Bebaimį Felixą nuo mirties skyrė kelios sekundės (video)

Pirmuoju žmogumi, kritusiu greičiau už garsą, sekmadienį tapęs austras Felixas Baumgartneris prisipažino, kad per savo šuolį nuo kosmoso slenksčio buvo mirtinai išsigandęs. Mat 37 kilometrų aukštyje jis ėmė nevaldomai suktis ore ir buvo atsidūręs per plauko nuo to, kad prarastų sąmonę.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-10-16 13:55, atnaujinta 2018-03-16 02:00

Rekordinis F. Baumgartnerio šuolis dar ilgai bus liaupsinamas. Bet tik dabar, paskelbus prie austro šalmo pritvirtintos vaizdo kameros įrašą, paaiškėjo, kaip arti mirties jis buvo atsidūręs.

Pasiekęs milžinišką greitį, F. Baumgartneris ėmė nevaldomai suktis. Jei jam nebūtų pavykę stabilizuoti kūno, austras greičiausiai būtų praradęs sąmonę.

Drąsuolio motina Eva ir mergina Nicole užgniaužusios kvapą stebėjo, kaip F. Baumgartneris 35 sekundes bandė nurimti. Galiausiai jam pasisekė ir nusileidimas ant žemės buvo sėkmingas.

„Iš kapsulės iššokau sėkmingai, bet netrukus pradėjau siūbuoti. Maniau, kad netrukus susivaldysiu, bet pasidarė dar sunkiau. Net brutalu.

Buvo kelios sekundės, kai jau galvojau, kad prarasiu sąmonę. Ačiū Dievui, taip neatsitiko. Bet kristi buvo kur kas sunkiau nei daugelis mūsų komandos narių tikėjosi. Buvo labai baisu.

Jausmas – tarsi plauktum neliesdamas vandens. Be to, galvą slėgė didelis spaudimas. Bandžiau ištiesti ranką, bet nepadėjo ir tai. Galiausiai vis dėlto suvaldžiau situaciją“, - pasakojo F. Baumgartneris.

Beje, šuolis vos nebuvo atšauktas dėl skafandro šalmo gedimo. Tačiau F. Baumgartneris nusprendė šokti – net tuomet, kai jau pakilęs į 39 kilometrų aukštį pamatė, kad beveik nieko nemato per šalmo stiklą.

„Jau maniau, kad teks vėl nutraukti šuolį. Bet priėmiau teisingą sprendimą šokti. Svarbiausia buvo nemirti mane stebint mano tėvams. Galvojau: „Dieve, prašau, neapvilk manęs“, - prisiminė austras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.