A. Merkel Atėnuose pasitiko įpykę protestuotojai, mieste sustiprintas saugumas

Pirmą kartą nuo euro zonos krizės pradžios į Graikiją atvykusios Vokietijos kanclerės Angelos Merkel vizitas – labai simbolinis, tačiau nelengvas.

Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“ ir lrytas.lt inf.

Oct 9, 2012, 11:53 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 5:44 AM

Įtakingiausia Europos lyderė iš anksto tikėjosi priešiško žmonių, pavargusių nuo recesijos ir taupymo planų, sutikimo.

Tai rodo vien faktas, kad dėl šešias valandas trunkančios politikės viešnagės antradienį Atėnuose surengta didžiausia per pastarąjį dešimtmetį saugumo operacija.

Mieste budi 7 tūkst. policijos pareigūnų, uždrausti susirinkimai daugelyje centrinių sostinės vietų, o protestuoti einantys žmonės įspėti elgtis taikiai.

Nepaisant to, protestuotojai antradienį susirėmė su policija visai netoli tos vietos, kurioje A. Merkel susitiko su Graikijos premjeru.

Dauguma graikų kaltina Vokietiją dėl skausmingų taupymo planų, kuriuos jie turi vykdyti mainais į du Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ir ES pagalbos paketus, viršijančius daugiau nei 200 milijardų eurų.

Tad kairiosios pakraipos graikų spaudoje prieš pirmąjį nuo 2009 metų Vokietijos kanclerės vizitą netrūko užuominų apie nacius ir raginimų eiti protestuoti.

Reikšdami nepasitenkinimą taupymu, Graikijoje antradienį nustojo dirbti mokytojai, gydytojai ir kitų valstybės institucijų darbuotojai. O profesinės sąjungos ir opozicija išėjo į gatves.

„Ji turėtų pamatyti, kaip kenčia žmonės“, - kalbėjo Atėnų gyventojas, vardu Vassilis.

„Merkel turi vykti namo. Kodėl ji čia? Ji pakankamai mums padarė žalos. Vienintelis dalykas, kurio ji nori, yra didesnis ir didesnis taupymas. Nebegalime to daugiau pakęsti“, - antrino 50-metė bedarbė dviejų vaikų motina Mina Botsi.

Atvykti į Graikiją būtent dabar Vokietijos lyderė turi keletą priežasčių. A. Merkel nori pademonstruoti solidarumą su taip pat dešiniųjų stovyklai atstovaujančiu Graikijos premjeru Antoniu Samaru, kuris bando šalyje įvesti dar daugiau taupymo priemonių.

Šalies vyriausybės parengtą naują taupymo priemonių paketą turi patvirtinti kreditoriai. Taip pat jie turi nuspręsti dėl 31,5 mlrd. eurų paskolos išmokos.

Tačiau Graikijos valdžios neguodžia TVF paskelbta prognozė, kurioje sakoma, kad Atėnai neįstengs pasiekti planinių biudžeto deficito mažinimo rodiklių.

Tuo tarpu Europos centrinio banko prezidentas Mario Draghi prieš A. Merkel vizitą Europos Parlamentui sakė, kad Graikija padarė pažangą, tačiau šaliai reikia atlikti dar daugiau darbo.

Tikėtasi, kad antradienį per spaudos konferenciją A. Merkel patvirtins norinti, kad Graikija liktų euro zonoje, nors prieš kelis mėnesius kai kurie jos vyriausybės nariai svarstė priešingai.

Likus metams iki Vokietijos rinkimų, A. Merkel taip pat tikisi atremti opozicijos kritiką namuose. Kanclerės politiniai priešininkai ne kartą teigė, kad ji apleido Graikiją.

„Jos vizitas Atėnuose pirmiausia yra politinių ketinimų parodymas ir galimybė aiškiau pademonstruoti poziciją dėl Graikijos“, - sakė „JP Morgan“ analitikas Alexas White'as.

Tačiau jo įsitikinimu, keliaudama į Graikiją būtent dabar, Vokietijos kanclerė žengia rizikingą žingsnį.

Mat jeigu per A. Merkel vizitą Graikijos gatvėse vyraus chaosas, tai pasiųs kanclerės rinkėjams namuose neigiamą signalą.

Atėnuose A. Merkel taip pat susitiks su šalies prezidentu Karolosu Papouliu ir kai kuriais graikų verslininkų atstovais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.