Per susirėmimus Kijeve kliuvo ir bokso žvaigždei V. Klyčko (papildyta)

Tuo metu rūmuose net keliolika Ukrainos parlamento narių iš įvairių frakcijų atsiėmė savo balsus, kuriuos buvo atidavę per balsavimą dėl rusų kalbos įteisinimo.

V. Klyčko nukentėjo per kovą dėl ukrainiečių kalbos.<br>„Reuters“
V. Klyčko nukentėjo per kovą dėl ukrainiečių kalbos.<br>„Reuters“
Daugiau nuotraukų (1)

„Interfax“-BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 5, 2012, 1:20 AM, atnaujinta Mar 18, 2018, 10:33 AM

Kaip matyti žiniasklaidos išplatintose nuotraukose, kai buvo paleista dujų prie pastato centrinio įėjimo, kur vyko susistumdymai, du žmonės laikė V.Klyčko už parankių, o garsus boksininkas užsidengė veidą sportiniais marškinėliais.

Kaip praneša „Interfax“ korespondentas, V. Klyčko išėjo iš protesto vietos.

Po dujų išpurškimo V. Klyčko prasiplovė akis ir buvo tarp mitinguotojų dar apie dvi valandas.

Be to, sportininkas truputį įsipjovė išdaužto lango prie Ukrainos rūmų centrinio įėjimo dužena, žaizdą jis apsirišo nosine.

Prie Ukrainos rūmų susirinko keli šimtai žmonių. Susirėmimai nebevyksta. Žmonės stovėjo su valstybės ir partijų vėliavomis, sėdi ant laiptų. Iš garsiakalbių skambėjo ukrainiečių liaudies dainos.

Tuo metu rūmuose net keliolika Ukrainos parlamento narių iš įvairių frakcijų atsiėmė savo balsus, kuriuos buvo atidavę per balsavimą dėl rusų kalbos įteisinimo.

Aukščiausiosios Rados priimtas įstatymas sukėlė masinius protestus ne tik Ukrainos sostinėje Kijeve, bet ir kituose miestuose. Antradienį įstatymą palaikė 248 politikai (priėmimui reikėjo mažiausiai 226 balsų).

Ankščiau aikštėje priešais rūmus vyko keli susistumdymai, per kuriuos buvo išdaužtas stiklas prie centrinio įėjimo į Ukrainos rūmus, kažkuris iš susirėmimų dalyvių paleido ašarines dujas. Protestuotojai užsidengė veidus drabužiais, taip pat padėjo vienas kitam nusiprausti akis.

Prezidentas bijo rengti spaudos konferenciją?

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius pabijojo rengti spaudos konferenciją, nors opozicija nesirengė jos trukdyti, ketindama užduoti savo klausimų valstybės vadovui, pareiškė „Permainų fronto“ lyderis Arsenijus Jaceniukas.

„Prezidentas Janukovyčius, kuris paskyrė spaudos konferenciją ir žadėjo bendrauti su daugiau kaip 200 žiniasklaidos priemonių atstovų, pabijojo atvažiuoti į tokią spaudos konferenciją. Nors mes, kaip opozicija, buvome pasirengę ateiti į jo spaudos konferenciją ir užduoti jam akis į akį daug klausimų, nes jis per pastaruosius dvejus metus atsisako ir pabėga nuo asmeninių susitikimų su opozicija“,  - sakė A.Jaceniukas spaudos konferencijoje trečiadienį Kijeve.

„Pasak „Permainų fronto“ lyderio, prezidentas nusprendė „pabėgti nuo liaudies“, atšaukęs savo spaudos konferenciją.

Kaip jau pranešta, Ukrainos prezidentas 11 val. 30 min. pakvietė parlamento ir deputatų frakcijų vadovybę apsvarstyti susidariusią situaciją Aukščiausiojoje Radoje dėl įvykių, kurie įvyko per rytinį posėdį. Todėl tuo pačiu laiku numatyta Ukrainos rūmuose prezidento spaudos konferencija buvo nukelta nenustatytam laikui.     Rytiniame posėdyje trečiadienį dėl antradienį priimto vidaus kalbų politikos pagrindų įstatymo atsistatydino Aukščiausiosios Rados pirmininkas Volodymyras Lytvynas ir jo pavaduotojas Mykola Tomenka.  

