Ekvadoras suteiks prieglobstį J. Assange'ui, gali būti šturmuojama ambasada (papildyta)

Nepaisydama Didžiosios Britanijos ir JAV perspėjimų viena mažiausių Pietų Amerikos šalių Ekvadoras ketvirtadienį paskelbė nusprendęs suteikti politinį prieglobstį tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėjui Julianui Assange'ui. Garsusis veikėjas yra pasislėpęs šios šalies ambasadoje Londone, siekdamas išvengti perdavimo Švedijai, kur jo laukia teismas.

Įvykiai, susiję su J. Assange'o perdavimo byla ir prieglobsčio suteikimu, Londone kursto aistras.<br>AP
Įvykiai, susiję su J. Assange'o perdavimo byla ir prieglobsčio suteikimu, Londone kursto aistras.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 16, 2012, 5:20 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 8:19 AM

„Ekvadoro vyriausybė, ištikima savo tradicijai saugoti prašančius prieglobsčio mūsų diplomatinėse atstovybėse, nusprendė suteikti diplomatinį prieglobstį J. Assange'ui“, paskelbė - Ekvadoro užsienio reikalų ministras Ricardo Patino.

Didžiosios Britanijos valdžia pagrasino šturmuosianti Ekvadoro ambasadą Londone, jeigu jai nebus išduotas „WikiLeaks” tinklalapio įkūrėjas Julianas Assange'as.

Tai šiandien darsyk patvirtino Ricardo Patino. Tuo tarpu britų valdžios atstovai nedviprasmiškai užsiminė, kad esant tokioms aplinkybėms ambasada gali netekti diplomatinę neliečiamybę turinčio pastato statuso, ir tai atvertų galimybę į ją patekus areštuoti bėglį.

Pasak ministro, prie Ekvadoro ambasados Londone budi Didžiosios Britanijos policininkai, pasirengę suimti J. Assange'ą. R. Patino nuomone, Didžiosios Britanijos vyriausybės pozicija J. Assange'o byloje yra „nepriimtina”. „Mes nesame britų kolonija”, - pridūrė jis.

R. Patino taip pat informavo, kad ketvirtadienį Ekvadoras paskelbs galutinį sprendimą politinio prieglobsčio suteikimo J. Assange'ui klausimu.

Australų programuotojas J. Assange'as 2006 metais sukūrė „WikiLeaks” tinklalapį, kuriame buvo skelbiama „nutekėjusi” slapta informacija, demaskuojanti korupciją ir piktnaudžiavimą valstybinėse organizacijose. Tinklalapio operatore J. Assange'as, tuo metu gyvenęs Švedijoje, pasirinko tenykštę kompaniją. 2010 metais, kai tinklalapio įkūrėjas buvo Didžiojoje Britanijoje, Švedija apkaltino jį išžaginimu ir pareikalavo jo ekstradicijos.

Šių metų birželio 19 d., kai Londono teismas atmetė apeliaciją dėl sprendimo išduoti australą Švedijai, J. Assange'as paprašė Ekvadorą suteikti jam prieglobstį. Nuo to laiko jis yra šios šalies ambasadoje Londone. Jeigu Ekvadoras atsisakys suteikti jam prieglobstį, J. Assange'o laukia deportacija į Švediją, iš kur, kaip būgštauja „WikiLeaks” įkūrėjas, jis gali būti išgabentas į JAV, kur jam pateikti kaltinimai šnipinėjimu ir slaptos informacijos paskelbimu.

  Slaptus valstybių dokumentus skelbianti interneto svetainė „WikiLeaks“ ketvirtadienį pasmerkė Didžiosios Britanijos grasinimus surengti reidą Ekvadoro ambasadoje Londone, kur pasislėpė šio tinklalapio įkūrėjas Julianas Assange'as. 

„WikiLeaks“ pareiškė, kad tokie grasinimai yra „priešiškas ir kraštutinis“ išpuolis prieš prieglobsčio prašytojus. „WikiLeaks“ griežčiausiais įmanomais žodžiais smerkia (tai, kad) Jungtinė Karalystė griebėsi bauginimo“, - sakoma svetainės pareiškime. 

„Tokio pobūdžio grasinimas yra priešiškas ir kraštutinis aktas, neproporcingas aplinkybėms, ir precedento neturintis išpuolis prieš prieglobsčio prašytojų teises visame pasaulyje“, - pažymima pareiškime. 

Australijos pilietis J. Assange'as Ekvadoro ambasadoje Londone yra nuo birželio ir taip bando išvengti išdavimo Švedijai, kur turi būti apklaustas dėl įtarimų lytine prievarta. 

Jis baiminasi, kad Stokholmas perduos jį Jungtinėms Valstijoms, kur jam gali grėsti kaltinimai šnipinėjimu ir sąmokslu dėl jo interneto svetainėje paskelbtų dokumentų. 

Ekvadoro užsienio reikalų ministras R. Patino  anksčiau sakė, kad Britanija grasino „įsiveržti į mūsų ambasadą, jeigu Ekvadoras neperduos J. Assange'o“. 

„WikiLeaks“ pranešė, kad šiuo metu ambasada yra apsupta policijos „grėsmingai demonstruojant jėgą“. 

„Bet koks ambasados neliečiamumo pažeidimas yra vienašališkas ir gėdingas aktas, Vienos konvencijos, kuri gina ambasadas visame pasaulyje, pažeidimas“, - sakoma pareiškime. 

„Šiuo grasinimu siekiama užkirsti kelią (artimiausiomis dienomis) laukiamam Ekvadoro sprendimui dėl to, ar jis suteiks J. Assange'ui politinį prieglobstį, ir priversti Ekvadorą priimti sprendimą, kuris būtų priimtinas Jungtinei Karalystei ir jos sąjungininkėms, - nurodoma pareiškime. - Primename visuomenei, kad šių ypatingų veiksmų imamasi žmogui, kuris jokioje šalyje nėra apkaltintas jokiais nusikaltimais, sulaikyti“. 

Britanijos užsienio reikalų ministerijos atstovas sakė, kad policija yra pasirengusi areštuoti J. Assange'ą dėl paleidimo už užstatą 2010 metais sąlygų pažeidimų. 

„JK yra teisiškai įpareigota išduoti poną Assange'ą Švedijai, kur (jis) turi būti apklaustas dėl įtarimų lytiniais nusikaltimais, ir liekame pasiryžę įvykdyti šį įsipareigojimą“, - Londone sakė atstovas. 

„WikiLeaks“ pažymėjo, jog griežtesnė Londono pozicija sutapo su tuo, kad britų užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as (Viljamas Heigas) pavaduoja atostogaujantį ministrą pirmininką Davidą Cameroną (Deividą Kameroną). 

Interneto svetainė teigia, kad W. Hague'o ministerija iki šiol prižiūrėjo derybas su Ekvadoru. 

„Jei ponas Hague'as, kaip būtų galima tikėtis, pritarė šiam sprendimui, „WikiLeaks“ ragina jį nedelsiant atsistatydinti“, - sakoma svetainės pareiškime. 

J. Assange'o motina anksčiau ketvirtadienį tvirtino, kad už britų grasinimo stovi Jungtinės Valstijos. 

„Ko JAV nori, JAV gauna iš savo sąjungininkų, nesvarbu, ar tai legalu, ar tai etiška, ar pažeidžia žmogaus ar juridines teises“, - sakė ji žurnalistams Australijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.