Islamo pasaulį įaudrinusią juostą režisavo pornografinių filmų kūrėjas

Islamą įžeidžiantis

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt

Sep 15, 2012, 6:12 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 6:22 PM

Filmo „Musulmonų nekaltumas“ (Innocence of Muslims) 14 minučių trukmės ištrauką į vaizdo įrašų portalą „YouTube“ įkėlęs asmuo yra Jungtinėse Valstijose gyvenantis Egipte gimęs koptas, anksčiau nuteistas už sukčiavimą bankuose ir galbūt pažeidęs lygtinio paleidimo sąlygas, penktadienį nurodė JAV pareigūnai.

Šią mėgėjišką kino juostą režisavo 65 metų Alanas Robertsas - pigių lengvosios erotikos ir nevykusių veiksmo filmų, tokių kaip „Panelė Četerli 2“ (Young Lady Chatterley II) ir „Policininkas karatistas“ (Karate Cop) kūrėjas veteranas, teigia bulvarinių naujienų tinklalapis „Gawker“.

Keli „Musulmonų nekaltumo“ aktorių kolektyvo nariai sakė „Gawker“, jog buvo suklaidinti šio projekto vadovų, kurie esą tikino, kad jiems teks filmuotis istorinės fantastikos filme, tačiau vėliau pakeitė jų dialogus propaganda prieš musulmonus.

Aktoriams pateiktame filmo aprašyme nurodoma, kad pagrindinių personažų vardai Džordžas, Kondaliza ir Hilari, tačiau galutinėje versijoje jie tapo pranašu Muhammadu ir kitais Korano veikėjais.

Šį filmą reklamavo dešiniųjų pažiūrų koptai ir radikalieji krikščionys evangelikai, tokie kaip provokuojančiais pareiškimais garsėjantis iš Egipto kilęs Morrisas Sadekas ir Floridos pastorius Terry Jonesas, atsidūręs pasaulio dėmesio centre dėl viešų Korano deginimo akcijų.

Šio projekto „konsultantas“ buvo Steve'as Kleinas - Vietnamo karo veteranas, įkūręs religinę organizaciją „Courageous Christians United“, rengusią protestus prie JAV mečečių ir mormonų šventovių. Jis sakė naujienų agentūrai AFP, kad padėjo „Musulmonų nekaltumo“ kūrėjams.

Atrodo, kad pats šio filmo sukūrimas nepažeidžia jokių JAV įstatymų, tačiau 55 metų koptas Nakoula Bassily Nakoul, kuris, kaip manoma, yra šio scenarijaus autorius, tikriausiai pažeidė elgesio taisykles, nustatytas, paleidžiant anksčiau laiko iš kalėjimo.

„Šis klausimas dabar peržiūrimas“, - sakė JAV teismų administracinio biuro atstovas.

Anksčiau šeštadienį N.B. Nakoula buvo atvežtas apklausti į vieną policijos skyrių, pranešė vietos televizija.

Televizijos „NBC News“ regioninis padalinys informavo, kad šerifo įgaliotiniai tuojau po vidurnakčio išsivežė N.B. Nakoulą iš jo namų Seritoso mieste Kalifornijoje, kad jį apklaustų federaliniai lygtinio paleidimo pareigūnai.

2009 metais paskelbta Kalifornijos JAV apygardos teismo nutartis rodo, kad N.B. Nakoula apgaudinėjo šalies bankus, atidarydamas suklastotas sąskaitas ir pateikdamas suklastotus vekselius.

Vėliau jis buvo paleistas anksčiau laiko, nustačius lygtinio paleidimo sąlygas, o teismo dokumente sakoma, kad jis sutiko liudyti prieš vekselius klastojusios grupuotės vadeivą.

Jeigu būtų pripažinta, kad N.B. Nakoula pažeidė lygtinio paleidimo taisykles, jis gali būti grąžintas į kalėjimą.

