Teismo nuosprendį „Pussy Riot“ merginos išklausė ironiškai šypsodamosi

Penktadienį paskelbtas ilgai lauktas nuosprendis Rusijos pankroko grupės „Pussy Riot“ narėms. Nepaisant protestų ir raginimų išteisinti „Pussy Riot“ nares, teismas nusprendė, kad merginos kaltos, ir nuteisė kiekvieną jų dvejiems metams kalėjimo. 

Laukdamos nuosprendžio merginos šypsojosi.<br>"Reuters"
Laukdamos nuosprendžio merginos šypsojosi.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-08-17 20:49, atnaujinta 2018-03-17 07:39

Posėdį tiesiogiai transliavo televizija CNN. 

Teismo salė buvo sausakimša žurnalistų, tačiau visą laiką, kol buvo skaitomos bylos detalės, vyravo rimtis. Pačios merginos, laukdamos nuosprendžio, atrodė gana atsipalaidavusios ir su šypsenomis veiduose – buvo galima spėti, kad jos jaučia moralinę pergalę.

Atlikėjas proceso metu palaikė visas pasaulis: tiek protestuotojai, tiek ryškiausios pramogų pasaulio žvaigždės teisėjų prašė jų pasigailėti. Nuosprendžio dieną lauke prie teismo būriavosi minios žmonių ir nesiliovė reikšti savo nepasitenkinimo kaltinimu moterims, kurios pačios teigė, kad jų pasirodymas atskleidė Rusijos realybę.

Be grupės rėmėjų, Rusijoje netrūksta ir protestuotojų. Vienas jų lauke sušuko: „Tegul „Pussy Riot“ ir visi jas palaikantys dega pragare!“

Vasarį, praėjusių Rusijos prezidento rinkimų laikotarpiu, protestuotojų grupės „Pussy Riot“ narės su megztomis kaukėmis ir mini sjonėliais įsiveržė į Kristaus Išganytojo katedrą ir sudainavo dalį savo dainos, kurioje smerkiamas Bažnyčios palaikymas išrinktajam prezidentui Vladimirui Putinui.

„Pussy Riot“ dalyvės atsisakė pripažinti kaltę dėl chuliganizmo Kristaus Išganytojo šventovėje, bet atsiprašė tikinčiųjų, kuriuos įžeidė savo audringu pasirodymu katedroje.

„Tai buvo etikos klaida, kad pankmaldos žanrą mes perkėlėme į šventovę. Bet mes nepagalvojome, kad tai bus įžeidžiama, – buvo rašoma narės Nadeždos Tolokonikovos kalboje. – Mes neištarėme įžeidžiamų žodžių, skirtų tikintiesiems, Bažnyčiai ir Dievui. Jokios agresijos žiūrovams nebuvo, buvo tik noras pakeisti politinę situaciją į gera, tik su tuo buvo susijusi visa mūsų energija ir ekspresija.“

Teisėja Marina Syrova sakė, kad dainininkės „šiurkščiai pažeidė viešąją tvarką" savo veiksmais vasario mėnesį. Ji pacitavo liudininkus, kurie pasakojo, kad tai buvo ne politinis, o šventvagiškas veiksmas, nors merginos tvirtina priešingai.

Kaltomis pripažintos merginos teigia, kad jų įkalinimas yra „aiškus ir nedviprasmiškas ženklas, jog laisvė yra atimama iš visos šalies“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.