Aukų artimieji pasibjaurėjo BBC3 filmu apie atakas Londone (video)

Pasibjaurėtina. Taip Londono liepos 7-osios tragedijos paliesti žmonės vadina BBC3 sprendimą sukurti dokumentinį filmą apie keturgubą teroro aktą ir jį gaubiančias sąmokslo teorijas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 2, 2012, 4:13 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 10:16 AM

„BBC negalėjo pulti dar žemiau. Jie menkina tragediją. Žmonės nenori grįžti į juodąją dieną. Jie verčia mus tą skausmą išgyventi dar kartą“, - piktinosi June Taylor, 2005 metų liepos 7 dieną netekusi savo 24 metų dukters Carrie, rašo  „Daily Mail“. 

Ši diena įrėžė amžiną randą ne tik J.Taylor, bet ir dar 52 tuomet žuvusių žmonių artimųjų širdyse. Prieš septynerius metus, liepos 7-ąją, tarp 8 val. 50 min. ir 9 val. 47 min. ryto Londone nugriaudėjo keturi galingi sprogimai. Trys – metro ir vienas – dviaukščiame autobuse.

Vėliau paaiškėjo, kad tai – keturių britų musulmonų savižudžių darbas. Jų amžius – 30, 22, 19 ir 18.

Iš viso žuvo 56 žmonės, įskaitant savižudžius. Per koordinuotus išpuolius buvo sužeista apie 700 žmonių.

Per dešimt mėnesių trukusį tyrimą pareigūnai išnagrinėjo 12,5 tūkst. pareiškimų, išnarstė 142 kompiuterius ir peržiūrėjo 6 tūkst. valandų vaizdo kamerų įrašų. 2006-ųjų gegužę visuomenė sulaukė išvadų apie nusikaltimą. Paaiškėjo, kad savižudžiai savarankiškai savo namuose pasigamino sprogmenų, kuriuos, susikrovę į kuprines, detonavo rytinio piko metu.

Tačiau sąmokslo teorijų kūrėjai siūlo ir kitų versijų.

Viena populiariausių – kad tuometinis Jungtinės Karalystės premjeras Tony Blairas, jo vadovaujama vyriausybė, policija bei britų ir Izraelio slaptosios tarnybos tyčia nužudė dešimtis nekaltų žmonių. Jų motyvas – paskatinti antiislamiškas nuotaikas ir užsitikrinti visuomenės pritarimą karui Irake.

Esą musulmonų ketvertuką vyriausybė įkalbėjo dalyvauti tariamose antiteroristinėse pratybose. Neva jie nežinojo, kad bus susprogdinti drauge su kitais keleiviais. O tada vyriausybė apsimetė, kad iš tikrųjų tai musulmonai sukėlė tragediją.

Sąmokslo teorijų kūrėjai taip pat spėjo, kad vyriausybės agentai galėjo iš anksto pritaisyti sprogmenis prie metro traukinių ir autobuse, o vėliau juos detonuoti nuotoliniu būdu. Esą minėti musulmonai net nebuvo traukiniuose ir autobuse. Vėliau trys jų neva buvo nužudyti policininkų, o ketvirtasis – pabėgo.

BBC atstovė gynė sprendimą sukurti ir parodyti 5 dalių filmą „7/7 sprogdinimai: sąmokslo teorijos keliu“ („7/7 Bombings: Conspiracy Road Trip“), kuriame, be kita ko, eksperimentiniais tikslais yra susprogdinamas dviaukštis autobusas. „Šis filmas suteikia galimybę sąmokslo teorijų šalininkams ištirti faktus ir patikrinti savo įsitikinimus“, - teigė moteris.

Tačiau liepos 7-osios tragedijos aukų artimieji vieningai smerkė BBC sprendimą. Juolab, kad filme apie sąmokslo teorijas pagrindinį vaidmenį atlieka airių komikas Andrew Maxwellas.

54 metų Kim Beer, kurios 22 metų sūnus Philipas tądien žuvo per sprogimą metro, tai pavadino „labai blogo skonio“ požymiu ir pridūrė: „Kaip, jų manymu, mums reikia šitą išgyventi?“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.