Rusija reikalauja, kad Latvijos valdžia nesikištų į „Pussy Riot“ bylą

Rusijos ambasada Latvijoje vertina

„Pussy Riot“ situacija vis dar domina pasaulį.<br>AP
„Pussy Riot“ situacija vis dar domina pasaulį.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 21, 2012, 5:42 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 6:09 AM

„Šie pareiškimai daro netiesioginį spaudimą Rusijos piliečių viešajai nuomonei, taip pat teismui. Juk apeliacija dėl teismo sprendimo „Pussy Riot“ byloje, kiek aš žinau, gali būti paduota“, - pareiškė laikinasis Rusijos reikalų Latvijoje patikėtinis Andrejus Skačkovas pranešime, kurį antradienį išplatino ambasada.

„Pirma, šių pareiškimų autoriai neturi visos informacijos byloje ir gali gauti ją tik iš užsienio žiniasklaidos priemonių puslapių. Antra, šiuose pareiškimuose neatsižvelgiama į realią situaciją Rusijoje“, - pabrėžė A. Skačkovas.

Drauge diplomatas rėmėsi J. Levados centro apklausomis, kurios parodė, kad Rusijos visuomenė smerkia pankroko grupės dalyvių veiksmus.

„Iškeltos panašios bylos Suomijoje rodo, kad ne tik Rusijos visuomenėje į tokius chuliganiškus veiksmus teisėtai griežtai reaguojama. Užsienio teisių gynėjai turi būti itin atidūs, vertindami bylą, nes ji kelia pavojų ne tik Rusijai. Religinių vertybių įžeidimas gali būti patrauklus jaunimui ir išprovokuoti chuliganizmo eskalavimą bei religinių šventovių niekinimą kitose šalyse“, - pažymėjo A. Skačkovas.

Rugpjūčio 17 dienos nuosprendžiu logiškai užbaigiamas neteisėtų veiksmų, įžeidusių tikinčiųjų jausmus ir išniekinusių religinę įstaigą, tyrimas, mano diplomatas.

„Yra įstatymas, yra šio įstatymo pažeidimas. Jokie kiti akcijos Kristaus Išganytojo katedroje fakto pateisinimai ar interpretacijos nederami“, - pareiškė laikinasis patikėtinis.

A. Skačkovas sutiko su anksčiau Latvijos žiniasklaidoje pareikšta nuomone, kad raginimas Rusijai peržiūrėti ir panaikinti nuosprendį yra absurdiškas teisės požiūriu: teismo sprendimai demokratinėje visuomenėje neturi būti koreguojami ar atšaukiami valstybės institucijų ar asmenų įsakymu.

Anksčiau Latvijos užsienio reikalų ministras E. Rinkevičius pareiškė, kad Maskvos Chamovnikų teismo nuosprendis „Pussy Riot“ dalyvėms kelia susirūpinimą ir prieštarauja Rusijos tarptautiniams įsipareigojimams laikytis žodžio laisvės. „

„Nors pankroko grupės dalyvių poelgį ir pasirinktą protesto akcijai vietą galima vertinti prieštaringai,baudžiamosios atsakomybės taikymas ir paskelbtas nuosprendis „Pussy Riot“ byloje neteisingi ir nepagrįsti“, - sakė užsienio politikos žinybos vadovas.

Nuteisimas kalėti dvejus metus už taikingą, nors prieštaringai vertinamą savo pažiūrų pareiškimą kelia susirūpinimą ir prieštarauja Rusijos tarptautiniams įsipareigojimams laikytis nuomonių pareiškimo laisvės. Raginu Rusiją peržiūrėti ir atšaukti nuosprendį kaip neatitinkantį demokratinės valstybės piliečių pagrindinių politinių laisvių ir Rusijos tarptautinių įsipareigojimų“, - pareiškė Latvijos URM vadovas.

Maskvos Chamovnikų teismas rugpjūčio 17 dieną nuteisė tris pankroko grupės „Pussy Riot“ dalyves dvejų metų laisvės atėmimu, bausmę atliekant bendrojo režimo kolonijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.