Žudynes Kolorade surengęs J. Holmesas iš paprasto berniuko virto psichopatu

Jis buvo panašus į nematomą žmogų. Tačiau ramaus būdo jaunuolis neseniai visiškai pasikeitė. Jamesas Holmesas realybėje tapo filmų apie Betmeną piktadariu – psichopatu Džokeriu. Jis žudo negalvodamas.

Daugiau nuotraukų (1)

„Daily Mail”, „The New York Times”, „Lietuvos ryto“ inf.

Jul 23, 2012, 4:15 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 10:24 PM

Amerikiečiai tiesiog dievina komiksus. Ypač apie gėrio ir blogio susidūrimą. Pavyzdžiui, apie Betmeno – Tamsos riterio ir beprasmiškai žudančio psichopato Džokerio, kuris sėja chaosą.

Bet kartais iš komiksų ir kino filmų ši kova persikelia į realybę. Ir tuomet amerikiečiai sutrinka.

Lieka tik spėlioti, kas, kada ir kodėl pasidarė 24 metų J. Holmesui, kuris kino teatre šaltakraujiškai nužudė 12 žmonių, sužeidė dar 50 nesirinkdamas nei amžiaus, nei lyties. Vaikiną pažinojusiems žmonėms ir tyrėjams jo asmenybė kelia daugiau klausimų, nei pateikia atsakymų.

Įsivaizduoja esąs filme

Įtariamojo susižavėjimas Džokeriu šioje istorijoje mažai kam atrodo atsitiktinis.

Kolorado valstijoje per filmo apie Betmeną premjerą ėmęs šaudyti J. Holmesas išsigandusiems žmonėms ištarė: „Esu Džokeris.”

Jis prieš žudynes plaukus buvo nusidažęs oranžine spalva – tokios pat spalvos peruku vienoje šiurpiausių scenų yra pasirodęs ir Džokeris – psichopatas, save vadinantis chaoso agentu, kuris neturi plano ar konkrečių priežasčių, nejaučia gailesčio ir nori tik žudyti.

Be to, filmo „Tamsos riterio sugrįžimas” („The Dark Knight Rises”), per kurio premjerą ir surengtas išpuolis, ašis – chaosas, kova, žudynės.

Būtent tokiais žodžiais galima apibūdinti ir penktadienio tragediją Denverio priemiesčio Auroros kino teatre.

Tad nenuostabu, jog netrukus po kruvino išpuolio pastebėta, kad J. Holmesas tapatina realybę su kino juosta.

Sulaikymo centro, kuriame laikomas J. Holmesas, darbuotojai irgi netruko pastebėti, kad žudikas neadekvačiai vertina tai, kas įvyko. Jis už grotų esą elgiasi neracionaliai, nerodo jokio gailesčio savo aukoms ir net įsivaizduoja esantis filme.

Negana to, į sulaikymo centrą atvežtas J. Holmesas nuolat spjaudosi, pernelyg nesirinkdamas, į ką – ant sienų, durų, prižiūrėtojų.

Kiti kaliniai J. Holmeso laukė su tokiu įsiūčiu, kad įtariamasis dėl jo paties saugumo uždarytas į vienutę.

Anot vieno šią įstaigą palikusio sulaikytojo, jei J. Holmesas patektų į kitų kalinių rankas, jis nesulauktų pirmadienį numatyto savo pasirodymo teisme.

Elgesys netikėtai pasikeitė?

Net jeigu jis ir sulauks teismo proceso, amerikiečiui gresia mirties bausmė. Tuo vis dar sunku patikėti jį pažinojusiems žmonėms, kurie sako, kad maždaug prieš metus J. Holmesą buvo galima pavadinti tiesiog pavyzdingu JAV piliečiu.

Iš Kalifornijos kilęs jaunuolis buvo sportiškas, šeimyniškas, labai gabus reikšdamasis akademinėje veikloje.

Daug kam atrodė, kad jo laukia puiki ateitis.

„Jis plaudavo savo tėvų automobilį, pjaudavo žolę, žaidė futbolą. Jis buvo tipiškas amerikiečių berniukas. Apie jį nebuvo galima pasakyti nieko bloga”, – pasakojo Tomas Mai, kuris J. Holmeso šeimos kaimynystėje gyvena 15 metų.

„Jimmy (Jameso vardo trumpinys, – red. past.) buvo drovus, tačiau kai įsidrąsindavo, tapdavo linksmiausiu, protingiausiu vaikinu. Vyrukas, kurį pažinojau, nekeldavo jokių bėdų”, – savo ruožtu antrino J. Holmeso vidurinės mokyklos draugas Sumitas Shahas.

Tačiau juodu tikriausiai nežinojo, kad pastaraisiais mėnesiais J. Holmesas buvo gerokai pasikeitęs. Pažįstantys jo motiną Arlene ir tėvą Robertą pasakoja, kad tik išgirdę apie penktadienio žudynes jie instinktyviai įtarė, kad dėl jų kaltas sūnus.

Gimdytojai neabejotinai žinojo, kad J. Holmeso gyvenimas ritasi į bedugnę, tačiau negalėjo paaiškinti, dėl kokių priežasčių, mat į doktorantūros studijas Denveryje išvykęs sūnus tapo kone atsiskyrėliu.

