Nuodingas alkoholis sėja ir mirtį, ir pyktį

Specialiai LR, Varšuva

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

2012-09-18 10:39, atnaujinta 2018-03-16 17:29

Per pastarąsias dienas išgėrę nuodingo alkoholio Čekijoje mirė 21, Lenkijoje – 4 asmenys, o abiejų šalių ligoninėse kovojama dėl keliasdešimties žmonių gyvybės.

Teisėsaugininkams neįstengiant skubiai nustatyti nuodingo alkoholio šaltinio, Čekijoje nuo penktadienio uždrausta prekiauti 20 laipsnių ir stipresniais alkoholiniais gėrimais. Lenkijoje nuo pirmadienio negalima parduoti tokių gėrimų, importuotų iš Čekijos.

Pirmos apsinuodijimų aukos į ligonines buvo paguldytos tuose Čekijos rajonuose, kurie ribojasi su Lenkija.

Antai Lenkiją sukrėtė pranešimas apie Seradze mirusius 39 metų sutuoktinius Anetą ir Maciejų K. Tai buvo pasiturinti, alkoholiu nepiktnaudžiavusi pora, kuri vaišinosi iš kelionės po Čekiją parsivežtu vietos svaigiuoju gėrimu. Paragavo ir mirė. Vėliau paaiškėjo, kad Radome ir Berunyje mirė kiti du asmenys, taip pat gėrę tą patį gėrimą.

Tačiau jį oficialiai gaminančią įmonę aplankę Čekijos pareigūnai neaptiko jokių pažeidimų.

Pirmadienį apie pirmus apsinuodijimus alkoholiu su metanoliu pranešė ir Slovakijos sveikatos apsaugos ministerija.

Į Prešovo miesto ligoninę buvo paguldyti 8 Kapušanų gyventojai po to, kai pasijuto blogai išgėrę slyvų degtinės, atsivežtos iš netoliese esančios Čekijos.

Keturių asmenų būklė yra vidutinio sunkumo, jiems gresia visiškas arba dalinis aklumas. Čekijos medikai jau nustatė, kad išgertame alkoholyje buvo chemijos pramonėje naudojamo toksiško metilo alkoholio, kurio mirtinas poveikis organizmui gali pasireikšti išgėrus vos šimtą gramų.

Metilo alkoholis organizme skyla į skruzdžių rūgštį ir formaldehidą, kurie sukelia skubius ir negrįžtamus kepenų, inkstų, akių pažeidimus.

Susirūpino dėl turistų?

Čekus itin sukrėtė žinia, kad žmonės apsinuodijo net didžiuosiuose prekybos centruose pirktais arba restoranuose užsakytais gėrimais. Čekijos dienraščio „Lidove Noviny” teigimu, vyriausybė ryžosi skelbti draudimą išsigandusi, kad metanolio aukomis gali tapti ir Prahą gausiai lankantys užsienio turistai.

Dienraštis tvirtina, kad per televiziją penktadienį 20 val. paskelbtas įsakas sukėlė chaosą Prahoje, nes ne visos parduotuvės, kavinės ir diskotekos pakluso draudimui.

Rizikuodamos gauti 3 mln. kronų (apie 423 tūkst. litų) baudą kai kurios įstaigos tą naktį toliau prekiavo uždraustu alkoholiu.

Tad policininkams nurodyta pradėti masinę kontrolės akciją.

Be to, ieškota ir platintojų. Kol kas rezultatas nedžiugina: suimta keliolika asmenų, platinusių apnuodytus gėrimus, tačiau aptikti platinimo bosų nepavyko. Beliko spėlionės ir įtarimai.

Kaltinimai – į visas puses

„Labai tikėtina, kad apnuodytų gėrimų įvežė Lenkijos mafijos grupuotės”, – pareiškė specialios Čekijos policijos tyrimų grupės „Metyl” vadovas Česlavas Kučera.

Čekų chemikai jau nustatė, kad gėrimai buvo apnuodyti skysčiu automobilių langams valyti, gaminamu Lenkijoje.

Tačiau kaltinimai skrieja ne vien lenkams.

Čekijos žiniasklaida dėl tragedijos iš dalies kaltina ir Briuselio valdininkus, 2010 metais leidusius neužšąlančiam skysčiui gaminti vietoj etanolio naudoti pigesnį metanolį.

Prahos kriminalistai spėja, kad alkoholio padirbinėjimu užsiimantys asmenys per klaidą greičiausiai supainiojo etanolį su metanoliu, ir tai sukėlė tragediją.

Turguose prekyba klesti

Aukų greičiausiai daugės, nes medikai pripažįsta, kad metanoliu stipriai apnuodyto organizmo išgydyti beveik neįmanoma.

Be to, Čekijos ir Lenkijos žiniasklaida atskleidė, kad turguose ir landynėse ir toliau prekiaujama falsifikuotais gėrimais, o policija su tuo beveik nekovoja.

Dienraščio „Fakt” žurnalistai įvairiuose Lenkijos miestuose turguose be problemų įsigijo falsifikuotos degtinės po 10–12 zlotų už puslitrį. O kaip įrodyti, kad ji ne tik padirbta, bet ir nuodinga?

Net ir nedidelis kiekis nuodingo alkoholio gali būti mirtinas. Tuo dar kartą įsitikino Europos gyventojai, kai falsifikuoti svaigalai pareikalavo aukų Čekijoje ir Lenkijoje. Kas kaltas dėl tų žmonių mirties?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.