Lenkijos sporto ministru siūloma paskirti arklį

Lenkijos vyriausybę toliau purto skandalas dėl to, jog valstybinių firmų vadovais skiriami politikų giminaičiai bei partijos funkcionieriai. Situaciją apžvalgininkai jau vadina tiesiog tragikomiška.

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas ("Lietuvos rytas")

Aug 9, 2012, 10:47 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 12:01 PM

Skandalas labiausiai gali pakenkti premjero Donaldo Tusko autoritetui, nors demaskavimų pradžioje būtent premjeras pikčiausiai kritikavo susikompromitavusį ministrą.

Kritikos ugnis į D. Tuską nukrypo po to, kai žiniasklaida atskleidė premjerą ne tiktai žinojus apie pažeidimus, bet ir juos savotiškai kursčius.

Sąmokslas prieš vicepremjerą

Skandalas kilo prieš mėnesį į žiniasklaidą patekus dviejų Žemės ūkio ministerijos valdininkų tarpusavio pokalbio įrašui. Jame buvo įvardyti kai kurie konkretūs fiktyvių pareigybių steigimo bei išpūstų algų faktai valstybinėse įmonėse.

Kilus triukšmui skubiai atsistatydino aferos centre atsidūręs žemės ūkio ministras, Valstiečių sąjungos vicepirmininkas Marekas Sawickis.

Apžvalgininkai ėmė įtarti, jog su ministro demaskavimu susijęs vicepremjeras, Valstiečių sąjungos vadovas Waldemaras Pawlakas.

Pastarasis esą paskleidė demaskuojamus įrašus, nes taip norėjo sukompromituoti pagrindinį konkurentą prieš partijos suvažiavimą. Tačiau labiausiai visus pribloškė tai, jog Valstiečių sąjungos lyderio pakeitimo planą pasiūlė D. Tuskas. Tikėdamas, jog su kitu Valstiečių sąjungos vadovu būtų lengviau tartis vyriausybėje, premjeras ėmė slapta remti M. Sawickį.

Pats premjeras M. Sawickiui suteikė visišką laisvę įdarbinti bičiulius Žemės ūkio ministerijoje, nes manė, jog tai padės sutelkti šalininkus kovoti su W. Pawlaku.

Ignoravo perspėjimus

Dabar aiškėja, kad premjeras ignoravo Centrinių kontrolės rūmų pernai pateiktą ataskaitą apie pažeidimus Žemės ūkio ministerijai pavaldžiose įmonėse.

Ataskaitoje buvo perspėjama dėl M. Sawickio draugams bei giminaičiams kuriamų fiktyvių pareigybių ir neleistinai didelių algų, tačiau premjeras į skundą niekaip nereagavo.

Kilęs skandalas, anot premjero kritikų, apnuogino ir netesėtą D. Tusko rinkimų pažadą mažinti valstybinę administraciją, kuri pastaraisiais metais tiktai didėja.

Premjeras apsijuokė ir paragindamas iš valstybinių pareigų atsistatydinti naujo žemės ūkio ministro sūnų, kai jo paties sūnus Michalas į Gdansko oro uostą buvo priimtas be konkurso.

Abu jaunuoliai pareiškė nemesią be tėvų užtarimo surasto darbo, o sugėdintas premjeras nutilo ir tapo žiniasklaidai nepasiekiamas.

Patyčios dėl motyvų

Premjero tyla tik dar labiau įsiutino žiniasklaidą. Buvęs Lenkijos valstybinės informacijos agentūros PAP direktorius bei žiniasklaidos profesorius Jacekas Žakowskis ėmė remti premjerą prie sienos.

Šis garsus apžvalgininkas pareiškė, jog dėl kilusios situacijos kalčiausias yra D. Tuskas. Premjeras formuodamas vyriausybę esą vadovaujasi ne ministrų kompetentingumo, bet partinės manipuliacijos principais.

J. Žakowskis priminė, jog siekdamas nutildyti Jaroslawą Gowiną, didžiausią savo kritiką Piliečių platformos partijoje, D.Tuskas jį paskyrė vidaus reikalų ministru.

Kadangi šis istorikas su teisingumu anksčiau nieko bendra neturėjo, ministerijai jis vadovauja prastai, užtat nebeturi laiko ir drąsos kritikuoti D. Tusko.

O, pavyzdžiui, Joannos Muchos paskyrimą sporto ministre premjeras motyvavo tuo, jog ši graži moteris patiks užsienio fotografams per Lenkijoje surengtą Europos futbolo čempionatą.

Nuolat besišypsanti J. Mucha fotografams tikrai pasirodė simpatiška, bet dėl sporto reikalų neišmanymo ji tapo vyriausybės nekompetentingumo simboliu.

J. Žakowskio teigimu, dėl tokio premjero požiūrio ministru būtų galima skirti arklį, ir skirtumą mažai kas pastebėtų.

Apžvalgininkas apgailestauja, jog antikorupcinė policija domisi vien smulkiais kyšininkais, o milijonus švaistančių valdininkų neliečia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.