JAV demokratai suvažiavime rengia atkirtį respublikonams

JAV

Prezidento žmona Michelle Obama atlieka svarbų vaidmenį - per rinkimus jos kalbos ir darbai atsispindės moterų rinkėjų balsuose.<br>AP
Prezidento žmona Michelle Obama atlieka svarbų vaidmenį - per rinkimus jos kalbos ir darbai atsispindės moterų rinkėjų balsuose.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 4, 2012, 1:40 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 11:28 PM

Programoje, kuri vėliau antradienį bus priimta per Demokratų nacionalinį suvažiavimą, partija taip pat žada užbaigti karą Afganistane iki 2014 metų, neleisti Iranui pasigaminti branduolinių ginklų ir glaudinti ryšius su kylančia Kinija.

„Amerikai per šiuos rinkimus kyla aiškus pasirinkimas: žengti pirmyn į valstybę, kuriamą iš viduriniosios klasės, kurioje kiekvienas turėtų galimybę žengti į priekį, arba grįžti atgal prie tų pačių nevykusių idėjų, kurios pirmiausiai sukūrė (2007-2008 metų ekonomikos) krizę“, - sakoma platformos dokumente.

Demokratai nurodė sieksiantys, kad turtingieji amerikiečiai ir verslo korporacijos „mokėtų sąžiningą dalį“, taip pat investuosiantys į kelius, tiltus ir švietimą bei išsaugosiantys populiarias, tačiau brangstančias sveikatos apsaugos ir pensijų programas.

B. Obamos varžovo Mitto Romney Respublikonų partija pažadėjo mažinti mokesčius visiems, tuo pačiu drastiškai mažinant vyriausybės vaidmenį, argumentuodama, kad reguliavimas ir vyriausybės išlaidos slopina šalies ekonomikos atsigavimą.

Demokratų platformoje giriami B. Obamos įvykdytas visų JAV karių išvedimas iš Irako ir jo agresyvūs smūgiai tarptautiniam teroristų tinklui „al Qaeda“, įskaitant reidą pernai gegužę, per kurį buvo nukautas jo vadovas Osama bin Ladenas, taip pat žadama užbaigti karą Afganistane iki 2014 metų.

„Pradėjome mūsų karių grąžinimo namo iš Afganistano procesą, įskaitant 33 tūkst. (karių) išvedimą iki 2012 metų rugsėjo... Prezidentas apibrėžė planą užbaigti karą Afganistane iki 2014 metų“, - rašoma dokumente.

Taip pat nurodoma, kad B. Obama „yra pasiryžęs naudoti visus nacionalinės galios instrumentus, kad užkirstų kelią Iranui įgyti branduolinių ginklų“. Demokratai pažymi, kad prezidentas pasisako už diplomatinį sprendinį, tačiau taip pat neatmeta galimybės panaudoti karinę jėgą.

Platformoje taip pat raginama toliau vystyti ryšius su Kinija ir Azijos bei Ramiojo vandenyno regionu.

„Pasaulis itin suinteresuotas taikios ir klestinčios Kinijos kilimu, tačiau Kinija taip pat privalo suprasti, kad ji privalo laikytis tarptautinių standartų ir taisyklių“, - sakoma dokumente.

JAV demokratai šią savaitę dalyvaus tris dienas vyksiančiuose suvažiavimo renginiuose ir klausysis kalbų, turinčių pabrėžti B. Obamos kadencijos laimėjimus bei sutelkti palaikymą jo perrinkimui per lapkričio 6 dieną vyksiantį balsavimą, kuris, kaip tikimasi, suteiktų postūmį vis dar vangiai atsigaunančiai šalies ekonomikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.