„Meškiukų“ reiso pilotas: „Nenurimsime, kol Baltarusija nebus laisva“

Jei Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka įgyvendins grąsinimą ir griebsis ekonominių sankcijų prieš Lietuvą, bus labai gerai. Tai interviu portalui lrytas.lt pareiškė meškiukus virš Baltarusijos išmetusio lėktuvo pilotas iš Švedijos Tomas Mazetti. „Sankcijos pakenktų tik Baltarusijai, o Lietuva nukentėtų labai, labai nedaug. Tai yra gerai. Viskas, kas šiuo metu gali pakenkti Baltarusijos ekonomikai, yra gerai“, - kalbėjo jis.

Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Sytas

Aug 16, 2012, 8:48 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 8:43 AM

Liepos ketvirtąją T. Mazetti kartu su kolege Hannah Lina Frey pakilo iš Pociūnų aerodromo ir nelegaliai įskrido į Baltarusiją. Ten išmetė keliasdešimt meškiukų su laisvę palaikančiais užrašais ir netrukdomi grįžo atgal. Švedai dirba viešųjų ryšių įmonėje „Studio Total“, kuri yra pagarsėjusi itin įžūliomis provokacijomis.

Derantis dėl interviu su T. Mazetti buvo sutarta, kad pokalbis telefonu truks 10 minučių, nes „Studio Total“ nariai šiuo metu keliauja ir pokalbiui gali skirti tik tiek laiko.

Atsiliepęs į skambutį T. Mazetti pasakė, kad yra labai užsiėmęs, todėl gali atsakyti ne daugiau kaip į vieną klausimą. Vėliau jis sutiko pakalbėti ilgiau, bet netrukus pareiškė: dabar jau tikrai turi eiti ir daugiau kalbėti nebegaliu.

- Lietuvos Civilinės aviacijos administracija sako, kad ketina jums išrašyti baudą, nes jūs kirtote sieną nepateikę skrydžio planą. Jei bauda bus išrašyta, ar ją mokėsite? Ar manote, kad esate jos verti?

- Oooo (juokiasi). Pamatysime, kai tai įvyks. Bet žinoma, mes nenorime kelti problemų Lietuvai, visiškai ne apie tai kalbame. Mes kalbame apie diktatoriaus valdomą šalį, kuri tokia yra jau 20 metų. Palyginti su tuo, visa kita yra visiškai nesvarbu. Bauda mums yra niekas, mes apie tai net negalvojame.

- Kaip jūs vertinate skrydį praėjus mėnesiui? Ar planuojate daugiau panašių akcijų?

- Kurį laiką ketiname pailsėti. O jau tada žiūrėsime, ką veiksime. Bet galiu pasakyti - mes tikrai nenurimsime kol Baltarusija nėra laisva šalis.

- Kaip vertinate reakcija, kurią Baltarusijoje, Lietuvoje, Švedijoje, kitose šalyse sukėlė jūsų akcija?

- Iki šiol mes viskuo patenkinti. Bet mes nebūsime patenkinti iki galo, kol Baltarusija netaps laisva šalimi.

- Jūs turbūt girdėjote, kad Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka grasina Lietuvai ekonominėmis sankcijomis dėl jūsų skrydžio.

- Tai būtų labai gerai, jei jis taip padarytų. Nes viskas, kas šiuo metu gali pakenkti Baltarusijos ekonomikai, yra gerai. Sankcijos pakenktų tik Minskui, o Lietuva nukentėtų labai, labai nedaug. O Baltarusija – labai daug. Ir tai yra gerai.

- Baltarusija iškvietė jus atvykti ir duoti parodymus tyrime. Teisinės pagalbos prašymai išsiųsti Švedijai ir Lietuvai. Mūsų šalies Generalinė prokuratūra patvirtino, kad nagrinėja šį prašymą. Ar jūs ketinate dalyvauti šiuose tyrimuose, jei būsite pakviesti?

- Aš negaliu atsakyti į šitą klausimą. Tikrai nežinau. Galbūt. Visa tai mažai svarbu, palyginti su Baltarusijos laisve. Labai, labai mažai svarbu. Dabar svarbiausia užduotis yra didinti spaudimą Baltarusijos režimui.

- Jūs sakėte, kad jaudinotės skrisdami į Baltarusiją. Ar nebuvo neramu grįžtant iš Baltarusijos į Lietuvą – šiaip ar taip ir šis sienos kirtimas buvo nelegalus? Nebijojote NATO naikintuvų?

- Ne. Lietuvoje yra demokratija. Blogiausia, kas galėjo nutikti – NATO pilotai per radijo ryšį būtų pateikę griežtus nurodymus arba priverstinai nutupdę. Būtume gavę baudą. O Baltarusijoje mes rizikavome gauti 20 metų kalėjimo, arba kad mūsų lėktuvą numuš. patikėkite, tai daug blogiau, nei bauda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.