Seksuali fotosesija prie lenkų karių kapų gali atsirūgti Ukrainos eurointegracijai

Ketvirtadienį Lenkija pareiškė protestą prieš Ukrainoje vykstančią šios šalies madų žurnalo fotografijos parodą, kurioje eksponuojamose nuotraukose modeliai, apsirengę kaip katalikų vienuolės, pozuoja prie Lenkijos karių kapų. Lenkijos atstovai teigia, kad šis incidentas kelia grėsmę glaudiems kaimyniškiems santykiams ir Kijevo viltims, kad Varšuva padės Ukrainai geriau integruotis į Europos Sąjungą.

Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Sep 24, 2012, 8:45 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 3:11 PM

Protestas buvo pareikštas per Lenkijos prezidento Bronislawo Komorowskio vizitą – jis spaudžia Ukrainą prisiimti įsipareigojimus Europos demokratijos ir žmogaus teisių standartams, jeigu ši nori tapti Europos klubo nare.

Penktadienį B. Komorowskis ir Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius ketino atidengti paminklą netoli Kijevo, skirtą tūkstančiams Lenkijos karininkų, Josifo Stalino slaptosios policijos nužudytiems Antrojo pasaulinio karo pradžioje.

Ukrainos mados žurnalo darytose nuotraukose, kurios praėjusią savaitę buvo eksponuojamos muziejuje, moterys provokuojančiomis pozomis su iki pusės apsinuoginusiu jaunu vyru pozuoja kryžių, stovinčių kapinėse vakarinėje Lvovo dalyje, fone. Tai Lenkijos karių, žuvusių per lenkų ir ukrainiečių kovas dėl Lvovo po Pirmojo pasaulinio karo, kapai.

Lenkijos užsienio reikalų ministras ketvirtadienį sakė, kad jo diplomatai Lvove protestuoja prieš nepriimtiną parodą, kuri gali užgauti jausmus ir išprovokuoti kontroversijas, ir pageidautų, kad paroda būtų uždaryta.

„Tai buvo siaubinga tai įžeidžia karių atminimą, valstybę, visus“, - sakė lenkų bendruomenės Lvove vadovas Emilis Legovičius. Jis galvoja, kad parodą organizavo tam tikros „politinės jėgos“, siekiančios pakenkti Lenkijos ir Ukrainos santykiams artėjant Ukrainos parlamento rinkimams kitą mėnesį.

Galina Tayan iš internetinio mados žurnalo LZ, surengusio fotosesiją, sakė, kad nuotraukomis norėta iliustruoti prieštaravimus, susijusius su religija ir bažnyčia. Ji neigė bet kokį politinį kontekstą ir sakė, kad nuotraukomis, fotografuotomis prieš metus, nebuvo siekiama ką nors įžeisti.

Pasak G. Tayan, didžiulėse Lvovo kapinėse buvo pasirinkti būtent lenkų kapai tiesiog todėl, kad kryžiai ant lenkų kapų pasirodė fotogeniškesni.

Muziejaus vadovė Iryna Magdysh sakė apgailestaujanti dėl sprendimo eksponuoti nuotraukas, pripažindama, kad jos tikrai įžeidžiančios.

„Mūsų laisvė baigiasi ten, kur prasideda kito žmogaus laisvė, - sakė ji. - Ir jeigu šie jauni žmonės nori pasidaryti sau reklamą, naudodamiesi šiuo skandalu, mes privalome apginti Lvovo garbę“.

Lenkija yra artimiausia Ukrainos sąjungininkė iš ES narių, ir šiuo metu pasisako už Ukrainos integraciją į 27 nares turintį bloką. B. Komorowskis ketvirtadienį paragino V. Janukovyčių apsispręsti, ar derintis prie Europos Sąjungos, ar šlietis prie Rusijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.