Vokietijoje veikę šnipai rinko NATO ir ES paslaptis

Vokietija apkaltino du įtariamus Rusijos šnipus, kurie esą bandė veikdami šalyje gauti Europos Sąjungos ir NATO paslapčių.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 28, 2012, 8:00 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 12:03 PM

Anot pareigūnų, sutuoktiniai turėjo užduotį „surinkti informaciją apie politines ir karines ES bei NATO strategijas“, rašo „EUobserver“.

Apie Maskvos žvalgų sulaikymą, kurie pristatomi tik Heidrun A. ir Andreas A. vardais, Vokietijoje pranešta dar praėjusių metų spalį. Tačiau dabar pateikiama daugiau informacijos apie jų veiklą.

Išsiaiškinta, kad 2008 – 2011 metais sutuoktiniai dirbo su Rusijos agentu iš Nyderlandų užsienio reikalų ministerijos. Šis jiems davė oficialius ES ir NATO dokumentus.

Šnipų pora Maskvai esą pateikė ir savo pačių surinktos informacijos apie Vokietijos, Rusijos, ES ir NATO santykius.

Rusijai žvalgai per metus uždirbdavo apie 100 tūkst. eurų. Nurodymus iš Maskvos jie, kaip įtariama, gaudavo užkoduotomis radijo bangomis.

Per sulaikymo operaciją praėjusiais metais Heidrun kaip tik klausėsi užkoduotos radijo žinutės. Moteris tada taip išsigando, kad nukrito nuo kėdės ir iš sienos ištraukė laidus.

Anot vokiečių prokurorų, žvalgai gimė Pietų Amerikoje ir 1988 metais atvyko į Vokietiją su suklastotais Austrijos dokumentais.

Vokiečių leidinys „Spiegel“ teigia, kad 52 metų Heidrun iš tiesų gimė Peru, o 46-erių Andreas – Argentinoje. Jie susituokė 1990 -aisias ir vėliau susilaukė dukters.

Pernai skelbta, kad įtariami žvalgybininkai naudojosi Anschlag pavarde.

Taip pat įtarta, kad jie galėjo turėti ryšių su JAV neseniai demaskuotu Rusijos „miegančių agentų” tinklu, kuriam priklausė ir garsenybe tapusi Ana Chapman.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.