Šmaikštūs Somalio piratai: „Sveikiname - jūsų laivas užgrobtas!“

Sveiki atvykę į piratų gūžtą. Mūsų vadas Jamalas nori pasveikinti jus su pagrobimu. Mandagiai pasikalbėkite su jo tarpininku dėl išpirkos, turėdami omenyje, kad jo lūkesčiai yra labai panašūs į kiekvieno užgrobto laivo kainą.

Šiuolaikiniai piratai yra stebėtinai gerai organizuoti.<br>"Reuters"
Šiuolaikiniai piratai yra stebėtinai gerai organizuoti.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 19, 2012, 10:56 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 7:11 AM

Tai – visai ne absurdiškas pokštas, o Jamalas vargiai panašus į piratą Flintą. Agentūra „Reuters“ praneša, kad būtent taip Afrikos krantų piratai plėtoja savo verslą ir tai tikrai neatrodo juokinga kompanijoms, kurioms tenka sumokėti išpirkas. 2011-aisiais, kaip skelbiama Tarptautinio jūrų biuro ataskaitoje, Somalio piratavimas pasaulinei ekonomikai kainavo apie 7 milijardus dolerių, o piratai iš išpirkų uždirbo apie 160 milijonų.

Piratavimas yra po truputį nykstantis reiškinys, tačiau klaidinga manyti, jog iš jo seniai liko tik legendos. Tarptautinis jūrų biuras pranešė apie 69 pagrobimus, įvykdytus Somalio piratų nuo šių metų pradžios iki liepos vidurio, ir tai yra net 32 procentais mažiau nei pernai.

Kokie niekšeliai bebūtų, šie nusikaltėliai dažnai yra ypatingai gerai organizuoti. Net jie neapsieina be įprastinės biurokratijos, o savo aukoms netgi paruošia dokumentų aplankus. „Reuters“ pavyko gauti tokio aplanko kopiją - ji buvo pristatyta vieno užgrobto naftos tanklaivio savininkui ir jo draudimo kompanijai. Dėl suprantamų priežasčių, draudėjo ir savininko pavardės bei išpirkos suma iš dokumento išbrauktos, tačiau tai, kas liko yra pakankamai spalvinga ir įdomu.

Titulinis lapas skambiai adresuotas „Tam, kam tai gali rūpėti“ su prierašu „Sveikiname kompaniją/savininką“.

„Mes, „Pirate Action Group“, užgrobėme jūsų vertingą laivą, todėl sveikiname jus atvykus į Jamalo piratų grupę  ir patariame laikytis mūsų įstatymų, jei norite saugiai susigrąžinti savo laivą su įgulą“, - taip prasideda laiškas, kurio intonacija atspindi žiaurią piratų veiklos realybę. Rugpjūčio pradžioje ginkluoti Somalio piratai laikė įkalinę daugiau kaip 170 įkaitų ir buvo atsakingi už 35 mirtis vien 2011-aisiais.

„Nemanykite, kad bandome jus įbauginti“, - rašoma laiško pabaigoje. Toliau seka „Geriausi linkėjimai“ ir Jamalo Faahiye'aus Culusowo, generalinio grupės vadovo, parašas. Kad nekiltų jokių abejonių, kas yra Jamalas ir ką jis daro, šalia jo parašo puikuojasi antspaudas – taip, Jamalas turi antspaudą, kuriame vaizduojama kaukolė su sukryžiuotais kardais ir grupuotės pavadinimas.

Galite gauti nuolaidą draudimui nuo piratavimo

Bet kas gali būti įvertinta tam tikra suma, o pavojus, gresiantis pagrobtiems žmonėms ar nuosavybei, nėra išimtis. Nedidelė kompanijų grupė, kuriai priklauso „Travelers“, „Chubb“ ir AIG, tokiu atveju siūlo „pagrobimo ir išpirkų“ draudimą laivybos kompanijoms. Ištikus nelaimei, jie kompensuoja išpirką.

Kadangi piratų išpuolių skaičius mažėja, apsaugos nuo piratų kainos – taip pat, - teigė Amanda Hold, finansinės ir profesinės atsakomybės skyriaus draudimo brokerio „Marsh“ Norviče (Jungtinė Karalystė) viceprezidentė.

„Neretai, jei apsidraudi nuo piratų išpuolių, gauni dar ir nuolaidą draudimo įmokoms. Tai labai svarbu laivų savininkams“, - sakė A. Holt. Verslininkas, norintis apdrausti vieną pervežimą, gali gauti nuo 3 tūkst. iki 5 milijonų dolerių kompensaciją, darant prielaidą, jog laivas turi ginkluotus sargybinius. Tai reiškia, kad visuomet prasideda derybos: kaip, kada ir, savaime aišku, kokia suma bus išmokėta.

Jamalas laivo savininkams pateikė tanklaivio, jame buvusios naftos ir net įgulos vertės analizę. Viską aprašęs ir įvertinęs, jis suteikė galimybę apsvarstyti galutinį pasiūlymą. Išpirkų derybų specialistai stebėjosi, kad Jamalas ir jo kolegos taip gerai organizuoti, nepaisant sudėtingų sąlygų - grupuotė veikia viename labiausiai konfliktų draskomame pasaulio krašte.

„Jie nori gauti pinigų. Kai jie prisistato ir elgiasi kaip žmonės, kurie laikosi susitarimo gražinti mums nesugadintą turtą, mes esame daug labiau linkę jiems sumokėti“, - sakė Derekas S. T. Baldwinas, IBIS pasaulinių operacijų vadovas, dirbantis su 45 šalimis visame pasaulyje.

Pirato Jamalo padėtis dar nėra aiški. Neaptikta jokių duomenų apie jį internete, o interpolas dar neišsiaiškino jo teisinio statuso. Šiuo konkrečiu atveju, pagrobimas baigėsi taikiai, nors nukentėjusieji ir atsisakė atskleisti, kiek jiems tai kainavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.