Mirė sovietų armiją iš Lietuvos išvedęs generolas P. Gračiovas

Sekmadienį Maskvoje mirė sovietų armiją iš Lietuvos išvedęs buvęs Rusijos gynybos ministras Pavelas Gračiovas. „P. Gračiovas buvo tas žmogus, kuris daug padėjo tam, kad mes išspręstume svetimos armijos išvedimą kiek galima pozityviau“, - portalui lrytas.lt sakė istorikas, humanitarinių mokslų daktaras Česlovas Laurinavičius. Prieštaringai vertinamas generolas buvo tapęs korupcijos Rusijoje simboliu, rusų žurnalistų pašaipiai vadintas „geriausiu gynybos ministru“, „Paša-Mercedes“. 

Šiose nuotraukose P. Gračiovas užfiksuotas Lietuvoje maždaug 1992-1993 metais.<br>P. Lileikis
Šiose nuotraukose P. Gračiovas užfiksuotas Lietuvoje maždaug 1992-1993 metais.<br>P. Lileikis
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 24, 2012, 10:52 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 3:09 PM

Rusijos žiniasklaida skelbia, kad 63 metų amžiaus P. Gračiovas mirė nuo insulto. Iš pradžių buvo įtariama, kad karininkas apsinuodijo grybais. Tačiau ši diagnozė nepasitvirtino.

P. Gračiovas anksti tapo desantininku ir savo karjerą susiejo su sovietų armija. 1969-1971 metais jis atliko tarnyba Kaune, kur buvo oro desantininkų divizijos žvalgybinio padalinio vadas.

Vėliau dalyvavo Afganistano kare.

1991 metų sausį, vykdydamas gynybos ministro įsakymą, P. Gračiovas į Lietuvą įvedė du Pskovo desantininkų pulkus. Tačiau interviu Lietuvos žiniasklaidai pasisakė prieš smurto naudojimą prieš žmones.

Prezidento Boriso Jelcino laikais P. Gračiovas buvo gynybos ministru. Būtent jis 1994 metais vadovavo Rusijos armijai nesėkmingo pirmojo Čečenijos karo metu .

1991 metų rugpjūčio įvykių metu, būdamas pirmuoju Rusijos gynybos ministro pavaduotoju, vykdė perversmininkų nurodymus, tačiau vėliau perbėgo į Boriso Jelcino pusę.

1992-1996 metais buvo Rusijos gynybos ministras. Jis pasirašė įsakymą išvesti Rusijos karius iš Lietuvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar I. Šimonytė gali pasipriešinti G. Nausėdai?