Ukrainoje tęsiasi protestai dėl rusų kalbos įstatymo

Nukentėjo 10 milicininkų

Per akciją prie Ukrainos rūmų Kijeve nukentėjo daugiau kaip 10 milicininkų.<br>„Reuters“
Per akciją prie Ukrainos rūmų Kijeve nukentėjo daugiau kaip 10 milicininkų.<br>„Reuters“
Daugiau nuotraukų (1)

„Interfax“, BNS ir lrytas.lt inf.

2012-07-05 13:46, atnaujinta 2018-03-18 10:08

200 žmonių iš Ukrainos opozicijos partijų susirinko šalia kultūros centro Kijeve.

Mitingo dalyviai laiko plakatus „Gėda prezidento Viktoro Janukovyčiaus prieš Ukrainą nukreiptai politikai“, kituose plakatuose raginama iš parlamento išsiųsti rusų politikus.

Trečiadienį daugiau nei 1 tūkst. žmonių, kuriems vadovavo opozicijos partijos, protestavo Kijevo centre. Kai kurie demonstrantai, nepaisydami policijos reikalavimų pasitraukti iš vietos, liko centre visą naktį.

Protestai kilo, antradienį Ukrainos parlamentui patvirtinus rusų kalbos statusą.

Jeigu prezidentas pasirašys šį įstatymo projektą, rusų kalba bus pripažįstama regionine kalba 13-oje šalies regionų. Ukrainiečių kalba, kaip ir iki šiol, liks vienintelė valstybinė kalba, tačiau bus panaikinti kitų šalyje vartojamų kalbų - rusų, bulgarų, rumunų ir vengrų - apribojimai. Šioms kalboms bus suteiktas oficialus regioninis statusas.

Nukentėjo 10 milicininkų

Daugiau kaip dešimt milicijos darbuotojų prašydami medicinos pagalbos kreipėsi į gydytojus per įvykius prie Ukrainos rūmų Kijeve.

Kaip pranešė Ukrainos vidaus reikalų ministerijos Ryšių su visuomene valdyba, aktyvūs mitinguotojai nuolat buvo agresyvūs, naudojo fizinę jėgą ir ašarines dujas prieš milicininkus, kurie stūmė mitinguotojus nuo pagrindinio įėjimo į pastatą.

„Į milicijos įspėjimus liautis pažeidinėjus teisėtvarką akcijos dalyviai nekreipė dėmesio ir toliau mušė lazdomis, mėtė butelius su vandeniu, griebė už uniformų, atiminėjo apsaugos priemones ir plėšė nuo galvų šalmus“, - pažymima pranešime.

Teisėsaugininkai, atsižvelgdami į situaciją, buvo priversti naudoti kaip kraštutinę priemonę specialiąsias priemones. VRM spaudos tarnybos darbuotojai pabrėžė, kad tokių veiksmų buvo imtasi vien tik siekiant atkurti teisėtvarką ir laikantis Ukrainos milicijos įstatymo.

Pranešime sakoma, kad teisėsaugininkai patyrė įvairaus sunkumo sužeidimų.

Ukrainos Aukščiausioji Rada posėdyje antradienį 248 balsais priėmė įstatymą „Dėl valstybinės kalbos politikos pagrindų“, kuris smarkiai išplečia rusų kalbos vartojimą.

Parlamento opozicija pareiškė, kad priimant įstatymą dėl kalbos buvo padaryta daug pažeidimų.

Prieš šio įstatymo priėmimą prie Ukrainos rūmų nuo antradienio protestuoja deputatai ir eiliniai žmonės, keli parlamento nariai paskelbė bado streiką.

Mitingas vyko visą naktį ir buvo tęsiamas trečiadienį. Tarp mitinguotojų ir teisėsaugininkų įvyko keli susirėmimai, buvo naudojamos ašarinės dujos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.