Prieš Azijos viršūnių susitikimą V. Putinas blizgina Vladivostoką

Vladimiro Lenino planai plėtoti Rusijos Tolimųjų Rytų regioną nesvetimi ir dabartiniam Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui. Šią savaitę Rusijos Ramiojo vandenyno uoste Vladivostoke įvyks Azijos-Ramiojo vandenyno regiono viršūnių susitikimas, rašo „Reuters“.

Vietos menininkai dar nuo praėjusio šimtmečio pradžios fantazavo apie tiltą, jungiantį dvi viena nuo kitos nutolusias Vladivostoko sritis.<br>„Reuters"
Vietos menininkai dar nuo praėjusio šimtmečio pradžios fantazavo apie tiltą, jungiantį dvi viena nuo kitos nutolusias Vladivostoko sritis.<br>„Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-09-04 17:02, atnaujinta 2018-03-16 23:16

„Mes siūlysime išsivysčiusių šalių kapitalistams pastatyti supergreitkelį tarp Londono, Maskvos, Vladivostoko ir Pekino, - teigiama plane, dar 1922 m. suformuluotame sovietinės revoliucijos lyderio. - Mes jiems pasakysime, kad tai atvers neapsakomus Sibiro turtus.“

Praėjus devyniasdešimčiai metų Kremlius iš naujo puošia savo rytinį langą, tikėdamasis pagerinti jo įvaizdį investuotojų iš greičiausiai augančio pasaulio regiono akyse bei atgaivinti jo populiarumą tarp vietinių.

Carinė Rusija per rekordinį laiką užbaigė 9300 km ilgio geležinkelio liniją į Vladivostoką, kuri po metų atiteko bolševikams. Sovietų Sąjungos vadovas Nikita Chruščiovas buvo užsimojęs vystyti šį miestą, kai 1959 m. apsilankė San Franciske – mieste kitame Ramiojo vandenyno krante.

Dabar Rusija į savo rytinę pakrantę supumpavo 21 mlrd. JAV dolerių, kad pritrauktų investuotojus, turistus ir verslininkus iš Azijos, taip pat, kad sulaikytų vietinius, bėgančius iš miesto, kuris vis dar tebėra smarkiai izoliuotas nuo likusios didžiausios pasaulio valstybės dalies.

Grįžęs į Kremlių trečiajai kadencijai V. Putinas pabrėžė strateginę Vladivostoko, esančio toli nuo krizės krečiamos Europos, reikšmę kylančiame Ramiojo vandenyno regione.

Bet didelės kapitalo injekcijos vis vien nesugeba pakelti 600 tūkst. gyventojų turinčio Vladivostoko, kuriame saulė pateka 7 valandomis anksčiau nei Maskvoje, reputacijos.

Tačiau miesto, kurio pavadinimas reiškia „Rytų valdovas“, veidas keičiasi. Atsirado naujas oro uostas, pastatyti tiltai ir viadukai. Gyventojai piktinasi, kad verčiau tie pinigai būtų investuoti į socialines paslaugas ir būstų statybą.

Rugpjūčio mėnesį buvo atidarytas naujas įspūdingas tiltas per Zolotoj Rog įlanką, atveriantis uosto ir jame stovinčių laivų perspektyvą.

Vietos menininkai dar nuo praėjusio šimtmečio pradžios fantazavo apie tiltą, jungiantį dvi viena nuo kitos nutolusias Vladivostoko sritis. Bet visa tai ir liko svajonė, kol V. Putinas iš biudžeto nepaskyrė 500 mln. JAV dolerių tokiam tiltui pastatyti.

„Tik dabar mes pradedame gyventi. Mes kuriame europietišką miestą. Čia yra pasaulio centras!“ - entuziastingai kalbėjo Vladivostoko meras Igoris Puškariovas.

Vladivostoko centre vakarais tylu, bet jis bent jau gerai apšviestas – kitaip nei dešimtajame dešimtmetyje, kai mietas buvo kankinamas elektros tiekimo sutrikimų. Ant tilto sumontuoti lazeriai žaidžia naktiniame danguje. Tačiau užsienietiškų maitinimo įstaigų ir kavinių, kaip „McDonald's“ ar „Starbucks“, kurių gausu europinės Rusijos dalies miestuose, čia nematyti.

Verslininkai tikisi, kad V. Putino dėmesys Vladivostokui neišblės po Azijos-Ramiojo vandenyno regiono viršūnių susitikimo, kuris įvyks jau ateinantį savaitgalį.

Daugiau skaitykite „Lietuvos ryto“ korespondento Maskvoje Aleksandro Procenkos rašinyje, kuris pasirodys trečiadienio „Lietuvos ryte“. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar I. Šimonytė gali pasipriešinti G. Nausėdai?