Maldyvus žada gelbėti dirbtinėmis salomis

Pavojaus varpais apie pamažu skęstančius Maldyvus skambinama jau ne vienus metus. Tačiau poilsiautojų pamėgta šalis liūdno likimo, regis, išvengs ir savo trūkumus pavers privalumu.

Daugiau nuotraukų (1)

„Daily Mail” ir "Lietuvos ryto" inf.

Aug 18, 2012, 1:53 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 7:33 AM

Rojumi žemėje dažnai pavadinamuose Maldyvuose bus 43 dirbtinės privačios salos ir plūduriuojantis golfo laukas. Tokie šalies valdžios atskleisti planai ne vienam atėmė amą.

Šimtais milijonų eurų vertinamas projektas skirtas ne tik įnoringų poilsiautojų įgeidžiams tenkinti. Taip ketinama pakeisti skęstančias šalies salas.

Maldyvai – žemiausia šalis pasaulyje, kuri virš jūros lygio pakilusi tik apie 1,5 metro. Per pastarąjį šimtmetį Indijos vandenyno lygis pakilo apie 20 centimetrų, tad baiminamasi, kad jeigu vanduo ir toliau kils, šalies egzistavimui gali kilti grėsmė.

Atsižvelgusi į liūdnas prognozes, Maldyvų valdžia ėmėsi įspūdingų planų. Juos įgyvendins su architektūros kompanija „Dutch Docklands International”. Pastarosios atstovai jau turi panašios patirties: jie yra statę plūduriuojančias salas kalėjimams ir žmonėms gyventi.

Pažadai įspūdingi: visos salos esą turės savo paplūdimius, baseinus ir prieplaukas jachtoms. Be to, salos bus sukurtos taip, kad plaukikai, narai ir netgi privatūs povandeniniai laivai galės patekti į salas iš apačios.

Poilsiautojai esą ne tik galės išsinuomoti povandeninius laivus, bet ir iškilti su jais tiesiog savo svetainių viduryje.

Ne mažiau įspūdžių žadama golfo žaidėjams. Jie į plūduriuojančius golfo laukus galės patekti jūros dugne įrengtais tuneliais. O po žaidimo galės atsipalaiduoti golfo klube po vandeniu.

„Mes pasakėme Maldyvų prezidentui: „Iš pabėgėlių dėl klimato sąlygų galime paversti jus klimato inovatoriais.”

Pirmiausia bus pastatytas golfo laukas. Tai bus pirmas ir vienintelis plūduriuojantis golfo laukas pasaulyje”, – pasakojo „Dutch Docklands International” vadovas Paulas van de Campas.

Maldyvuose plūduriuosiančios privačios salos bus pritvirtintos prie jūros dugno, pavyzdžiui, kabeliais. Taip esą bus mažiau kenkiama gamtai ir saugu – salos bus stabilios netgi per audras.

Statyti daugybę plūduriuojančių nedidelių salų nuspręsta taip pat ne veltui. Taip esą į jūros dugną kris mažesnis šešėlis, kuris gali pakenkti augalams ir gyvūnams. Siekiant mažesnių išlaidų salos bus gaminamos Indijoje arba Artimuosiuose Rytuose, o tada tiesiog atvelkamos į Maldyvus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: prasideda „Eurovizija“ – kas laimės ir kur bus Lietuva?