Sukrečiančiame įraše - Libijos civilių bandymas gelbėti mirštantį JAV ambasadorių (video)

Į JAV konsulatą Bengazyje įsiveržę libiai bandė išgelbėti amerikiečių ambasadoriaus Christopherio Stevenso gyvybę. Pamatę, kad diplomatas vis dar rodo gyvybės ženklų, žmonės skubiai nuvežė jį į ligoninę skanduodami žodžius „Dievas yra didis“. Tokias detales atskleidė praėjusios savaitės įvykių liudininkai. Vienas jų viską užfiksavo ir filmavimo kamera.

Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Sep 18, 2012, 5:27 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 5:15 PM

JAV pareigūnai vis dar bando susidėlioti rugsėjo 11-osios įvykių JAV konsulate Libijoje vaizdą. Tądien per amerikiečių atstovybės puolimą žuvo keturi jos darbuotojai, tarp jų nuo gegužės ambasadoriaus pareigas ėjęs Ch. Stevensas.

Tiksliai dar neaišku, kaip diplomatas vykstant evakuacijai buvo atskirtas nuo kitų konsulato darbuotojų ir užduso vadinamajame saugiame atstovybės kambaryje.

Tačiau liudininkų pasakojimai leidžia susidaryti įspūdį, kaip atrodė paskutinės ambasadoriaus gyvenimo akimirkos.

Anot liudininkų, netrukus po atakos prieš JAV atstovybę civiliai libiai laisvai klajojo po nusiaubtą konsulato pastatą, kurio sienos buvo pajuodusios, o baldai sudeginti.

Tarp jų buvo ir videografas Fahdas al Bakoushas su dviem kolegomis: fotografu ir menų studentu.

F. al Bakoushas pasakoja, kad vaikščiodami po konsulatą jie išgirdo kažkieno šauksmą: „Aš užlipau ant negyvo vyro“ ir nuskubėjo pažiūrėti, kas įvyko.

Ch. Stevenso kūną grupė civilių aptiko tamsiame užrakintame kambaryje, į kurį buvo galima patekti tik per langą. Libiai išvilko vyrą iš patalpos ir pamatė, kad užsienietis vis dar yra gyvas.

Anot F. al Bakousho, Ch. Stevensas dar kvėpavo, o jo akių vokai virpėjo.

„Jis buvo gyvas. Jokių abejonių. Veidas buvo pajuodęs ir jis buvo lyg paralyžiuotas“, - prisiminė F. al Bakoushas.

Jo užfiksuotame vaizdo įraše matyti, kaip JAV ambasadorius išnešamas iš kambario per langą, šaukiant: „Iš kelio, iš kelio!”, “Gyvas, gyvas!“ 

Vėliau imta skanduoti „Dievas yra didis“.

Kitoje scenoje matyti, kaip JAV ambasadorius guli ant grindų, o vienas vyras tikrina jo pulsą. Po to Ch. Stevensas buvo įkeltas į privatų automobilį ir nuvežtas į ligoninę.

„Mes džiaugėmės matydami jį gyvą. Jaunuoliai stengėsi jį išgelbėti. Bet nebuvo jokios apsaugos, jokių greitosios pagalbos automobilių, jokios pagalbos“, - sakė kartu su F. al Bakoushu buvęs minėtas 22 metų menų studentas Ahmedas Shamsas.

Fotografas Abdelis Qaderis Fadlas taip pat pridūrė, kad civilių libių grupei įėjus į konsulatą nieko nebebuvo – nei gelbėtojų, nei ugniagesių.

Trijų liudininkų pasakojimai neprieštarauja tą naktį Ch. Stevensą gelbėjusių medikų teiginiams.

Ziadas Abu Zeidas praėjusią savaitę sakė, kad Ch. Stevensas buvo beveik miręs, kai jį į ligoninę atgabeno libiai. Kitų amerikiečių jo ligoninėje nebuvo.

Anot mediko, JAV ambasadorius užduso nuo dūmų. 90 minučių jį bandyta gaivinti, tačiau nesėkmingai.

Tik vėliau saugumo pareigūnai patvirtino amerikiečio tapatybę.

Anot F.al Bakousho, kai jis su kolegomis sužinojo, kad konsulate rastas vyras buvo Ch.Stevensas, jie buvo priblokšti fakto, kad kambaryje ambasadorius buvo vienas.

„Niekada nemačiau tokios nekompetencijos ir aplaidumo iš abiejų pusių: ir iš amerikiečių, ir iš libių. Gali paaukoti visus, tačiau išgelbėti ambasadorių. Jis yra ambasadorius, dėl Dievo meilės“, - kalbėjo F. al Bakoushas.

F. al Bakousho ir jo dviejų kolegų pasakojimai patvirtina jau anksčiau nuskambėjusius spėjimus, kad JAV ambasadorius Libijoje žuvo per gerai suplanuotą ataką, o ne nuo paprastų civilių rankos.

JAV pareigūnai kol kas nepaskelbė savo tyrimo dėl keturių amerikiečių mirties Libijoje, išvadų.

Amerikiečiai ir libiai taip pat vis dar bando nustatyti, kad stovi už JAV atstovybės atakos.

Aiškinamasi, ar išpuolis buvo suplanuotas iš anksto, ar surengtas spontaniškai per protestus, kilusius dėl paviešinto filmo „Musulmonų nekaltumas“ („Innocence of Muslims“) ištraukų.

Dėl juostos kilo protestai visame musulmonų pasaulyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.