Prancūzijoje - dar vienas radikalės M. Le Pen iššūkis

Regis, Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų vėliavnešė Marine Le Pen tiesiog nesugeba nesukelti skandalo. Naujausią audrą pakurstė politikės reikalavimas uždrausti viešai nešioti žydišką galvos apdangalą – kipą, rašo „Lietvos rytas“, remdamasis „Daily Mail”, „Le Monde”.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 25, 2012, 10:11 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 2:44 PM

Nacionalinio fronto (NF) lyderė gegužę surinko penktadalį balsų per pirmąjį prezidento rinkimų turą. Bet tuomet daugiausia rėmėsi prieš imigrantus ir musulmonus nukreiptomis idėjomis.

Dabar M. Le Pen taikiniu tapo Prancūzijos žydai. Ji interviu dienraščiui „Le Monde” pareiškė, kad ne tik musulmoniški šydai, bet ir žydiškos kipos turėtų būti uždraustos. Kipa, dar vadinama jarmulka, yra tradicinis žydo vyro dėvimas mažas apvalus galvos apdangalas.

„Bet kokių religijų galvos apdangalai turėtų būti uždrausti gatvėse, parduotuvėse ir viešajame transporte.

O jeigu jau uždrausti musulmoniški šydai, reikia apriboti ir kipų nešiojimą”, – Prancūzijos žiniasklaidai sakė M.Le Pen.

Prancūzijos parlamentas dar 2010 metais įstatymu uždraudė viešai nešioti visą veidą slepiančius apdangalus, įskaitant musulmoniškus nikabus.

M. Le Pen, kurios tėvas Jeanas Marie yra gerai žinomas rasistas ir antisemitas, taip pat iškėlė idėją uždrausti viešai melstis.

Be to, politikė norėtų, kad iš šalies mokyklų išnyktų žydiški košeriniai produktai ir musulmoniškas „halal” maistas.

M. Le Pen dar uždraustų ir užsienio šalims finansuoti mečečių statybas Prancūzijoje.

„Žydiškos kipos, žinoma, nekelia problemų. Bet jas turime uždrausti, jei siekiame lygybės, – dėstė M.Le Pen. – Ką pasakytų žmonės, jei reikalaučiau uždrausti tik musulmoniškus apdangalus? Juk būčiau sudeginta kaip politikė, nekenčianti musulmonų.”

M. Le Pen komentarais pasipiktino tiek Prancūzijos žydų bendruomenė, tiek šalies prezidentas François Hollande’as.

„Netinkama visa tai, kas suskaldo žmones.

Turime taikyti vieninteles taisykles, kurias žinome, – mūsų respublikos ir sekuliarizmo taisykles”, – teigė F.Hollande’as.

Savo ruožtu vyriausiasis Prancūzijos rabinas Gilles’is Bernheimas pridūrė: „Kipos ir nikabo tradicijų suplakimas į viena tik dar labiau painioja visuomenę. M. Le Pen mintys – apgailėtinos.”

Prancūzijoje gyvena maždaug pusė milijono žydų. Daugiausia – didžiuosiuose šalies miestuose, kurių gatvėse kipos šmėžuoja jau šimtus metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.