„Pussy Riot“ narėms - sunkūs išbandymai kolonijoje

Viena iš trijų už chuliganizmu pripažintą meno akciją kalėti nuteistų grupės „Pussy Riot“ narių jau paleista. Tačiau kitos dvi merginos jau ruošiamos kelionei į baudžiamąją koloniją. Dabartinės Rusijos kolonijos Josifo Stalino lageriams gal ir neprilygsta, tačiau kalinimo sąlygos jose – toli gražu nuo žmogiškų, skelbia naujienų agentūra AP.

Rusijos moterų kolonijose dažnai lankosi Stačiatikių bažnyčios dvasininkai, kurie laimina kalines.<br>AP
Rusijos moterų kolonijose dažnai lankosi Stačiatikių bažnyčios dvasininkai, kurie laimina kalines.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Oct 16, 2012, 9:01 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 1:40 AM

24 metų Marija Alechina ir 22 metų Nadežda Tolokonikova greitai patirs, kad pagrindinis elgesio su kaliniais kolonijose principas nesikeičia: kalinius stengiamasi izoliuoti ir išsunkti pataisos darbais.

Be to, merginos turės greitai įsisavinti pagrindines gyvenimo įkalinimo įstaigoje taisykles, priprasti prie prėsko maisto ir atmestinos gydytojų pagalbos.

Jos taip pat gali tapti kitų kalinių, įsižeidusių dėl pankiškos maldos prieš prezidento Vladimiro Putino valdžią, taikiniu. Žinoma, kitos įkalintos moterys gali būti gavusios įsakymus „iš aukščiau“ tyčiotis ir kitaip skriausti „Pussy Riot“ nares.

„Visi žino pagrindines taisykles: niekuo nepasitikėti, niekada nebijoti ir niekada neatleisti, - teigė trejus metus vienoje Rusijos kolonijų praleidusi teisininkė Svetlana Bachmina. – Čia – niekieno žemė, niekas nepadės. Kad išliktum žmogumi, turi visą laiką galvoti, ką sakai ir ką darai.“

Nuteisė už chuliganizmą

M. Alechina, N. Tolokonikova ir 30-metė Jekaterina Samucevič buvo suimtos ir nuteistos po to, kai prieš Rusijos prezidento rinkimus Maskvos katedroje surengė trumpą pasirodymą, nukreiptą prieš V. Putino valdymą.

Merginos tikino, kad jų protestas buvo politinis. Tačiau jos buvo nuteistos dėl chuliganizmo iš religinės neapykantos. Nemažai Rusijos tikinčiųjų teigė, kad juos įžeidė ant altoriaus šokančios, balaklavomis veidą užsidengusios „Pussy Riot“ narės.

J. Samucevič praėjusį trečiadienį buvo paleista, bet kitos dvi merginos keliaus į koloniją. Teisėjo teigimu, „jų atgaila įmanoma tik izoliavus jas nuo visuomenės“. O tokia vieta – moterų kolonija.

Geriau nei sulaikymo centrai

Moterų kolonijose kalinės paprastai gyvena barakuose, o vienoje nemažoje kameroje jų sugrūdama po 30-40. Dieną moterys pradeda auštant, privaloma mankšta lauke – net žiemą, kai daug kur Rusijoje spaudžia 30 laipsnių šaltis.

Pusryčiams suvalgiusios skystos košės, kalinės 7-8 valandas praleidžia dirbdamos. Dažniausiai – palinkusios prie siuvimo mašinų.

Kadangi prie Maskvos tėra vienintelė moterų kolonija, o ši perpildyta, kalinės iš Rusijos sostinės dažniausiai siunčiamos į Mordviją – pelkėtą, kone tik tuntais uodų ir pasižyminčią respubliką palei Volgos upę.

Tiesa, nors kalinimo sąlygos prastos, daugelis kalinių vis viena mieliau renkasi kolonijas nei sulaikymo centrus, kuriuose suimtieji laikomi iki teismo.

Izoliatoriuose sulaikytieji užrakinami ankštuose kambarėliuose, iš kurių išleidžiami vos valandai per parą. Būtent tokiame sulaikymo centre nuo vasario, kuomet buvo suimtos, buvo kalinamos „Pussy Riot“ narės.

Kolonijoje dirbo ir M. Chodorkovskis

Rusijoje kaliniai įtraukiami į sistemą, kurią pats šalies teisingumo ministras Aleksandras Konovalovas yra pavadinęs „tragiškai pasenusia“. Esą tikslas – palaužti kalinamąjį tiek fiziškai, tiek psichologiškai – nesikeičia jau šimtus metų.

