Švedai patikėjo, kad Minską užėmė meškiukų desantas iš Lietuvos

Švedijos portalas „The Local“ pranešė apie neregėtą Baltarusijos opozicijos palaikymo akciją – ankstyvą trečiadienio rytą iš švedų pilotuojamo lėktuvo virš Baltarusijos sostinės Minsko buvo išbarstyti šimtai pliušinių meškiukų, laikančių anglų ir baltarusių kalbomis parašytus šūkius. Švedų spaudos teigimu, meškiukai buvo paimti Lietuvoje. Tiesa, Lietuvos aviatoriai tikino apie tokius skrydžius nieko negirdėję, o pati akcija primena viešųjų ryšių triuką.

Įžūli akcija, pasak švedų spaudos, prasidėjo trečiadienį paryčiais, kai nedidelis lėktuvas, prikrautas meškiukų, pakilo iš Baltarusijos kaimynės Lietuvos ir apgaubtas rytinės tamsos nuskraidino laisvą žodį palaikantį krovinį virš Baltarusijos sostinėje Minske stovinčių prezidento rūmų.<br>The Local ir AP
Įžūli akcija, pasak švedų spaudos, prasidėjo trečiadienį paryčiais, kai nedidelis lėktuvas, prikrautas meškiukų, pakilo iš Baltarusijos kaimynės Lietuvos ir apgaubtas rytinės tamsos nuskraidino laisvą žodį palaikantį krovinį virš Baltarusijos sostinėje Minske stovinčių prezidento rūmų.<br>The Local ir AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 4, 2012, 2:33 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 11:02 AM

„Galiu pasakyti, kad misija buvo absoliučiai sėkminga“, - švedų portalas cituoja vieną iš švedų pilotų, neva atlikusių neteisėtą ir labai rizikingą skrydį, išreiškiantį solidarumą su prodemokratišku Baltarusijos judėjimu.

Įžūli akcija, pasak "The Local", prasidėjo trečiadienį paryčiais, kai nedidelis lėktuvas, prikrautas meškiukų, pakilo iš Baltarusijos kaimynės Lietuvos ir apgaubtas rytinės tamsos nuskraidino laisvą žodį palaikantį krovinį virš Baltarusijos sostinėje Minske stovinčių prezidento rūmų.

Išbarstyti virš A. Lukašenkos valdų meškiukus sumanė Baltarusijos prodemokratinis judėjimas. Pasiruošimas truko beveik metus. Du iš organizatorių, kad galėtų leistis į nutrūktgalvišką skrydį, turėjo dalyvauti skrydžių apmokymuose. Pilotų licenzijas jie gavo vos prieš keletą mėnesių.

Baltarusiai neigia

Tiesa, Baltarusijos atstovai neigia, kad per pastarąją parą buvo užfiksuotas Baltarusijos oro erdvės pažeidimas. Tokį pareiškimą trečiadienį paskelbė šalies Gynybos ministerijos spaudos tarnyba.

Gynybos ministerijos pareiškimas buvo paskelbtas iš karto po to, kai švedai paskelbė apie tariamą skrydį, kuris, regis, labiau panašus į viešųjų ryšių akciją.

Rizikavo gyvybe?

Reklaminį triuką primenančią akciją švedų portalas aprašo labai išsamiai.

„Be žodžio laisvės negali būti demokratijos, - sakė vienas iš pilotų, pasak Švedijos portalo, dėl saugumo norėjęs likti nežinomas. - Viskas, dėl ko verta kovoti, yra sunku. Tai kaina, kurią reikia sumokėti.“

Jis pridūrė, kad buvo rizika, jog lėktuvas galėjo būti priverstas nusileisti ar netgi numuštas Baltarusijos kariškių.

„Mes galėjome atsidurti kalėjime“, - sakė jis.

Bet nuogąstavimai nepasitvirtino – švedų pilotai sugebėjo su savo lėktuvu saugiai grįžti atgal per sieną, šiurkščiai pažeidę Baltarusijos oro erdvę ir atlikę neteisėtą daugiau kaip valandos trukmės skrydį.

