Libijoje sulaikyti keturi asmenys, įtariami JAV konsulato Bengazyje užpuolimu

Per šią ataką dar bent trys amerikiečiai buvo sužeisti.

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, ITAR-TASS, ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 14, 2012, 9:59 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 6:52 PM

„Sulaikyti keturi žmonės, mes juos apklausiame, nes jie įtariami riaušių prie JAV konsulato kurstymu”, - sakė žurnalistams pareigūnas. Nuo išsamesnių komentarų jis susilaikė.

Libijos valdžia po įvykių prie JAV misijos Bengazyje paskelbė, kad bus sudaryta nepriklausoma komisija incidento aplinkybėms tirti.

Pentadienį pranešama, kad vienas iš keturių amerikiečių, nužudytų per ataką prieš JAV konsulatą Libijoje, anksčiau buvo elitinių karo laivyno specialiųjų pajėgų (SEAL) narys, ketvirtadienį pranešė vienas JAV pareigūnas.

Pareigūnas, pageidavęs likti anonimu, atsisakė atskleisti žuvusio komandoso vardą, tačiau JAV žiniasklaida bei respublikonų kandidatas į prezidentu Mittas Romney jį įvardijo kaip 42 metų Gleną Doherty.

Šis buvęs garsių specialiąsias operacijas atliekančių pajėgų narys vykdė misiją, kurios metu Libijoje buvo ieškoma nuo peties paleidžiamų priešlėktuvinių raketų sistemų, nurodė televizija „ABC News“.

JAV kariškiai iš žvalgybos pareigūnai perspėjo, kad tūkstančiai tokių ginklų, žinomų kaip MANPAD, nežinia kur dingo, kai buvo nuverstas Libijos diktatorius Muamaras Gaddafi.

Buvęs SEAL narys pasakojo apie savo darbą duodamas interviu „ABC News“ praeitą mėnesį. Jis sakė keliavęs po šalį, ieškodamas šių raketų pėdsakų, o kai jas surasdavo, jo komanda iškart sunaikindavo šiuos ginklus.

Per antradienį surengtą ataką Bengazio mieste gerai ginkluoti kovotojai taip pat nužudė JAV ambasadorių Libijoje Chrisą Stevensą ir Valstybės departamento informacijos valdymo pareigūną Seaną Smithą, JAV pareigūnai sakė trečiadienį.

Ketvirtoji auka nebuvo įvardyta, bet televizija „Fox News“ pranešė, kad jis taip pat buvo buvęs SEAL narys, dirbęs kaip saugos kontraktininkas.

Kaip pranešama, per septynerių metų karjerą SEAL dalinyje G. Doherty buvo apmokytas atlikti snaiperio ir mediko pareigas, o baigęs tarnybą dirbo privačioje saugos bendrovėje.

Apie ataką Bengazyje pasakoję aukšto rango pareigūnai sakė, kad G. Doherty buvo vienas iš dviejų žmonių, žuvusių po to, kai konsulato darbuotojai buvo evakuojami į priestatą šalia pagrindinio atstovybės pastato.

Kai pagrindinis pastatas užsiliepsnojo, priestatas buvo nuolat apšaudomas, kol Libijos pajėgos galiausiai sugebėjo atkurti tvarką trečiadienį paryčiais.

Per šią ataką dar bent trys amerikiečiai buvo sužeisti.

JAV valstybės departamentas ketvirtadienį teisino konsulato Bengazyje apsaugos organizavimą, nors dešimtys kovotojų sugebėjo įsiveržti į tą kompleksą ir kelias valandas laikyti užspeitę amerikiečių saugos darbuotojus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.