Vokietijos seneliai galės eiti anūkų priežiūros atostogų?

Vokietijos šeimos reikalų, pagyvenusių piliečių, moterų ir jaunimo ministrė Kristina Schroder parengė įstatymo projektą, pagal kurį vaiko priežiūros atostogos būtų suteikiamos jo dirbantiems seneliams. Atostogos truktų trejus metus, o senelių įmokas į pensijų fondus padengtų valstybė. Anot ministrės, taip būtų skatinami tvirtesni ryšiai tarp skirtingų kartų, o mažylių tėvai galėtų atsidėti karjerai, rašo worldcrunch.com.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 1, 2012, 2:38 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 11:03 AM

Pagal dabartinius įstatymus tėvams suteikiamos vaiko priežiūros atostogos nuo jo gimimo iki 4-ojo gimtadienio. O seneliai išeiti anūko priežiūros atostogų gali tik išimtiniais atvejais. Pavyzdžiui, jeigu vienas ar abu naujagimio tėvai yra nepilnamečiai.

Naujas įstatymas, pavadinimu „Grosselternzeit“ („Senelių laikas“), reikštų didesnį lankstumą. Seneliai anūkus galėtų auginti trejus pirmuosius jų gyvenimo metus. Tėvai turėtų galimybę pasiimti metų trukmės atostogas tarp trečiojo ir aštuntojo vaiko gimtadienio. Jie taip pat galėtų bet kuriuo pasinaudoti iki 24 mėn. trukmės atostogomis iki 14 vaiko gimtadienio.

K. Schroder mano, jog darbdaviams tokia tvarka turėtų patikti, nes vietoje vyresnių darbuotojų, t.y. senelių, į darbo rinką greičiau grįžtų jauni vaikų tėvai. Valdančioji Krikščionių demokratų sąjunga, kuriai priklauso ir K. Schroder, pritarė projektui. Kitos valdžioje esančios politinės jėgos teigia, jog dar turės apsvarstyti, kiek tokie pasikeitimai kainuos valstybei. Įstatymo projekto rengėjai viliasi, kad už jį bus balsuojama dar šios kadencijos metu.

Vis dėlto įstatymu galėtų pasinaudoti tik nedidelė dalis senelių. Anūko priežiūros atostogos būtų suteikiamos tik tiems, kurių bendrovėje dirba ne mažiau kaip 16 žmonių. Dalis senelių negalėtų sau to leisti dėl pernelyg mažo uždarbio, kita dalis todėl, kad gyvena per toli nuo savo vaikų.

Ministerijos skaičiavimais, įstatymu galėtų pasinaudoti apie 300 tūkst. Vokietijos senelių. Eiti anūkų priežiūros atostogų sutiktų 10 proc. jų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: iniciatyvą balsuoti už dvigubą pilietybę VRK kaltina agitavimu