Filmas toliau kelia sumaištį

Mįslė, kas sukūrė musulmonų protestus sukėlusį filmą, įminta. Tai – radikalūs krikščionys, kurie pasistengė apjuodinti ne tik musulmonus, bet ir žydus. Kilęs chaosas paveikė net JAV rinkimų kampaniją, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „The Daily Telegraph”.

JAV Kalifornijos valstijoje policijos sulaikytas N.B.Nakoula slepia savo veidą – vyras baiminasi musulmonų keršto.<br>„Reuters”
JAV Kalifornijos valstijoje policijos sulaikytas N.B.Nakoula slepia savo veidą – vyras baiminasi musulmonų keršto.<br>„Reuters”
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 17, 2012, 8:42 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 5:59 PM

Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje kilusi pasipiktinimo banga dėl islamą įžeidžiančio mėgėjiško filmo „Musulmonų nekaltumas” („Innocence of Muslims”) neslūgsta ir keičia ne vienos šalies lyderių planus.

Vis dėlto labiausiai skandalas palietė JAV, prie kurių ambasadų praėjusią savaitę vyko protestai, politikų darbotvarkę.

Likus mažiau nei dviem mėnesiams iki balsavimo prezidento rinkimuose, amerikiečius sukrėtė žinia, kad Libijoje per JAV atstovybės ataką žuvo šalies ambasadorius Christopheris Stevensas ir trys kiti asmenys.

Be to, padėtį aštrina faktas, kad ambasadorius buvo nužudytas JAV minint 2001-ųjų rugsėjo 11-osios atakų metines.

Tad skaudus išpuolis atsidūrė ir šalyje vykstančios rinkimų kampanijos dėmesio centre.

Blogos žinios M. Romney

„Gėdinga, kad Baracko Obamos administracija pirmiausia ne pasmerkė atakas prieš mūsų diplomatines misijas, bet užjautė žmones, kurie vykdė atakas”, – pareiškė su B. Obama lapkritį kovosiantis respublikonas Mittas Romney.

Tačiau JAV vadovas politiniam priešininkui skubiai atsikirto žodžiais, esą M. Romney laikosi tradicijos „pirma šauti, o tik vėliau taikytis”.

Jau pastebėta, kad ši užsienio politikos krizė nukreipė abiejų varžovų stovyklų dėmesį nuo M. Romney privalumu laikomų diskusijų apie trapią JAV ekonomiką.

Toks posūkis palankus B. Obamai. Mat nuomonių apklausos rodo, kad kalbant apie užsienio reikalus rinkėjai labiau pasitiki Irako karą užbaigusiu ir reidui, per kurį buvo nukautas Osama bin Ladenas, žalią šviesą uždegusiu B. Obama.

Tad kol M. Romney komanda grąžo rankas dėl nepalankiai pasisukusios rinkimų kampanijos eigos, B. Obama turi galimybę sudėtingu metu parodyti lyderio savybes.

Pasinaudoti neramumais progą turi ir pilietinio karo draskomos Sirijos prezidentas Basharas al-Assadas. Nuo režimo bent trumpam nukrypo pasaulio dėmesys ir spaudimas.

Siekė apjuodinti žydus

Kas sukūrė smurto banga musulmonų šalis užtvindžiusį filmą, buvo svarstoma nuo pat neramumų pradžios.

Musulmonų įniršį itin sustiprino kalbos, kad prie kino juostos prisidėjo žydai.

Bet atrodo, kad tai buvo melas, kuriuo sumaniai pasinaudojo tikrieji filmo kūrėjai.

Paaiškėjo, kad „Musulmonų nekaltumą” sukūrė JAV veikianti radikali krikščionių organizacija „Media for Christ”. O į portalą „YouTube” filmo ištrauką įkėlė JAV gyvenantis Egipte gimęs 55 metų koptas Nakoula Bassily Nakoula.

Anksčiau už sukčiavimą bankuose teistas N. B. Nakoula įtariamas ne tik parašęs filmo scenarijų, bet ir paskelbęs gandą apie žydų indėlį į filmą.

Koptas galėjo naudotis Samo Bossilo ir Samo Bacile’o slapyvardžiais.

Būtent Samo Bacile’o vardu prisistatęs vyras davė kelis interviu, teigdamas, jog yra Amerikoje gyvenantis žydas iš Izraelio.

Aktoriai jaučiasi apgauti

Pats filmo sukūrimas JAV įstatymų nepažeidžia, bet N. B. Nakoula vis tiek gali turėti problemų su teisėsauga.

Jis tikriausiai pažeidė taisykles, nustatytas paleidžiant jį iš kalėjimo pirma laiko.

Dėl sukčiavimo bankuose atidarant suklastotas sąskaitas 2009 metais nuteisto ir vėliau lygtinai paleisto N.B.Nakoulos viena paleidimo sąlygų – nesinaudoti kompiuteriu ir internetu. Jei vyras tai darė, jis gali būti grąžintas į kalėjimą.

Keblumų filmo kūrėjams gali kilti ir dėl juostos aktorių teiginių – kai kurie jų teigia buvę suklaidinti projekto vadovų.

Šie neva tikino, kad aktoriams teks filmuotis istorinės fantastikos filme, tačiau vėliau pakeitė jų dialogus į propagandą prieš musulmonus.

Filmo aprašyme esą nurodyta, kad pagrindinių personažų vardai Džordžas, Kondaliza ir Hilari. Bet galutinėje versijoje jie tapo pranašu Mahometu ir kitais Korano veikėjais.

Egiptietis nesijaučia kaltas

Filmo „Musulmonų nekaltumas” ištrauka į tinklalapį „YouTube” buvo įkelta dar liepą. Tačiau niekas į ją neatkreipė dėmesio.

Apie filmą pirmiausia pranešė Egipto televizijos pokalbių šou „Naujasis Egiptas” vedėjas Khalidas Abdullah. 47 metų islamistas ne tik parodė filmo ištraukas, bet ir pareiškė manantis, kad juostos kūrėjams turėtų būti skirta mirties bausmė.

Po Kh. Abdullah laidos praėjus kelioms valandoms, radikalių pažiūrų egiptiečiai išėjo protestuoti į Išsivadavimo aikštę Kaire ir prie JAV ambasados. Praėjusį antradienį demonstrantai užpuolė JAV atstovybę Egipte ir sudegino prie jos iškeltą JAV vėliavą.

„Aš dėl to blogai nesijaučiu. Neraginau griebtis smurto. Ne aš sukūriau šį filmą. Aš tik apie jį pranešiau. Juokinga, kad vakariečiai mano, jog laidoje parodyta ištrauka kalta dėl visos šios krizės”, – sakė K. Abdullah.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.