Teismas buvo nustatęs, kad jis negali penkerius metus naudotis kompiuteriais ir internetu, taip pat skyrė 790 tūkst. dolerių baudą.

Šią savaitę N.B. Nakoula iš menkai žinomo smulkaus nusikaltėlio tapo centriniu veikėju tarptautiniame skandale, kuris išprovokavo masinius protestus musulmoniškose šalyse Šiaurės Afrikoje, Artimuosiuose Rytuose, Azijoje ir Rytų Afrikoje, taip pat išpuolius prieš kelias JAV diplomatines atstovybes.

Prie N.B.Nakoulos namų Seritose, esančiame netoli Los Andželo, būriavosi žurnalistai ir policininkai, tačiau jo paties nesimatė, nors koptas davė interviu JAV visuomeniniam radijui „Sawa“, transliuojančiam arabų kalba.

„Niekas nemanipuliavo mano filmu, - pareiškė jis. - Aš esu žmogus, kuris nutekino 14 minučių (vaizdo įrašą) ir įkėlė jį į internetą. Galvoju apie viso filmo išleidimą.“

Portale „YouTube“ paskelbtą vaizdo įrašą su ištraukomis iš šio filmo pirmoji pastebėjo Egipto televizija.

Ši kino juosta akivaizdžiai mėgėjiška: aktoriai dėvi juokingas dirbtines barzdas ir atrodo tarsi skrajojantys pakibę virš įmontuoto fono su dykumų vaizdais.

Tačiau faktas, kad pranašas Mohammedas jame buvo pavaizduotas kaip banditas ir iškrypėlis, įžeidė daugelį musulmonų ir išprovokavo protestų prieš Ameriką bangą, jau nusinešusią kelių žmonių gyvybes. Protestuotojų minios siaubė ir degino JAV atstovybes, mokyklas ir verslo įmones.

Leidimus filmuoti Los Andžele išduodančios institucijos „Film LA“ prezidentas Paulas Audley sakė, kad organizacijai „Media for Christ“ pernai rugpjūtį buvo išduotas leidimas vienos dienos filmavimui, kuriant projektą, kurio darbinis pavadinimas buvo „Dykumų kariai“ (Desert Warriors).

„Domėjausi šiuo (projektu), kol jis dar nebuvo atmestas ir asmeniškai žinau, kad jo prodiuserio vardas buvo Samas Bossilas“, - sakė P.Audley viename interviu.

Manoma, kad S. Bossilas yra vienas iš N.B. Nakoulos pseudonimų, o minėtas 14 minučių vaizdo įrašas buvo įkeltas Samo Bacile'o vardu.

Vyras, prisistatęs Samo Bacile'o vardu, anksčiau šią savaitę davė kelis interviu JAV žiniasklaidai, teigdamas, jog yra Amerikoje gyvenantis žydas iš Izraelio, sukūręs „Musulmonų nekaltumą“ su privačių investuotojų žydų pagalba. Tačiau šio projekto konsultantas vėliau paneigė tuos pareiškimus.

„Media for Christ“ tinklalapiai ir paskyra socialiniame tinkle „Facebook“ penktadienį buvo išjungti nepateikiant jokių paaiškinimų, tačiau pranešama, kad ši organizacija yra dešinysis konservatyvus judėjimas, kurį įsteigė egiptietis koptas Josephas Nasralla Abdelmasihas.

„Media For Christ“ yra vieta, kur galima rasti Dievo žodį ir Evangeliją, skelbiamą daugelio dvasininkų ir Viešpaties tarnų“, - sakoma trumpame organizacijos aprašyme, pateiktame tinklalapyje, kurio kiti puslapiai nebeveikia.

Šios organizacijos būstinė yra netoli Los Andželo Duartės mieste, kurio administratorė Karen Herrera (Karen Herera) patvirtino, jog „Media for Christ“ turi galiojantį veiklos leidimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.