Austrijos politikas baidosi neonacio etiketės

Austrijoje – nauja kritikos kraštutinių dešiniųjų Laisvės partijai (LP) banga. Ji kilo po to, kai radikalų lyderis Heinzas Christianas Strache socialiniame tinkle „Facebook” paskelbė antisemitišką karikatūrą, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „The Daily Telegraph“ ir naujienų agentūra AFP.

H. Ch. Strache, nepaisant nuolatinių išsišokimų Austrijoje, – vis populiaresnis tarp imigrantais nepatenkinto jaunimo.
H. Ch. Strache, nepaisant nuolatinių išsišokimų Austrijoje, – vis populiaresnis tarp imigrantais nepatenkinto jaunimo.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 22, 2012, 9:22 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 6:00 AM

Piešinyje, kuris buvo paskelbtas šeštadienį, matomas nutukęs vyras kumpa nosimi, apsikrovęs lėkštėmis su maistu, jo rankogalių sąsagos su Dovydo žvaigžde. Greta jo sėdi bado nualintas vyriškis.

Karikatūros, itin panašios į prieškario ir Antrojo pasaulinio karo laikų antisemitinius piešinius, paaiškinime nurodoma, kad nutukėlis vaizduoja bankų sistemą, o sulysėlis – liaudį.

Šalyje išsyk kilo pasipiktinimo audra. Tačiau H. Ch. Strache prie tokių skandalų jau pripratęs – jis kone kasmet neišvengia rasizmu kvepiančių poelgių.

Patyčios iš musulmonų

„Ne sutapimas, kad žydų karikatūra, panaši į spausdintas Vokietijos nacių laikraščiuose, pasirodė Laisvės partijos lyderio H. Ch. Strache „Facebook” paskyroje”, – pareiškė Austrijos žydų bendruomenės pirmininkas Oskaras Deutschas.

Savo ruožtu žalieji šią karikatūrą laiko „gryna provokacija”, o socialistė deputatė Petra Bayr pareiškė esanti „labai sukrėsta naujų H. Ch. Strache antisemitinių ir islamofobinių nusikalbėjimų”.

Praėjusį savaitgalį LP lyderis taip pat paskelbė nuotrauką, padarytą vienoje vietos šventėje, kurioje H. Ch. Strache matomas šalia kepto paršelio.

Prie nuotraukos buvo pridėtas rimuotas užrašas „Isst du Schwein, darfst du rein.” („Jeigu valgai kiaulieną, gali įeiti.”).

Tai – akivaizdi užuomina į musulmonus, kurie nevalgo kiaulienos.

Gresia byla teisme

H. Ch. Strache veiksmais piktinasi beveik visi.

Konservatyvi Austrijos Liaudies partija paragino LP išspręsti vidaus problemas ir nutraukti šios radikalios politinės jėgos lyderio savivalę.

Vienas Vienos teisininkas pagrasino paduoti LP į teismą dėl neapykantos kurstymo ir net dėl holokausto neigimo, kurį draudžia Austrijos įstatymai.

Beje, tokie pat griežti įstatymai galioja Vokietijoje, Lenkijoje ir Lietuvoje.

Tiesa, paspausti LP gali būti nelengva. Mat ši partija prieš 4 metus laimėjo net 18 proc. vietų Austrijos parlamente ir turi nemenką įtaką šalies politikai.

Rinkimai vėl bus sėkmingi?

H. Ch. Strache tvirtina, kad jo paskelbta karikatūra turėtų būti suprantama tik kaip bankų sistemos, vis labiau stiprėjančios paprastų žmonių sąskaita, kritika. Tačiau tai jau ne pirmas sykis, kai šis politikas sugalvoja vis naują itin prieštaringų savo veiksmų pasiteisinimą.

Pavyzdžiui, prieš 2008 metų rinkimus nufotografuotas tarsi neonacis iškėlęs tris pirštus H. Ch. Strache paaiškino, kad tai galėjo reikšti tiesiog prašymą „įpilti tris alaus”.

O į kaltinimus rasizmu kartą atsakė paprastai: „Be abejo, aš valgau kebabus. Tikrai nesu ksenofobas ir mėgstu keliauti. Aš – ne nacis.”

Rugsėjį Austrijoje vyks nauji parlamento rinkimai. Neatmetama, kad LP šįkart surinks dar daugiau balsų nei 2008-aisiais. Mat šią partiją remia nemažai jaunimo, nepatenkinto imigrantais iš Turkijos ir kitų musulmonų šalių. LP padeda ir tai, kad Austrijoje galima balsuoti nuo 16 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.