A. Lukašenka pripažino, kad meškiukų desantas buvo

Baltarusijos prezidentas

Lengvasis lėktuvas kirto Baltarusijos sieną nepastebėtas ir pabėrė meškiukų desantą.<br>"Studio total" nuotr.
Lengvasis lėktuvas kirto Baltarusijos sieną nepastebėtas ir pabėrė meškiukų desantą.<br>"Studio total" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

"Interfax", BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 26, 2012, 6:24 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 8:01 PM

„Kaip paaiškinti provokaciją lengvojo lėktuvo, kuris ne tik kirto sieną, bet ir nebaudžiamas įsibrovė į Baltarusijos Respublikos teritoriją? Juk tai pirmiausia yra susiję su mūsų piliečių saugumu“, - pareiškė A. Lukašenka ketvirtadienį per pasitarimą šiuolaikiškų darbo metodų įdiegimo ginkluotosiose pajėgose ir pasienio komitete tema.

„Šis lėktuvas buvo laiku pastebėtas, bet kodėl viršininkai neužkirto jam kelio skristi? Ko gailėjosi? Tai konkrečių vykdytojų neišmanymas ar valstybės oro sienos apsaugos klaida?“ - klausė A. Lukašenka.

„Aš norėčiau sąžiningai ir atvirai pasakyti tiems, kurie domisi šiuo klausimu, ir čia esantiesiems: vyrai, mes visi suaugę žmonės, šito kaltininkai turi atsakyti“, - pareiškė valstybės vadovas.

„Priimti sprendimo aš neskubėjau jūsų prašymu. Jūs norėjote šį atvejį nuodugniai ištirti. Dabar, kaip aš matau, jis nuodugniai ištirtas, ir šito kaltininkai turi atsakyti“, - sakė A. Lukašenka.

„Vėliausiai pirmadienį aš priimsiu sprendimą, taip pat ir personalo sprendimus“, - pridūrė prezidentas.

„Priemonių komplekso išdava turi būti nuoseklus nacionalinio saugumo sistemos stiprinimas ir būtinybė užtikrinti adekvatų operatyvinį reagavimą į bet kuriuos iššūkius ir grėsmes, kad ir iš kur jie kiltų“, - pareiškė A. Lukašenka.

Iš pradžių Baltarusijos pareigūnai neigė Švedijos žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus, kad nedidelis lėktuvas kirto sieną iš Lietuvos pusės į Baltarusiją ir nuleido mažyčiais parašiutais šimtus meškiukų su šūkiais, reikalaujančiais žmogaus teisių ir politinių laisvių.

Apie meškiukų išmetimą iš lėktuvo duomenų labai maža, tik viename vaizdo įraše parodytas lėktuvas, skrendantis virš kažkokio miestelio ir mėtantis mažus objektus, taip pat paskelbta meškiuko su mažyčiu plakatu nuotrauka.

Įtariamas meškiukų desantas sukėlė didžiulį susidomėjimą Baltarusijoje, tačiau šalies karinių oro pajėgų vadas neigė, kad šalies siena buvo neteisėtai kirsta, o švedų pranešimą pavadino „100 procentų provokacija prieš Baltarusiją“.

Lietuvos krašto apsaugos ministerija, atsakydama į BNS klausimus, teigė, kad karinės oro pajėgos nefiksavo „Lietuvos- Baltarusijos sienos kirtimo“, nors liepos 4 dieną stebėjo skrydį pasienio zonoje, kurio metu buvo pažeistos procedūros.

 „Liepos 4 dieną pasienio zonoje buvo stebimas skrydis. Vykdant skrydžius pasienio zonoje be radiolokacinio atsakiklio ir radijo ryšio aparatūros, skrydis turi būti suderintas su atsakingomis institucijomis, taip pat vykdant tokio pobūdžio skrydį, turi būti pateiktas skrydžio planas. Minėtu atveju nustatytos procedūros nebuvo įvykdytos“, - teigia KAM.

Pasak ministerijos, „jokių objektyvių duomenų, kuriais remiantis minėtas pažeidimas galėtų būti susisietas su spaudoje paminėtu įvykiu, nėra“. Skrydžių taisyklių pažeidimus, anot KAM, paprastai aiškinasi civilinės institucijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.