Kazanėje veikiančios musulmonų sektos buveinės sąlygų siaubingumas galbūt perdėtas

Rusijos pareigūnai, surengę reidą vienos musulmonų sektos buveinėje Kazanės mieste,

Buvęs sektos narys Š. Ibragimovas.<br>AP
Buvęs sektos narys Š. Ibragimovas.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 14, 2012, 10:04 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 9:00 AM

Tačiau apsilankymas šiame komplekse, esančiame Kazanės mieste, rodo, kad iš tiesų gyvenimas ten atrodė labiau kasdieniškas.

Per trumpą apsilankymą buveinėje, patekusioje į pasaulio žiniasklaidos pirmuosius puslapius, kai policija į ją įsiveržė ir paėmė ten gyvenusius vaikus, nepavyko rasti jokių požeminių gyvenamųjų patalpų, apie kurias pasakojo prokurorai. Šių pareiškimų taip pat nepatvirtina sektos buveinėje policijos nufilmuota medžiaga.

Vienos šio kulto narės tėvas, kuris iš pradžių nepritarė dukros sprendimui įstoti į sektą, sakė, kad jis galėdavo ją laisvai lankyti ir neturėjo jokių priekaištų dėl šios bendruomenės gyvenimo sąlygų arba elgesio su vaikais.

Viena kitai prieštaraujančios versijos kelia klausimų, ar pareigūnai tyčia nesutirštino spalvų, pasakodami apie šios sektos ekscentriškumą - galbūt mėginant pavaizduoti, kad jie imasi veiksmingų priemonių prieš radikalias musulmonų grupuotes.

Kazanės prokuratūros atstovė spaudai neatsiliepė, žurnalistams kelis kartus mėginus su ja susisiekti biuro ir mobiliuoju telefonu.

Policija aptiko šią keistą sektą rugpjūčio pradžioje, tirdama „teroro ataką“, per kurią naftos turtingame Tatarstano regione buvo nušautas vienas įtakingas musulmonų dvasininkas. Rusijos centrinėje dalyje esančiame Tatarstane apie 60 proc. gyventojų yra musulmonai.

Pareigūnai teigė, kad išpuolį Tatarstane įvykdė radikalios islamistų grupuotės, kurios stiprėja šiame regione.

Per reidą sektos būstinėje policija rado 20 vaikų, kuriuos išsiuntė į vaikų namus. Jų tėvams buvo pateikti kaltinimai dėl nepriežiūros, o prokurorai sakė, kad jiems gali būti skirta iki dvejų metų laisvės atėmimo.

Pareigūnai tvirtino, kad vaikai, kurie nelankė valstybinių mokyklų, gyveno „žmonėms netinkamomis“ sąlygomis: uždarose, tamsiose ir nevėdinamose celėse, įrengtose po žeme.

Medicinos pareigūnai teigė, kad šie vaikai retai matydavo dienos šviesą.

Tačiau šiuos pareiškimus ginčija sektos nariai. Madganuras Ziganšinas, kurios dukra Ralifa Ibragimova prisidėjo prie šios bendruomenės prieš jo valią, sakė, kad kambarys, kuriame ji gyveno su savo vyru ir keturiais vaikais, buvo ne po žeme ir su normaliais langais.

Jis taip pat ginčijo pareiškimus, kad vaikai retai matydavo saulės šviesą ir kad jiems nebūdavo leidžiama išeiti iš komplekso. Pasak M. Ziganšino, vaikai lankydavo senelius abiejų tėvų šeimose ir buvo išvykę į vasaros stovyklą, kur jis juos lankydavo iki trijų kartų per dieną.

„Jie meldžiasi. Jie religingi. Tačiau jie ne valkatos, girtuokliai arba banditai“, - M. Ziganšinas sakė savo kaime Bailiangare, esančiame už 200 kilometrų nuo Kazanės.

„Jie niekada blogai nesielgdavo su vaikais, niekada jų nemušdavo“, - pridūrė jis.

Tuo tarpu kaimynai pasakojo, kad šie vaikai buvo auklėjami žvelgti į kitus žmones su panieka ir keikdavosi bei svaidydavo akmenis iš savo buveinės.

