galima gana pagrįstai teigti, kad jis buvo nunuodytas.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

"Reuters", ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 4, 2012, 6:57 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 10:45 AM

Ekshumuoti Y. Arafato kūną paprašė jo našlė Suha Arafat. Interviu televizijos kanalui „Al Jazeera“ našlė pareiškė: „Aš žinau, kad Palestinos vadovybė visada siekė išsiaiškinti tikslią Jasero mirties priežastį. Dabar mes jai galime padėti. Mes turime labai svarbių ir esminių duomenų“.

S. Arafat šitaip pakomentavo naujieną, kad šveicarų specialistai ant velionio Palestinos autonomijos lyderio J. Arafato drabužių ir asmeninių daiktų aptiko radioaktyviosios medžiagos - polonio-210 - pėdsakų.

Palestinos autonomijos valdžia pareiškė, kad patenkins S. Arafat prašymą iškelti Y. Arafato palaikus iš jo mauzoliejaus Ramalos mieste, Vakarų krante. Palestinos autonomija teigia, kad visuomet buvo pasiruošusi bendradarbiauti ir padėti išsiaiškinti buvusio lyderio mirties priežastį, bet neatskleidė, kada konkrečiai bus leista ekshumuoti palaikus.

Jeigu Y. Arafato palaikuose (konkrečiai - kauluose ir plaukuose) bus aptiktas padidėjęs polonio-210 kiekis, bus galima gana pagrįstai teigti, kad jis buvo nunuodytas.

Y. Arafatas staiga susirgo 2004 m. spalio 12 d. Kai palestiniečių gydytojai neįstengė nustatyti jo negalavimo priežasties, jis buvo skubiai nugabentas į Prancūzijos karinę ligoninę Paryžiuje. Bet ten atlikti testai ir analizės taip pat nepadėjo nustatyti diagnozės. Tų pačių metų lapkričio 11 d. J. Arafatas mirė.

Po paslaptingos Y. Arafato mirties arabų pasaulyje ėmė sklisti gandai, kad palestiniečių lyderis buvo nunuodytas arba apkrėstas reta liga, bet anksčiau nebuvo jokių to įrodymų.

2012 metų pradžioje S. Arafat perdavė kai kuriuos asmeninius daiktus, kuriais Y. Arafatas naudojosi paskutinėmis gyvenimo dienomis, kanalui „Al Jazeera“. Šis savo ruožtu juos nusiuntė Radiofizikos institutui Lozanoje, kad ten būtų atlikta ekspertizė.

Kaip pareiškė instituto vadovas Francois Bochud'as, kai kuriais atvejais polonio-210 kiekis ant Y. Arafatui priklausiusių daiktų dešimtis kartų viršijo rezultatus, gautus tiriant kontrolinius pavyzdžius. Pavyzdžiui, ant Y. Arafato dantų šepetėlio polonio-210 kiekis sudarė 54 milibekerelius, o ant apatinių baltinių - 180 milibekerelių (ant kontrolinio pavyzdžio - 6,7 milibekerelio).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.