J. Holmesas laiką ėmė leisti suaugusiųjų sekso puslapiuose, tapo priklausomas nuo vaistų ir savo kaimynams Auroros priemiestyje sudarė daugybę rimtų problemų turinčio žmogaus įspūdį.

Manoma, kad maždaug tuo metu J. Holmesas smarkiai įsijautė ir į filmus apie Betmeną.

Sklinda kalbos, kad jis tapo priklausomas nuo nuskausminamųjų „Vicodin”.

Tai – tie patys vaistai, kurie 2008 metais rasti šalia aktoriaus Heathe’o Ledgerio lavono.

Itin tikroviškas Džokerio vaidmuo atsiliepė aktoriui. H. Ledgeris nebegalėjo užmigti, kamavo skausmai, o galiausiai jis perdozavo vaistų kokteilio. Taip atsirado legenda apie prakeiksmą, kuris esą persekioja Christopherio Nolano filmų trilogijos apie Betmeną dalyvius.

Problemų J. Holmesas pastaruoju metu turėjo ir universitete, nors dar prieš kelerius metus jis buvo vienas geriausių studentų. Kalifornijos universitete neuromokslus studijavęs amerikietis gavo pirmos klasės diplomą, o universiteto atstovai jį vadino nuostabiu studentu.

Doktorantūros studijas J. Holmesas nuo praėjusių metų tęsė Kolorado universiteto Medicinos mokykloje. Tačiau čia jam studijuoti kažkodėl buvo labai sunku ir pavasarį mokslus jaunuolis metė.

„Jis neturėjo draugų. Neteko svorio. Jo akys neatrodė normaliai. Niekas nepažinojo jo”, – pasakojo vienas J. Holmeso kaimynystėje gyvenęs universiteto studentas.

Įtaria psichikos ligą

Su kuo nors susipažinti J. Holmesas gal ir norėjo, bet ne akis į akį. Jo anketa aptikta vienoje sekso pažinčių svetainėje. Tiesa, kituose socialiniuose tinkluose J. Holmesas nebuvo užsiregistravęs, o tai neįprasta jo amžiaus amerikiečiams.

Beje, savo anketoje J. Holmesas galbūt net užsiminė apie savo planuojamą išpuolį.

Provokuodamas intymių santykių ieškančių tinklalapio lankytojų jis klausė: „Ar aplankysi mane kalėjime?”

Kodėl taip pasikeitė J. Holmeso elgesys? Atsakymo ieško ne tik jo artimieji, bet ir visa Amerika.

Vieni amerikiečiai jau netgi ragina į žudynių vietą pagerbti aukų atvykti Betmeno kostiumą vilkintį aktorių Christianą Bale’ą.

Kiti kaltina filmuose apie Betmeną rodomą smurtą. Esą kai kuriems asmenims filmų piktadarių, tokių kaip Džokeris, propaguojamos smurto ir chaoso idėjos gali pasirodyti žavingos.

Kiti ekspertai įtaria, kad J. Holmesą gali kamuoti genetinė psichikos liga, kuri pasireiškia 15–25 metų sulaukusiems asmenims.

Esą psichikos liga galėjo tiksėti lyg laiko bomba.

Žudė nesirinkdamas

* JAV pareigūnai šeštadienį paskelbė visų 12 per išpuolį žuvusių žmonių pavardes.

* Tarp jų yra šešiametė Veronica Moser-Sullivan. Veronicos 25 metų motina, kuriai kulkos pataikė į kaklą ir pilvą, dabar yra kritinės būklės. Ji tai atsigauna, tai praranda sąmonę ir nežino, kad jos dukra mirė.

* Visus sukrėtė ir 26 metų Matto McQuinno didvyriškas žygdarbis. Kino teatre ėmus siautėti užpuolikui, jis užstojo nuo kulkų savo 27 metų merginą Samanthą Yowler, todėl žuvo pats. S. Yowler buvo sužeista tik į kelį ir jos būklė dabar gera.

* Panašiai pasielgė ir buvęs karys Jonas Blunkas, per išpuolį specialiai pargriovęs savo merginą Jansen Young ant žemės. Jį pražudė iš pradžių J. Young turėjusi kliudyti žudiko kulka.

* Tarp kitų žuvusiųjų yra 27 metų Johnas Larimeras, kuris pernai birželį įstojo į armiją, ir 29 metų Jesse Childressas, JAV oro pajėgų vyresnysis puskarininkis.

* Galima sakyti, nuo likimo nepavyko pabėgti ir 25 metų studentei bei televizijos sporto komentatorei Jessicai Ghawi, kuriai pranašauta puiki karjera. Likus 20 minučių iki penktadienio premjeros ji rašė į mikrodienoraščių tinklalapį „Twitter”, kaip nekantrauja pamatyti filmą. Daugiau nei prieš mėnesį J. Ghawi taip pat „Twitter” papasakojo, kaip išvengė išpuolio Toronto prekybos centre.

Ji susimokėjo už maistą 18 val. 20 min, o pirmieji užpuoliko šūviai prekybos centre nuaidėjo 18 val. 23 min. J. Ghawi teigė prieš išpuolį patyrusi keistą jausmą, kuris ją tąkart paskatino greičiau išeiti iš prekybos centro. Ką ji jautė lemtingąjį penktadienį jau prasidėjus Betmeno filmo premjerai, niekas nebesužinos – merginą pakirto J. Holmeso kulka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: panaikintas R. Žemaitaičio Seimo nario mandatas