Carinėje Rusijoje kaliniai būdavo siunčiami į kolonijas tolimajame Sibire, kur trūko darbo jėgos. Kolonijų tinklas Sovietų Sąjungos laikais buvo dar labiau išplėstas – lageriuose milijonai kalinių dirbo iki mirties.

Šalyje kalinama daugiau žmonių nei bet kur kitur pasaulyje, išskyrus Jungtines Amerikos Valstijas ir Kiniją. O tarp kalinių – ir nemažai Rusijoje garsių žmonių.

Pavyzdžiui, buvęs naftos bendrovės „Yukos“ vadovas Michailas Chodorkovskis dalį savo 14 metų kalėjimo bausmės atliko kolonijoje Rytų Sibire, kur siuvo kumštines pirštines. Buvęs turtingiausias Rusijos žmogus buvo suimtas 2003 metais.

Kolonijos valiuta – cigaretės

Praeityje su M. Chodorkovskiu dirbusi S. Bachmina pasakoja, kad kolonijoje laisvalaikio nedaug. Esą sargybiniai verčia kalinius dalyvauti įvairiuose „kultūriniuose renginiuose“, jungtis į būrelius.

Tinklalapio „WikiLeaks“ 2010 metais paviešintame JAV diplomatiniame dokumente buvęs Amerikos ambasadorius Rusijoje Williamas Burnsas prisiminė vizitą į moterų kalėjimą, kuriame kalinės svečiams iš JAV surengė „keistą madų ir talentų šou“.

„Nuobodulys kolonijose neegzistuoja, tokia būsena kalėjime per gera. Normalus žmogus negali įsivaizduoti gyvenimo kolonijoje ir čia patekus reikia maždaug pusmečio, kad priprastum. Svarbiausia – gerbti kitus žmones“, - teigė S. Bachmina.

Kaliniams už darbo kolonijoje dieną paprastai sumokama maždaug 10 dolerių (27 litai). Už šiuos pinigus dažniausiai perkamas maistas, rūkalai ir tualetiniai reikmenys.

O tie, kurių šeimos jiems neatsiunčia pakankamai gėrybių, nardo neoficialioje kolonijos darbo rinkoje – šveičia tualetus ir siūlosi dirbti už turtingesnius kalinius. Atsiskaitoma cigaretėmis.

Vaikus augins artimieji

M. Alechina ir N. Tolokonikova, kurios abi yra baigusios aukštąjį mokslą, greičiausiai neras daug bendro su kitomis kalinėmis. „Anksčiau net nemaniau, kad yra tokių žmonių, kokius sutikau kolonijoje. Pasirodo, Rusijoje labai daug narkomanų, žmonių, nesugebančių normaliai kalbėti“, - prisiminė S. Bachmina.

Tiesa, merginas galės lankyti jų antrosios pusės. Joms numatomi trijų dienų vizitai keturis kartus per metus. O kaliniams, pasižymintiems ypač geru elgesiu, netgi numatoma galimybė dvi savaites per metus praleisti už kolonijos ribų.

Pati S. Bachmina pastojo būdama kolonijoje, o iš jos buvo paleista praėjus keliems mėnesiams po dukrytės gimimo.

Motinoms, kurių vaikams dar nėra trejų metų, juos leidžiama auginti specialiuose centruose, įrengtuose kolonijų teritorijoje. Tačiau M. Alechinos 5 metukų sūnus ir metais jaunesnė N. Tolokonikovos dukra gyvens pas giminaičius.

Gali žeminti kitos kalinės

Savo ruožtu už netinkamą elgesį abiems „Pussy Riot“ narėms gali grėsti 15 dienų karceryje. S. Bachminos teigimu, netinkamu elgesiu gali būti vadinamas ir nesugebėjimas pasikloti lovų ar laiku pasisveikinti su sargybiniais.

Vis dėlto didžiausią pavojų kalinių saugumui kels kitos įkalintos moterys. Nors fizinio smurto moterų kolonijose pasitaiko rečiau nei vyrų, psichologinis spaudimas gali būti didžiulis.

„Moteris kolonijos tiesiog susiurbia, - teigė žmogaus teisių gynėjas Vitalijus Borščiovas, kovojantis už tai, kad kalinimo sąlygos būtų pagerintos. – Daug moterų vienoje uždaroje erdvėje reiškia įtampą ir konfliktus. Galimas seksualinis išnaudojimas.“  

„Pussy Riot“ narių advokatai taip pat baiminasi religingų kalinių reakcijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.