Rinkimai Libijos rytuose: sumaištį kelia protestuotojai

Libijos rytuose šeštadienį protestuotojai, reikalaujantys didesnio atstovavimo nacionalinėje asamblėjoje trukdė balsuotojams, todėl teko kai kurias apylinkes uždaryti. Keli balsavimo centrai buvo uždaryti Adždabijoje, kur prieš balsavimą anksčiau šią savaitę buvo sudeginta rinkimų medžiagos saugykla, sakė vienas rinkimų rengimo pareigūnų Bengazyje.

Libijoje vyksta pirmieji laisvi rinkimai po daugiau kaip 40 diktatūros metų.<br>Reuters
Libijoje vyksta pirmieji laisvi rinkimai po daugiau kaip 40 diktatūros metų.<br>Reuters
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 7, 2012, 3:33 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 8:55 AM

Kitas pareigūnas pranešė, kad balsavimas buvo sutrikdytas Libijos pietryčių oazėse, Džale ir Odžloje, kur federalizmo šalininkai sutrukdė pakilti lėktuvui su politine, propagandine medžiaga.

Tuo tarpu savavališkai pasiskelbusios Kirenaikos Tarybos atstovas Abdeljawadas al Badinas (Abdeldžavadas Badinas) sakė, kad rinkėjai al Kubos mieste, esančiame netoli Dernos, visiškai boikotuoja rinkimų procesą.

Tripolyje vienas aukšto rango rinkimų pareigūnas patvirtino, kad šalies rytuose įvyko kai kurių incidentų, tačiau paneigė pranešimus, esą šiuose regionuose balsavimas gali būti atidėtas. Pareigūnas pažymėjo, kad šiuo metu ieškoma sprendimo.

„92 proc. balsavimo centrų yra atidaryti“, - tikino jis.

Laikinasis Libijos lyderis Mustafa Abdel Jalilas (Mustafa Abdel Džalilas), kuris balsavo savo rytiniame mieste al Baidoje, sakė, kad padėtis ten yra „nepriekaištinga“. Jis išreiškė viltį, kad rinkimai bus sėkmingi, ir sakė, kad vienas rinkimų darbuotojas, kuris buvo nužudytas penktadienį, turi būti laikomas kankiniu.

„Viliamės, kad mūsų broliai Bengazyje atsiribos nuo šių problemų ir kad balsavimas vyks kaip planuota“, - šalies lyderis sakė naujienų agentūrai AFP.

Tripolyje balsavimo punktai buvo atidaryti tiksliai pagal tvarkaraštį 5 val. Grinvičo (8 val. Lietuvos) laiku. Iš karto išsirikiavo eilės piliečių, rinksiančių Generalinį nacionalinį kongresą, kuris valdys šalį pereinamuoju laikotarpiu.

„Žodžiais negaliu išreikšti savo džiaugsmo šią istorinę dieną“, - sakė 40-metė Fawziya Omran (Fozija Omran)m viena pirmųjų moterų eilėje prie Ali Abdullah Warith (Ali Abdulos Varito) mokyklos sostinės centre.

Kai kurie rinkėjai apsisiautę trispalve - juoda, raudona, žalia - vėliava, kurią valstybine patvirtino diktatoriaus Muamaro Kadhafi (Muamaro Kadafio) režimą pernai nuvertę revoliucionieriai.

Piliečiai rinks 200 narių asamblėją, kuri išrinks premjerą ir ministrų kabinetą, o ateinančiais metais ketinama surengti visaverčius parlamento rinkimus pagal naują konstituciją.

Dauguma iš maždaug 3 700 kandidatų skelbia palaikantys islamiškąją platformą; tai leidžia manyti, jog Libija taps dar viena Arabų pavasario šalimi po Egipto ir Tuniso, kuriose po pernai įvykusių sukilimų valdžioje įsitvirtino religinės partijos.

Tačiau šio balsavimo patikimumas gali būti pakirstas, jeigu sukarintos grupuotės, ištikimos savo regionams arba gentims, atgrasys rinkėjus nuo balsavimo, arba jeigu ginčai dėl rezultatų peraugtų į įnirtingas kovas tarp politinių varžovų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.