Nesąžiningai dirbęs Rumunijos politikas priėjo liepto galą

Už pinigus lobistų naudai dirbti sutikęs europarlamentaras iš Rumunijos Adrianas Severinas atkakliai laikėsi savo posto. Tačiau dabar, regis, jam gresia baudžiamoji atsakomybė ne Briuselyje, o Bukarešte.

Savo kaltės nepripažįstantis A. Severinas vis dėlto gali neišvengti kalėjimo.<br>„Reuters”
Savo kaltės nepripažįstantis A. Severinas vis dėlto gali neišvengti kalėjimo.<br>„Reuters”
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“ ir lrytas.lt inf.

2012-07-18 11:46, atnaujinta 2018-03-18 01:29

Pernai kilęs skandalas ne juokais sudrebino Europos Parlamentą (EP). Britų savaitraščio „The Sunday Times” tyrimas baigėsi šiai institucijai išties gėdingomis išvadomis.

Lobistais apsimetę žurnalistai pagavo tris europarlamentarus, kurie buvo pasirengę už dosnų finansinį atlygį teikti tariamiems klientams palankias EP teisės aktų pataisas.

Ir nors buvęs Austrijos vidaus reikalų ministras Ernstas Strasseris bei buvęs Slovėnijos diplomatijos vadovas Zoranas Thaleris iškart atsistatydino, A. Severinas tik gūžčiojo pečiais.

„Nepadariau nieko neteisėto ar to, kas nėra įprasta EP”, – šaltakraujiškai paaiškino ant korupcijos grėblio užlipęs buvęs Rumunijos vicepremjeras ir atsisakė palikti EP.

Tačiau atkaklųjį A. Severiną prigriebė Rumunijos prokurorai. Jie politiką apkaltino iš ES biudžeto išpumpavus 436 tūkst. eurų (1,5 mln. litų).

„Pradėtos procedūros dėl naujo A. Severino nusikaltimo, susijusio su neteisėtu ES fondų lėšų panaudojimu”, – paskelbė Nacionalinė antikorupcijos direkcija.

Tyrėjai iš pradžių buvo atsivertę pirmąją bylą – dėl kyšių EP ėmimo. Tačiau vėliau paaiškėjo, jog A.Severinas yra pažeidęs ir kitus įstatymus.

Klasta išaiškėjo išnagrinėjus A. Severino 2007–2010 metais valstybei pateiktas sąskaitas, kuriose surašytos sutartys su šešiomis pinigus plaunančiomis Rumunijos bendrovėmis.

Rumunijos generalinės prokuratūros teigimu, byloje kaltinimai pateikti dar 7 asmenims. Be to, nutarta panaikinti A. Severino teisinę neliečiamybę – tai reiškia, kad prokurorai galės pradėti baudžiamąjį procesą.

Pats politikas, turintis didelę įtaką Rumunijos socialdemokratų partijai, tikina nieko blogo nepadaręs. Esą jam pareikšti kaltinimai yra politiniai.

ES pareigūnai atidžiai stebės, ar kaltinimai A. Severinui virs nuosprendžiu. Europos Komisija nuolat spaudžia Bukareštą stiprinti iki šiol beveik neveiksmingą kovą su korupcija.

Buvęs Rumunijos premjeras Adrianas Nastase, kurio vyriausybėje dirbo ir A. Severinas, neseniai tapo pirmuoju aukšto rango šalies pareigūnu, nuteistu už korupcinius sandorius.

62 metų A. Nastase buvo nuteistas dėl maždaug 1,5 mln. valstybei priklausiusių eurų (5,18 mln. litų) perpumpavimo savo 2004 metų perrinkimo kampanijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.