Rusijos parlamentas stojo į kovą su nevyriausybinėmis organizacijomis

Rusijos Valstybės dūma

Kritikai sako, kad šis projektas yra grįžimas į Stalino laikus.<br>V. Ščiavinsko asociatyvi nuotrauka
Kritikai sako, kad šis projektas yra grįžimas į Stalino laikus.<br>V. Ščiavinsko asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, "Interfax", BNS ir lrytas.lt inf.

2012-07-06 19:50, atnaujinta 2018-03-18 09:14

Aktyvistai teigia, kad tokiu įstatymu būtų stigmatizuota daugybė organizacijų.

Valdančiosios „Vieningosios Rusijos“ remiamas įstatymo projektas buvo pateiktas po to, kai prezidentas Vladimiras Putinas apkaltino prieš 12 metų trunkantį jo valdymą protestuojančius aktyvistus gaunant pinigus iš JAV valstybės departamento.

Pagal šį platų įstatymo projektą, visos Rusijos nevyriausybinės organizacijos, kurios gauna finansavimą iš užsienio ir, kaip nutarta, dalyvauja politikoje ar veikia užsienio valstybių bei kitų tarptautinių donorų naudai, turės turėti „užsienio agento“ žymenį ir bus valdžios griežčiau tikrinamos.

Už šio įstatymo pažeidimus numatomos didelės baudos ar laisvės atėmimas.

Rusijos pareigūnai sako, kad įstatymo tikslas yra neleisti užsienio valstybėms daryti įtaką Rusijos vidaus politikai ir kad jis atitinka JAV įstatymą dėl užsienio finansuojamų nevyriausybinių organizacijų.

„Ne tik terminus, bet ir visą užsienio agentų ir jų teisių bei pareigų koncepciją pasiskolinome iš Amerikos įstatymo, kuris laikomas vienu pažangiausių pasaulyje“, - ketvirtadienį žurnalistams sakė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Tačiau kritikai sako, kad šis projektas yra grįžimas į Stalino laikus, kai beveik visi tie, kurie, kaip manyta, turėjo kontaktų su užsieniečiais, buvo vadinami šnipais ir užsienio agentais.

Terminas „užsienio agentas“ Rusijoje nebūtinai reiškia įtarimus asmeniui ar organizacijai šnipinėjimu, bet iš tiesų turi neigiamą atspalvį. Jis rodo, kad jie gauna finansavimą iš užsienio ir veikia kokios nors užsienio galios naudai.

Prieš gruodį įvykusius parlamento rinkimus V.Putinas buvo užsipuolęs Vakarų bandymus „daryti įtaką rinkimų kampanijos eigai“ per Rusijos nevyriausybines organizacijas ir perspėjo, kad tie „pinigai buvo metami į balą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.