B. Ivanišvilis ragina M. Saakašvilį atsistatydinti

Briuselis žada gerus santykius

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2012-10-02 19:32, atnaujinta 2018-03-16 10:04

„Dabar vienintelis teisingas Saakašvilio sprendimas būtų atsistatydinti“, - sakė opozicinės koalicijos lyderis B. Ivanišvilis per spaudos konferenciją, kuri vyko jo partijos rinkimų štabe.

B. Ivanišvilis, kurio vadovaujama koalicija, negalutiniais duomenimis, laimėjo pirmadienio rinkimus, sakė, jog prie buvusios valdžios nusikaltimus darę pareigūnai bus teisiami.

„Nebus jokio buvusių pareigūnų persekiojimo, išskyrus tuos, kurie įvykdė nusikaltimus. Jie stos prieš teismą“, - sakė jis.

Kalbėdamas apie savo užsienio politikos prioritetus B. Ivanišvilis sakė, kad norėtų pagerinti ryšius su Rusija ir taip pat siekti narystės NATO, nors šis Gruzijos siekis iki šiol pykdė Maskvą.

„Mes privalome normalizuoti santykius su Rusija. Mūsų strategija yra tapti NATO nare liks nepakitusi“, - pridūrė jis.

Nepaisant karčių trumpo 2008 metų Rusijos ir Gruzijos karo prisiminimų, B. Ivanišvili patikino, kad Tbilisis privalo atkurti ryšius su Maskva ir tuo pat metu išlikti artimas Vašingtonui, kuris yra pagrindinis Gruzijos šalininkas Vakaruose.

„Jeigu paklausite manęs: Amerika ar Rusija, aš atsakysiu, kad mes turime palaikyti gerus santykius su abiem“, - pridūrė jis.

Briuselis žada gerus santykius

Europos Sąjunga antradienį patvirtino toliau sieksianti palaikyti politinius ir ekonominius ryšius su Gruzija, kurioje prezidentas Michailas Saakašvilis pripažino savo partijos pralaimėjimą opozicijos koalicijai, vadovaujamai milijardieriaus Bidzinos Ivanišvilio.

„Mes tikimės glaudaus bendradarbiavimo“, - sakė Maja Kocijančič, Europos Sąjungos užsienio politikos vadovės Catherine Ashton atstovė spaudai.

„Mes tebesame įsipareigoję ir politinei asociacijai ir ekonominei integracijai“, - paaiškino ji.

Pažymėjusi, kad rinkimų kampanija vyko „labai kovingai ir intensyviai“, M. Kocijančič dar pridūrė: „Mes sveikiname abi puses dėl konstruktyvaus jų pirmosios reakcijos pobūdžio“.

Europos Parlamento pirmininkas Martinas Schulzas, savo ruožtu, palankiai įvertino rinkimų procesą kaip „didėjančio politinio Gruzijos brandumo ženklą“.

„Jeigu pradiniai balsavimo rezultatai pasitvirtins, pirmą kartą Gruzijos istorijoje vyriausybės galios bus perduotos demokratiniu procesu“, - sakoma M. Schulzo pareiškime.

„Aš rekomenduoju visoms politinėms jėgoms būti santūrioms“, - pridūrė jis.

Nors M. Saakašvilis lieka prezidento poste, jo vadovaujamo Vieningojo nacionalinio judėjimo pralaimėjimas B.Ivanišvilio koalicijai „Gruzijos svajonė“ pirmadienį vykusiuose parlamento rinkimuose reiškia pabaigą jo devynerių metų dominavimui Gruzijoje.

„Aišku, kad „Gruzijos svajonė“ užsitikrino daugumą“, - pareiškė M. Saakašvilis pareiškė kalbėdamas per televiziją po rinkimuų, kuriuose tarptautiniai stebėtojai pavadino „svarbiu žingsniu“ į demokratiją.

„Tai reiškia, kad parlamentinė dauguma privalo formuoti naują vyriausybę ir aš, kaip prezidentas, pagal konstituciją palengvinsiu šį procesą“, - sakė jis.

Jis taip pat nurodė, kad nuo 2003 metų vadinamosios Rožių revoliucijos Gruzijoje dominavęs Vieningasis nacionalinis judėjimas liks opozicijoje.

