Advokatas gina antiislamiško filmo kūrėją

Teisininkas, ginantis su

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 11, 2012, 2:05 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 4:44 AM

Advokatas Stevenas Seidenas sakė, kad JAV Kongreso posėdžiai Vašingtone labiau nušvies priežastis, išprovokavusias neramumus, nusinešusias nemažai žmonių gyvybių, įskaitant JAV ambasadoriaus Libijoje.

„Mano klientas nebuvo smurto Artimuosiuose Rytuose priežastis. Tai buvo aiškiai suplanuota iš anksto, o jis tebuvo dingstis ir kritinis taškas“, - pažymėjo 55 metų Marko Basseley Youssefo gynėjas.

„Kaip žinote, dabar vyksta Kongreso posėdžiai, aiškinantis, kokia buvo tikroji smurto Artimuosiuose Rytuose priežastis“, - advokatas pridūrė po trumpo teismo posėdžio Los Andžele.

Prasiveržus smurtui „spauda, prezidentas, valstybės sekretorės kaltino mano klientą dėl smurto Artimuosiuose Rytuose, o dar po savaitės sužinojome, kad visa tai buvo iš anksto suplanuotos atakos, turėjusios sutapti su rugsėjo 11-osios“ teroro išpuolių prieš JAV metinėmis, pridūrė teisininkas.

„Pažiūrėsime, ką jie išsiaiškins, ir pamatysime, kaip tai paveiks šią bylą“, - sakė S. Seidenas, turėdamas omenyje Kongreso tyrimą.

M. B. Youssefas, kuris anksčiau buvo įvardijamas kaip Nakoula Basseley Nakoula, į teismo salę buvo atvestas iš sulaikymo centro, esančio netoli teismo rūmų Los Andželo centre. Baltą kombinezoną dėvinčiam kaltinamajam buvo uždėti antrankiai ir kojų grandinės.

Mėgėjiškas filmas, kuriame pranašas Mahometas vaizduojamas kaip banditas ir iškrypėlis, įžeidė daug musulmonų ir kai kuriose šalyse išprovokavo prieš JAV nukreiptus protestus, nusinešusias žmonių gyvybių. Įtūžusių protestuotojų minios siaubė ir padeginėjo JAV diplomatines atstovybes, mokyklas bei verslo įmones.

Rugsėjo 11 dieną, minint tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ įvykdytų atakų Niujorke ir Vašingtone 11-ąsias metines, Libijos rytiniame Bengazio mieste įvyko ataka prieš JAV konsulatą, per kurią žuvo ambasadorius Chrisas Stevensas ir kiti trys amerikiečiai.

Iš pradžių JAV pareigūnai sakė, jog ši ataka buvo įvykdyta po spontaniškų protestų prieš antiislamišką filmą, kokių įvyko ir kitose to regiono šalyse.

Tačiau šią savaitę JAV administracijos pareigūnai pateikė išsamių detalių apie šį puolimą, per kurį dešimtys gerai ginkluotų užpuolikų įsiveržė į konsulato kompleksą, jį padegė ir persekiojo darbuotojus.

Per trečiadienį Vašingtone vykusį posėdį JAV įstatymų leidėjai buvo informuoti, kad konsulatas Bengazyje buvo lengvas ir menkai saugomas taikinys, nes prašymai sustiprinti jo apsaugą buvo atmesti, nepaisant didėjančios „al Qaeda“ išpuolių grėsmės.

M. B. Youssefas buvo suimtas praeitą mėnesį dėl lygtinio paleidimo taisyklių, nustatytų po to, kai jis 2010 metais buvo nuteistas už sukčiavimą bankuose, pažeidimų. Trečiadienį jis dalyvavo preliminariame posėdyje dėl galimybės atšaukti lygtinį paleidimą, pirmininkaujant JAV apygardos teisėjai Christinai Snyder.

2009 metų vasarį N. B. Nakoulai ir kitiems asmenims buvo pateikti federaliniai kaltinimai dėl kelių banko „Wells Fargo“ klientų Kalifornijoje tapatybės duomenų ir socialinio draudimo numerių išgavimo apgaulės būdu bei pasisavinus iš jų sąskaitų 860 dolerių.

Trečiadienį teismo posėdis vyko pustuštėje salėje, laikantis griežtų saugumo priemonių, o žiniasklaidai jį stebėti leista tik per vaizdo tiltą atskirame pastate.

Teisėja paskelbė aštuonis lygtinio paleidimo sąlygų pažeidimo atvejus.

Iš išvaizdos į Artimųjų Rytų gyventoją panašus praplikęs M. B. Youssefas į kiekvieną iš kaltinimų atsakė „neigiu“. Jo advokatas stengėsi dangstyti savo klientą nuo vaizdo kamerų.

Jam buvo pratęstas kardomasis areštas, taip pat paskelbta, kad kitas posėdis vyks lapkričio 9 dieną.

„Šiandien paneigėme visus kaltinimus; buvo nustatyta (kito) posėdžio data, ir leisime šiam reikalui pačiam išsispręsti teisme“, - pažymėjo advokatas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.