Vietoj kinų politiko žmonos nuteista kita moteris?

Ar britų verslininką nužudžiusi kinų politiko žmona nusamdė kitą, panašią į save moterį, kad ji būtų teisiama vietoj jos? Iškilus abejonėms dėl moters tapatybės, jai skirto mirties nuosprendžio vykdymas atidėtas. Ekspertai teigia, kad teisme pasirodžiusi moteris nėra Gu Kailai, nužudžiusi britą Neilą Heywoodą, rašo „Daily Mail“.

Gu teisiamųjų suole (kairėje) atrodė apvalesnė, nei anksčiau.<br>"Reuters"
Gu teisiamųjų suole (kairėje) atrodė apvalesnė, nei anksčiau.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-08-21 14:06, atnaujinta 2018-03-17 06:21

Rugpjūčio 20 d. moteriai buvo skirta mirties bausmė, jos vykdymą atidedant. Kiniją sutrikdė žiniasklaidoje pasirodžiusios spekuliacijos, kad mirties bausmė skirta visai ne tai moteriai, kuri įvykdė žmogžudystę. Teigiama, kad turtinga politiko žmona galėjo sumokėti panašiai į save moteriai, kad ši užimtų jos vietą teisme.

Gu atrodė apvalesnė, nei anksčiau – visai kitaip nei dauguma Kinijos kalinių, kurie kalėjime netenka svorio.

Du saugumo ekspertai, pasinaudoję veido atpažinimo programa, tvirtina, kad asmuo, pasirodęs televizijos vaizdo įraše teismo salėje, buvo ne Gu.

Vilkėdama baltus marškinius ir juodą švarką ji ramiai stovėjo teisiamųjų suole ir klausėsi nuosprendžio, pripažįstančio ją kalta.

„Manau, kad nuosprendis yra teisingas ir visiškai atspindi ypatingą teismo pagarbą įstatymui, ypatingą pagarbą tikrovei ir, visų pirma, ypatingą pagarbą gyvybei“, - kalbėjo ji.

Ji atsiprašė už „didelius nuostolius [komunistų] partijai ir šaliai, už kuriuos aš turiu prisiimti atsakomybę“, ir apibūdino bylą kaip „didelį akmenį, slėgusį mane daugiau kaip pusę metų“.

Internete žaibiškai pasklidus abejonėms dėl nuteistos moters tapatybės, Kinijos valstybinis saugumas pirmadienį užblokavo sąvokos „antrininkas“ paiešką.

Nors tai sunkiai įtikėtina, tarp turtingų ir įtakingų kinų gana populiaru teismo salėse vietoj savęs pasodinti į save panašius antrininkus, ir tai užfiksuota dokumentuose.

Jeigu tai tiesa, tikroji 53 m. Gu, suderinusi reikalą su Komunistų partijos vadais, leis savo dienas namų arešte, kur kas malonesnėje aplinkoje, nei kalėjime.

Gu mirties bausmės vykdymas buvo atidėtas dvejiems metams – tai reiškia, kad jeigu per tą laiką ji nepadarys daugiau nusikaltimų, kulkos į kaktą negaus.

Jos – arba jos antrininkės – laukia kalėjimas iki gyvos galvos, bet realiai tai reiškia maždaug 14 metų. Kai kurių ekspertų manymu, pasitelkus užkulisinius susitarimus terminas gali dar sutrumpėti.

Gu pripažinta kalta už brito N. Heywoodo nužudymą kalio cianidu praėjusį lapkritį, įsiviliojus jį į viešbučio kambarį Čongčingo mieste.

Užsienio žiniasklaidai buvo neleista stebėti teismo.

Teismui pasibaigus jo spaudos atstovas sakė, kad Gu bausmė buvo sušvelninta, nes teisėjas patikėjo, jog N. Heywoodas „vartojo grasinančius žodžius“.

Teismas taip pat nustatė, kad Gu veiksmuose atsispindėjo „psichologiniai sveikatos sutrikimai“.

Gu yra kylančios Kinijos komunistų partijos žvaigždės Bo Xilai žmona – prieš jai įvykdant žmogžudystę buvo net kalbama, kad jis valdys Kiniją.

Dabar politikui skirtas namų areštas, kol bus nuspręstas tolesnis jo likimas.

Kinijos propagandistai teigia, kad Gu turėjo „žvėrišką apetitą seksui“, ir kad Jungtinės Karalystės žvalgyba MI6 spaudė N. Heywoodą ją suvedžioti ir išgauti komunistų paslaptis. N. Heywoodo draugai neigia buvus romaną tarp jo ir kinų politiko žmonos.

Tinklaraštininkai spėlioja, kodėl pabuvus kalėjime taip radikaliai pasikeitė Gu išvaizda.

Kai kurie jos putlesnę išvaizdą aiškina vaistų, skirtų gydyti jos „psichikos būklei“, vartojimu. Tačiau taip mano nedaugelis.

2009 m. Kinijos ligoninės vadovas, sukėlęs mirtimi pasibaigusią eismo nelaimę, nusamdė savo darbuotojo tėvą, kad jis „prisipažintų“ ir atliktų bausmę už jį.

Kitas vyras, vairavęs be pažymėjimo ir partrenkęs motociklininką, kuris žuvo, nusisamdė antrininką už maždaug 20 tūkst. litų sumą.

Tokia praktika Kinijoje tokia įprasta, jog net egzistuoja specialus terminas – „ding zui“. „Ding“ reiškia „pakaitalą“, o „zui“ - „nusikaltimą“, kitaip tariant, tai „nusikaltėlio pakaitalas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.