Įdukra tapo žinomo mediko eksperimentų auka

Klinikinę mirtį patyrusių vaikų išgyvenimus tyręs garsus JAV pediatras pribloškė savo tėvynainius. Paaiškėjo, kad šalyje gerbiamas gydytojas žinių galėjo semtis iš žiaurių eksperimentų.

Daugiau nuotraukų (1)

AP, Daily Mail ir LR

2012-08-16 08:47, atnaujinta 2018-03-17 08:43

Teisėsaugininkų akys į daktarą Melviną Morse’ą nukrypo praėjusį mėnesį. Liepos 13-ąją jis buvo sulaikytas po to, kai 11-metę įdukrą sugriebęs už kulkšnies kurį laiką vilko žvyrkeliu.

Šią sceną stebėjo skriaudžiamos mergaitės 6 metų sesuo. Vėliau M. Morse’as buvo paleistas už užstatą.

Netrukus paaiškėjo, kad šis incidentas buvo tik siūlo galas. Praėjusį penktadienį 11-metę apklausę specialistai buvo šokiruoti jos liudijimo.

Tėvas imituodavo skendimą

Mergaitė papasakojo, kad 58 metų tėvas mažiausiai keturis kartus nuo 2009 metų ją auklėjo pakišdamas jos veidą po tekančia vandens srove.

Mažametės pasakojo, kad tėvas šią bausmę vadindavo kankinimu vandeniu (waterboarding).

Teigiama, kad šį košmarą vaikui teko patirti po virtuvės ir vonios kriauklių bei vonios vandens čiaupais.

Vaikas medikui – lyg pelė

Vienuolikametės motina Pauline Morse matė, kaip kankinama mergaitė, tačiau pagalbos rankos jai neištiesė. Moteris buvo sulaikyta, bet vėliau taip pat paleista už užstatą.

Teismo dokumentuose nurodoma, kad medikas „galimai buvo priartinęs savo dukterį prie mirties simuliuodamas skendimą”. Taip pat nurodomas galimas tokių veiksmų motyvas.

„Šie kankinimai vandeniu, kuriuos jis atliko, sutampa su jo studijų objektu, – rašoma dokumente. – Logiška, kad jis rašė ir/ar tyrinėjo kankinimų vandeniu temą.”

Kaltinimus vadina absurdiškais

Dar labiau amerikiečius šokiravo tai, kad M.Morse’as, gyvenantis Delavero valstijos Doverio mieste, įsitikinęs savo nekaltumu ir nesijaučia padaręs nieko bloga.

Jo nuomone, valstija yra apimta isterijos dėl čia prieš metus iki gyvos galvos nuteisto kito pediatro – Earlo Bradley.

Jis per daugiau kaip 10 metų darbo tvirkino ir lytiškai išnaudojo daugybę savo mažųjų pacientų.

„Visa tai labai absurdiška, išskyrus tai, kad E.Delaveras patyrė traumą (dėl E.Bradley)”, – pareiškė M.Morse’as.

Gydytojo advokatas Joe Hurley pažymėjo, jog teiginiai, kad M.Morse’as eksperimentavo su dukterimi, yra gryniausios spekuliacijos.

Teisininkas viešai abejojo vienuolikametės parodymais ir jos išsakytus kaltinimus vadino neteisingais.

Mediko problemos

Tyrinėti vaikų, kurie pabuvo ant mirties slenksčio, išgyvenimus M.Morse’as pradėjo maždaug prieš tris dešimtmečius.

Jį įkvėpė vienos pacientės, kuri vos nepaskendo, pasakojimas. Mergaitė, kaip ir kiti panašias traumas patyrę vaikai, kalbėjo apie šviesą, dangų ir tunelius.

1990 m. jis išleido knygą „Arčiau šviesos” („Closer to the Light”), kuri keletą savaičių karaliavo „New York Times” bestselerių sąrašo viršūnėje.

M.Morse’as akimirksniu išgarsėjo: pasakoti apie savo atradimus jis buvo kviečiamas žurnalų ir televizijos laidų. Tarp jų – ir populiarieji JAV šou „Larry King Live” ir „Oprah Winfrey Show”.

Anksčiau šis pediatras dirbo Sietlo vaikų ligoninėje ir esą buvo vienas geriausių miesto gydytojų.

Vis dėlto 2007-aisiais M.Morse’as nutraukė intensyvią praktinę karjerą dėl sveikatos problemų. Teigiama, kad jis serga hepatitu C.

Žiniasklaida pranešė, kad išgarsėjęs M.Morse’as uždirbdavo šešiaženkles sumas, tačiau pastaruoju metu turėjo finansinių problemų.

Praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio pabaigoje iširo jo santuoka su pirmąja žmona Allison. Teigiama, kad skyrybos po beveik 20 metų santuokos labai paveikė M.Morse’ą. Dėl to jis netgi bandė nusižudyti perdozuodamas vaistų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.