Izraelyje mirė garsi litvakė, teisės profesorė M. Ben Porat

Ketvirtadienį mirė profesorė Miriam Ben Porat. Garsiai išeivei iš Lietuvos buvo 94 metai. Miriam Ben Porat buvo Izraelio Aukščiausiojo Teismo teisėja, Izraelio Valstybės kontrolierė.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 27, 2012, 12:17 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 7:33 PM

Izraelyje gyvenantis rašytojas Icchokas Meras prisimena, kaip prieš daugelį metų kreipėsi į profesorę pagalbos kuriant nepriklausomos Lietuvos institucijas.

„Kai reikėjo kurti nepriklausomoje Lietuvoje Valstybės kontrolę, Seimas ieškojo šaltinių, kurie galėtų padėti. Politikai manė, kad Izraelio pavyzdys galėtų būti tinkamas. Seimas paprašė mano pagalbos, nes tuomet buvau neoficialus Lietuvos atstovą Izraelyje“, - lrytas.lt pasakojo rašytojas.

I. Meras nedrąsiai, bet ryžtingai kreipėsi į Miriam Ben Porat, tada Izraelio Valstybės kontrolierę, prašydamas patalkinti. Ji nepaprastai maloniai, su džiaugsmu, kad gali kuo padėti atkuriamai Nepriklausomai Lietuvai, atsiuntė ištisą tomą medžiagos Valstybės kontrolės ir Valstybės Kontrolieriaus klausimais, I. Meras persiuntė tą medžiagą Seimui, ir Seimas patvirtino, kad ji buvo labai naudinga.

Ispūdingą karjerą padariusi Miriam Ben Porat buvo viena iš pirmųjų moterų, kurios ryžosi studijuoti teisę Hebrajų universitete Jeruzalėje. Ji buvo pirmoji moteris patekusi į Aukščiausiojo teismo teisėjų kolegiją. Jokia moteris iki Miriam Ben Porat nebuvo ėjusi ir Valstybės kontrolieriaus pareigų.

Miriam Ben Porat gimė 1918 metais Vitebske, tačiau užaugo Lietuvoje. Į britų kontroliuojamą Palestiną litvakų šeima persikėlė 1936 metais. Teisėjos karjerą moteris pradėjo 1959 metais, prieš tai dešimt metų dirbo prokuratūroje. Už savo darbą Miriam Ben Porat pelnė ne vieną garbingą apdovanojimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.