Dokumentų nutekinimu kaltinamas popiežiaus liokajus stos prieš teismą (papildyta)

G. Sciarpelletti anksčiau nebuvo įvardytas šioje byloje. 

Buvusiam popiežiaus Benedikto XVI liokajui P. Gabriele (priekyje) buvo sulaikytas gegužės mėnesį tiriant slaptų dokumentų apie korupciją Vatikane nutekinimą.<br>AP
Buvusiam popiežiaus Benedikto XVI liokajui P. Gabriele (priekyje) buvo sulaikytas gegužės mėnesį tiriant slaptų dokumentų apie korupciją Vatikane nutekinimą.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2012-08-13 15:59, atnaujinta 2018-03-17 09:49

Paolo Gabriele buvo suimtas gegužę įtarus, kad jis pavogė slaptus dokumentus iš popiežiaus kabineto ir perdavė juos žurnalistams, yra kaltinamas „vagyste sunkinančiomis aplinkybėmis“. 

Teisėjas Piero Bonnetas taip pat apkaltino bendrininkavimu šiame nusikaltime Vatikano valstybės sekretoriato analitiką ir programuotoją Claudio Sciarpelletti. 

G. Sciarpelletti anksčiau nebuvo įvardytas šioje byloje. 

P. Gabriele gresia iki šešerių metų laisvės atėmimo. Vatikanas nurodė, kad šis teismas prasidės ne anksčiau nei spalį. 

F.Lombardi nurodė, kad C. Sciarpelletti šiame incidente atliko „nereikšmingą vaidmenį“ ir negali būti laikomas tikru bendrininku. 

46 metų liokajus buvo suimtas atliekant tyrimą dėl privačių popiežiaus dokumentų nutekinimo žiniasklaidai. Jis buvo 53 metų laikomas Vatikano kalėjime, o liepą jam skirtas namų areštas, kol bus paskelbtas teisėjo sprendimas. 

Vatikanas nurodė tuojau po P.Gabriele arešto radusi jo namuose dokumentų ir kopijavimo įrangos. Ši žinia sukrėtė uždarą ir glaudžią Šventojo Sosto bendruomenę bei nuliūdino 85 metų pontifiką iš Vokietijos. 

Įtariama, kad šis trijų vaikas nufotografavo ir nutekino itin slaptus elektroninius ir paprastus laiškus, paimtus iš popiežiaus asmeninio sekretoriaus Georgo Gaensweino kabineto. 

P. Gabriele advokatai neigė žiniasklaidos pranešimus, jog jų klientas susijęs su platesne viešintojų operacija, kurios tikslas - supurtyti Vatikano hierarchijos pamatus. 

Įtariama, kad liokajus veikė dėl nuoširdžių paskatų, tačiau tapo įsisenėjusių intrigų uždaroje Vatikano administracijoje įrankiu. 

„Nemanome, kad baigėme savo darbą... Tyrimas tebėra atviras dėl kitų žmonių, kurie matomai yra prisidėję“, - F.Lombardi pirmadienį citavo prokurorą Nicolą Picardi. 

P. Gabriele, dar žinomas pravarde Paoletto, pradėjo dirbti popiežiui 2006 metais ir buvo vienas iš nedaugelio išrinktųjų, turėjusių teisę patekti į Benedikto XVI asmeninius apartamentus. 

Pagal Vatikano įstatymus, bet kuriuo metu per tyrimą arba bylos nagrinėjimą popiežius gali paskelbti malonę, tačiau Šventojo Sosto ekspertai mano, kad Benediktas XVI gali paskelbti dvasinį atleidimą, bet vargu ar kišis į teisinį procesą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.