Prancūzijos prezidentas F. Hollande'as žada griežtą atsaką į riaušes Amjene (atnaujinta)

F. Hollande'o vidaus reikalų ministras Manuelis Vallsas apsilankys Amjene vėliau antradienį. 

Gyventojai nepatenkinti padažnėjusiais policijos patikrinimais.<br>„Reuters“
Gyventojai nepatenkinti padažnėjusiais policijos patikrinimais.<br>„Reuters“
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 14, 2012, 1:41 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 9:19 AM

Į Amjeną išsiųsti policijos pastiprinimai, mieste, kur jau dvi naktis trukusį smurtą, kaip manoma, išprovokavo įtampa dėl policijos patikrinimų tiesiog gatvėse, turi apsilankyti vidaus reikalų ministras Manuelis Vallsas. „Buvo sužeista 16 policininkų, kai kurie jų - stambių šratų ugnimi“, - televizijai TELE TV sakė regiono prefekto įstaigos darbuotojas Thomas Lavielle'is.

 Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as antradienį pažadėjo imtis griežto atsako į praeitą naktį kilusias riaušes šiaurinio Amjeno miesto skurdžiame rajone. 

Valstybė mobilizuos visas priemones, kad įveiktų šiuos smurto veiksmus“, - F. Hollande'as sakė po naktį vykusių neramumų, per kuriuos buvo sužeisti 16 policininkų, viena pradinė mokykla smarkiai nuniokota ugnies, o vienas sporto centras visiškai sudegė. 

„Saugumas mums ne vien prioritetas - tai pareiga“, - pažymėjo prezidentas. 

F. Hollande'o vidaus reikalų ministras Manuelis Vallsas apsilankys Amjene vėliau antradienį. 

Riaušės, kurias vietos meras sieja su didėjančia socialine įtampa, blogėjant ekonomikos padėčiai, aptemdė pirmojo šimtadienio nuo F. Hollande'o išrinkimo minėjimą. 

F. Hollande'as antradienį lankėsi pietvakariniame Perfė du Varo kaime, kur pagerbė dvi policininkes, kurios buvo nušautos birželį tarnybos metu. 

Šis vizitas turėjo pademonstruoti socialisto prezidento palaikymą policijai ir jo ryžtą reaguoti į visuomenės susirūpinimo dėl nusikalstamumo. 

Tačiau iškilo pavojus, kad ši ceremonija duos priešingų rezultatų, kai vienos iš nužudytų policininkių tėvas prezidento apsilankymą pavadino viešųjų ryšių triuku. 

Claude'as Berthaut, kurio dukra Audrey buvo nušauta kartu su savo porininke Alicia Champlon, pareiškė: „Man gaila, kad jis neatvyko anksčiau, o atvažiavo vien dėl ryšių, praėjus 100 dienų po jo išrinkimo.“ 

„Mano nuomone, tai dviem mėnesiais per vėlai“, - pridūrė jis. 

Į šių pareigūnių laidotuves F. Hollande'as buvo atsiuntęs savo asmeninį padėjėją, argumentuodamas, kad negali dalyvauti asmeniškai dėl anksčiau sudarytų planų. 

Didelė įtampa vis dar tvyro apšiurusiuose Prancūzijos miestų priemiesčiuose, kur nėra daug galimybių rasti darbą, jaučiama rasinė diskriminacija ir atskirtis nuo pagrindinės visuomenės srovės, įsivaizduojama, kad teisėtvarka palaikoma priešiškais metodais. Ši įtampa periodiškai įžiebia smurto protrūkius. 2005 metais per kelias savaites trukusias riaušes, kurios buvo didžiausi neramumai Prancūzijos miestuose per 40 metų, tuometinė centro dešiniųjų vyriausybė buvo įvedusi nepaprastąją padėtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.