„Jie save laikė aukštesne rase, o kitus žmones - šiukšlėmis, - teigė 42 metų Ildaras Chusainovas, gyvenantis netoliese esančiame mediniame name.

Per trumpą vizitą arba iš policijos vaizdo įrašo, nufilmuoto per reidą, buvo neįmanoma nustatyti, ar šiame komplekse iš tikrųjų esama kokių nors požeminių gyvenamųjų patalpų.

Pagrindinis šios sektos buveinės statinys - trijų aukštų namas, pastatytas ant stataus kalvos šlaito. Dengtas koridorius jį jungia prie kito namo žemiau ant šlaito, o abiejose jo pusėse įrengtos durys. Dviejų metrų aukščio tvora apjuosto komplekso viduje iš gatvės matosi medinis minaretas, virš kurio iškeltas skardinis pusmėnulis.

Elektra šiam kompleksui išjungta prieš kelerius metus, kai jo gyventojau liovėsi apmokėti sąskaitas. Dabar sekta semia vandenį iš šulinio, o šildosi malkomis ir propano dujomis.

Sekta, kurios nariai save vadina muaminais (tikinčiaisiais), praeito amžiaus 10-ame dešimtmetyje turėjo tūkstančius sekėjų. Tačiau jų pradėjo mažėti, kai sektos įkūrėjas Faizrachmanas Satarovas pasiskelbė „Dievo žinianešiu“, o savo bendruomenės narius - vieninteliais tikrais musulmonais pasaulyje.

Kai policija surengė reidą, komplekse gyveno apie 60 žmonių, įskaitant vaikus.

R. Ibragimovos vyras kaltina pareigūnus neteisėtai paėmus vaikus ir pateikus kaltinimus dėl jų nepriežiūros kaip pretekstą uždaryti šią sektą. Policija nepranešė radusi ginklų ar kokių nors įrodymų, kad sektos nariai dalyvavo smurtinėje veikloje.

„Jie nori mus įbauginti, kad būtume palikti vieni, kad išnyktume, - teigė liesas 30-metis Šamilis Ibragimovas, užsiželdęs retą barzdelę. - Tai amoralu. Tai įstatymų nepaisymas.“

Š. Ibragimovas sekmadienį sektos buveinėje krovėsi savo daiktus. Jo žmona patyrė persileidimą kitą dieną po to, kai buvo atimti jos vaikai, o penktadienį vyras išsiuntė ją į savo uošvio namus Bailiangare. Šamilis irgi ruošėsi ten važiuoti ir reiškė viltis, kad jų vaikai, kurių amžius – nuo pusantrų iki devynerių metų, greitai bus grąžinti tėvams.

Vyras sakė po penkias dienas trukusių paieškų galiausiai radęs savo atžalas vienuose vaikų namuose netoli Kazanės. Jie atrodė laimingi, tačiau „nesuvokė, kad gali amžinai netekti tėvų“, sakė tėvas.

Sektos turto likimas kol kas neaiškus. Policija kartu su socialiniais vaikais ir statybų ekspertais praeitą savaitę atliko jau trečią patikrinimą, siekdama įvertinti gyvenimo sąlygas ir nuspręsti, ar savavališki statiniai turėtų būti nugriauti, ar palikti.

Daugeliu atžvilgių sąlygos šioje buveinėje nesiskiria nuo įprastų Rusijos kaimuose. Pavyzdžiui, M. Ziganšino mediniame name Bailiangare lubos labai žemos, grindys girgždančios, o patalpos šildomos ir maistas gaminamas ant malkomis kūrenamos krosnies virtuvėje.

Sektos vadovai įtūžę dėl vaikų paėmimo ir policijos veiksmų prieš jų „šventą projektą“, taip pat teigė, kad jie galiausiai triumfuos.

„Visagalis Dievas jus nubaus, - bendruomenės vadovo pavaduotojas Gumeras Ganijevas šaukė policijos pareigūnams. - Jūs visi rytoj mirsite!“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.