„Mes kaip opozicinė jėga kovosime už mūsų šalies ateitį“, - pridūrė M. Saakašvilis.

Europos Sąjungos (ES) įsipareigojimai Gruzijai nesikeis, nepaisant to, kokia valdžia bus suformuota po parlamento rinkimų, antradienį pareiškė Vilniuje viešintis už vystymąsi atsakingas eurokomisaras Andris Piebalgas.

„Mūsų įsipareigojimai Gruzijai nesikeis, nepaisant to, kas suformuos vyriausybę, nes ši vyriausybė išrinkta demokratiniuose rinkimuose“, - interviu BNS sakė A. Piebalgas.

Latvijos deleguotas Europos Komisijos narys rinkimus apibūdino kaip demokratiškus. „Rinkimai buvo demokratiški. Mačiau, kad buvo pranešta apie tvarkos pažeidimus, bet ne tokio masto, kad kiltų abejonės dėl demokratinio valstybės pasirinkimo“, - kalbėjo A. Piebalgas.

A. Kubilius tikisi reformų tąsos

Lietuvos premjeras Andrius Kubilius sako tikįs, kad po parlamento rinkimų Gruzijoje politiniai oponentai susitelks tolesniam reformų šioje Pietų Kaukazo šalyje įgyvendinimui.

Vyriausybės vadovas pažymėjo, kad Gruzijos parlamentas buvo renkamas skaidriai, sąžiningi, užtikrinus politinę konkurenciją.

„Tai pripažino patys rinkimų dalyviai, tarptautiniai stebėtojai, tarp jų - ir stebėtojai iš Lietuvos“, - ministro pirmininko spaudos tarnybos pranešime cituojamas A. Kubilius.

Pasak premjero, „nerimą kėlė įtempta priešrinkiminė atmosfera, kuri pasižymėjo didele politinių jėgų poliarizacija“.

„Tikimės, kad pasibaigus rinkimams politiniai oponentai sugebės įveikti šį tarpusavio susipriešinimą ir sutelks jėgas tolesnėms ūkio ir politinės sistemos reformoms. Taip pat tikimės, kad naujai suformuota Gruzijos vyriausybė tęs visus pradėtus integracijos į Europos Sąjungą ir NATO darbus, kad bus užtikrintas ligšiolinės užsienio politikos tęstinumas“, - teigia A. Kubilius.

Jis pažymėjo, kad tarptautinėje arenoje nuolat buvo pažymima, kad Gruzijos parlamento rinkimai „bus svarbus egzaminas siekiant sėkmingai užbaigti derybas dėl ES ir Gruzijos asociacijos, laisvosios prekybos ir bevizio režimo sutarčių“.

„Tikimės, kad šios sutartys bus suderėtos ir pasirašytos artimiausiu įmanomu metu“, - cituojamas Lietuvos premjeras.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija pirmadienį Gruzijoje įvykusius parlamento rinkimus pavadino reikšmingu žingsniu į priekį siekiant demokratijos konsolidacijos.

Antradienį išplatintame pranešime atkreipiamas dėmesys į tarptautinių organizacijų vertinimus, kurie, anot ministerijos, rodo, jog rinkimai Gruzijoje įvyko ramiai ir taikiai, laikantis įstatymų, konkurencingoje, demokratiškoje ir atviroje aplinkoje, atitiko tarptautinius demokratinius standartus ir buvo profesionaliai organizuoti.

„Rinkimus vertiname kaip reikšmingą žingsnį į priekį siekiant demokratijos Gruzijoje konsolidacijos. Pasitikėjimą tiek rinkimais, tiek demokratiniu procesu pademonstravo ir Gruzijos rinkėjai, aktyviai dalyvavę rinkimuose. Rinkimus vertiname kaip Gruzijos visuomenės laimėjimą“, - sakoma URM pranešime.

„Dabar svarbu, kad pagrindinės vietas parlamente iškovojusios politinės partijos įvertintų rinkėjų jiems išreikštą pasitikėjimą ir vieningai siektų svarbiausių Gruzijai tikslų įgyvendinimo. Lietuva pasirengusi toliau bendradarbiauti su demokratiškai išrinkta Gruzijos vadovybe, ypač didelį dėmesį ir toliau skiriant Gruzijos europinės ir euroatlantinės integracijos siekių paramai“, - nurodo URM.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.