„Mes buvome virš Baltarusijos apie valandą ir dvidešimt minučių, - sakė pilotas, nusileidęs Lietuvoje po skrydžio. - Aš nežinau, ar niekas apie mus nepranešė. Mes skridome labai žemai.“

Skandalinga agentūra

Apgalvoto ir pavojingo skrydžio, per kurį beveik tūkstantis pliušinių meškiukų, laikančių žodžio laisvę palaikančius šūkius, užrašytus anglų ir baltarusių kalbomis virš Minsko, tikslas buvo atkreipti dėmesį į prodemokratiško judėjimo kovą Baltarusijoje.

Įkvėptas „Chartijos 97“ - deklaracijos, paskelbtos 1996 m. ir kviečiančios demokratijai Baltarusijoje, šalies prodemokratinis judėjimas tęsia kovą prieš jau beveik 20 metų valdantį sunkiu kumščiu pasižymintį prezidentą A. Lukašenką, vadinamą paskutiniuoju Europos diktatoriumi.

Nepaisant pavojaus neleistinai lėktuvo kertant Baltarusijos sieną ir žemai praskrendant virš jos sostinės, vienas iš pilotų pabrėžė, kad Baltarusijos piliečiai, gyvenantys Lukašenkos režimo sąlygomis, savo kasdienybėje susiduria su dar didesniais pavojais.

„Skristi lėktuvu gali atrodyti drąsu, bet gyvenant Baltarusijoje reikia dar didesnės drąsos, - sakė jis. - Tai reiškia gyventi šalyje, kur tavo šeima ir draugai gali būti areštuoti, ir tai gali nutikti bet kada“.

Pilotų „triuką“ parėmė Švedijos rinkodaros ir reklamos agentūra „Studio Total“.

Ši agentūra yra atsakinga ir už daugiau rizikingų bei iššaukiančių akcijų.

2010 m. ji padėjo organizuoti akciją prieš mokesčių nelygybę, per kurią švedų politikė Gudrun Schyman sudegino 100 tūkst. kronų banknotais.

2011 m. rudenį Australijoje agentūra organizavo fiktyvią „sekso mokyklą“.

Lietuvos institucijos - neinformuotos

Lietuvos Civilinės aviacijos administracijos direktorius Kęstutis Auryla lrytas.lt sakė nieko apie tokią švedų ir Baltarusijos opozicijos iš Lietuvos įvykdytą akciją negirdėjęs. Pasak jo, jeigu Baltarusijos oro erdvę pažeidžiantis skrydis įvyko, tai jis įvyko be Lietuvos aviatorių žinios.

„Mes tokių leidimų išduoti negalime, - sakė K. Auryla. - Mes tik duodame orlaiviams leidimą perskristi Lietuvos teritoriją nustatytais maršrutais pagal jų pateiktą planą ir oro erdvės naudojimo taisykles. Bet apie šį skrydį nėra žinoma nieko“.

Pasak K. Aurylos, lėktuvas iš Švedijos Lietuvoje pastaruoju metu buvo, tačiau tai ne tas lėktuvas, kuriuo galėjo būti skraidinami meškiukai į Baltarusiją. „Jis buvo remonto gamykloje Pociūnų aerodrome. Šeštadienį skrisdamas į Švediją dėl variklio gedimo nusileido Palangos oro uoste. Turimais duomenimis, jis šiuo metu remontuojamas Klaipėdos oro uosto dirbtuvėse“, - sakė Civilinės aviacijos administracijos direktorius.

Užsienio reikalų ministerijos Visuomenės informavimo skyriaus atstovas Andrius Visockis taip pat sakė, kad ministerija nieko negirdėjusi apie švedų organizuotą Baltarusijos opozicijos palaikymo akciją. Pasak A. Visocko, iš Baltarusijos taip pat nesulaukta jokių priekaištų ar pareiškimų dėl neteisėto jos oro erdvės kirtimo iš Lietuvos.

Švedijos ambasada linkusi tikėti

Švedijos ambasados diplomatai jų spaudoje minimos akcijos oficialiai komentuoti nenorėjo motyvuodami, jog tai privačios įmonės surengta akcija. Apie tai rašoma ne viename švedų šaltinyje, nors patys solidžiausi portalai informacijos apie tai nepateikia.

„Tai privačios reklamos agentūros akcija. Apie tą akciją yra žinučių ir kitoje Švedijos spaudoje, tai greičiausiai taip ir įvyko, - komentavo ambasados atstovė. - Bet tai nėra politinė kampanija, o organizuota reklamos firmos, kuri jau anksčiau pagarsėjusi skandalingomis akcijomis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.