Ukrainos Aukščiausioji Rada padarė parlamento pareigūnų išrinkimo, paskyrimo ir atšaukimo reglamento kelis pakeitimus.

Kaip praneša „Interfax“ korespondentas,  atitinkamam įstatymui posėdyje trečiadienį pritarė 255 liaudies deputatai.  

Pagal priimtą įstatymą, sprendimas dėl Ukrainos parlamento pirmininko išrinkimo priimamas liaudies deputatų konstitucinės sudėties daugumos atviru vardiniu balsavimu. Anksčiau parlamento pirmininkas buvo išrenkamas slaptai (balsalapiais) 2/3 balsų.

Ragina paskelbti neterminuotą ukrainiečių kalbos gynimo akciją

Opozicijos atstovai, dalyvaujantys mitinge Kijeve prie Ukrainos rūmų, pareiškė, kad ketina savo akciją padaryti neterminuotą, ir ragina paskelbti visų ukrainiečių mobilizaciją.

Mitingo dalyviai protestuoja prieš įstatymo dėl valstybinės kalbos politikos priėmimą.

Dalyvius opozicionieriai paragino nesiskirstyti ir laukti, kada bus paskelbti tolesni veiksmai.

Šiuo metu prie mitingo prisijungė „Permainų fronto“ lyderis Arsenijus Jaceniukas, parlamento pirmininko pavaduotojas Mykola Tomenka, Pilietinės pozicijos lyderis Anatolijus Hrycenka.

Parlamento pirmininkas ketina pasitraukti

Ukrainos parlamento pirmininkas Volodymyras Lytvynas trečiadienį, kitą dieną po to, kai Aukščiausioji Rada patvirtino įstatymą dėl rusų kalbos, pareiškė ketinąs atsistatydinti.

V. Lytvyno atsistatydinimą turi patvirtinti parlamentas. Šiuo metu paskelbta jo posėdžio pertrauka. Deputatai išėjo tartis dėl to, kas vyksta.

Anksčiau dėl kalbos įstatymo atsistatydino Aukščiausiosios Rados pirmininko pavaduotojas Mykola Tomenka, kuris priklauso opozicinei „Julijos Tymošenko bloko - „Tėvynės“ frakcijai.

Šiuo metu demonstrantai, susirinkę Kijeve priešais Ukrainos rūmus protestuoti prieš kalbos įstatymo, kuris gali suteikti oficialų statusą rusų kalbai, priėmimą, rengiasi teisėsaugininkų jėgos veiksmams.

Kaip pranešė Ukrainos nepriklausoma informacijos naujienų agentūra, Ukrainos rūmus apsupo milicijos specialiosios paskirties padalinio darbuotojai.

Priešais įėjimą į pastatą išsirikiavo opozicijos atstovai, tarp jų Viačeslavas Kyrylenka, Arsenijus Jaceniukas, Andrijus Parubijus, Genadijus Moskalis.

Prakalbo apie pirmalaikius parlamento rinkimus

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius neatmeta, kad politinę krizę šalyje, kurią sukėlė antradienį priimtas Kalbų įstatymas, reikės bandyti įveikti pirmalaikiais parlamento rinkimais, praneša „RIA Novosti”.

Kaip informavo valstybės vadovo spaudos tarnyba, V. Janukovyčius tai pareiškė trečiadienį per susitikimą su Aukščiausiosios Tarybos vadovybe.

„V. Janukovyčius neatmete, jog jeigu nepavyks stabilizuoti parlamento darbo, reikės pereiti prie pirmalaikių rinkimų procedūros”, - sakoma pranešime.

Pagal Kalbų įstatymą, rusų kalba pripažįstama regionine kalba 13-oje šalies regionų. Ukrainiečių kalba, kaip ir iki šiol, liks vienintelė valstybinė kalba, tačiau bus panaikinti kitų šalyje vartojamų kalbų, tokių kaip rusų, bulgarų, rumunų ir vengrų, apribojimai. Šioms kalboms bus suteiktas oficialus regioninis statusas.

Opozicija šį įstatymą laiko potencialia grėsme Ukrainos suverenitetui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.