Žudynes Prancūzijos Alpėse išgyvenusi mergaitė prisiminė tragedijos detales

Rugsėjo 5-ąją per žudynes Prancūzijos Alpėse netekusi mamos, tėčio ir močiutės 7 metų britė Zainab sunkiai išgyveno žinią, kad liko našlaitė. Nepaisant to, mažametė padėjo pareigūnams nupiešti lemtingos dienos vaizdą ir patvirtino įtarimus, kad taikinys veikiausiai buvo ne jos tėvas Saadas al Hilli, o dviratininkas, kurio kūnas rastas netoli įvykio vietos, rašo „Daily Mail“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-10-23 10:33, atnaujinta 2018-03-15 22:33

Iš komos pabudusi mergaitė iš pradžių pareigūnams galėjo pasakyti tik tiek, jog „į žmones šaudė vienas blogas vyras“. Tačiau šiomis dienomis Zainab, kuri buvo rasta sunkiai sužeista prie savo tėvų automobilio, prisiminė ir daugiau aplinkybių.

Mergaitė teigė, kad ji ir jos tėvas buvo išlipę iš automobilio, kuomet užpuolikas ėmė šaudyti į dviračiu važiavusį 45 metų prancūzą Sylvainą Mollier.

Tai patvirtino anksčiau pareigūnų padarytą išvadą, kad prieš ar per užpuolimą 50 metų S. al Hilli buvo išlipęs iš automobilio. Policininkai taip spėjo todėl, kad ant velionio vyro batų padų buvo radę tokio pat grunto liekanų, kokia buvo žemė įvykio vietoje.

Dabar tyrėjai beveik neabejoja, kad atsitiktinė žudiko auka buvo ne minėtas dviratininkas, o iš Irako kilusi šeima, kuri gyveno Jungtinėje Karalystėje, o vaizdingoje Prancūzijos vietovėje leido savo atostogas.

Pamatęs, kad jo akivaizdoje žudomas žmogus, S. al Hilli šoko į automobilį, kuriame sėdėjo jo 47 metų žmona Iqbal, 74 metų uošvė Suhaila al Allaf ir jaunesnioji 4 metų dukra Zeena. Vyras užrakino automobilio dureles, užvedė variklį ir norėjo kuo greičiau sprukti, tačiau supanikavęs užvažiavo ant dumblino šlaito, kur įklimpo jo automobilio ratai, ir šeima liko įkalinta.

S. al Hilli veikiausiai pamiršo, kad jo vyresnioji duktė nespėjo įlipti į automobilį.

Žudikas, išvydęs, kad turi liudininkų, priėjo ir sušaudė automobilyje buvusius suaugusiuosius. Tuo metu 4 metų Zeena slėpėsi po motinos sijonu, todėl išliko gyva. Ji buvo rasta tik po 8 valandų, kai įvykio vietą apžiūrėjo pareigūnai. Automobilio variklis buvo įjungtas.

Šalia mašinos buvusiai Zainab peršovė petį ir ginklu smogė į galvą, o tada grįžo pribaigti S. Mollier, kurio kūne, skirtingų šaltinių teigimu, buvo rastos 5-7 kulkos.

Dviratininko asmenybę gaubia paslaptis

Apie pareigūnų svarstymus, kad tikrasis žudiko taikinys galėjo būti prancūzas, o ne britai, žiniasklaida pranešė jau anksčiau.

Itin didelis dėmesys skiriamas faktui, kad prancūzas dirbo atominės energetikos srityje.

Tyrėjai aiškinasi versiją, ar vyras negalėjo gyventi vadinamojo dvigubo gyvenimo ir dėl to tapti žudiko auka.

S. Mollieras dirbo įmonėje „Cezus“, kuri specializuojasi cirkonio metalo apdirbime branduolinio kuro konteineriams.

„Cezus“ priklauso Paryžiuje įkurtai atominės energetikos kompanijai „Areva“, kurios atstovai 2007 metais buvo priversti paneigti vokiečių leidinio „Der Spiegel“ publikaciją. Šioje buvo teigiama, kad „Areva“ nepaisė Jungtinių Tautų sankcijų ir aprūpino Iraną sodrintu uranu.

Trijų vaikų tėvas S. Mollieras gyveno netoli Aukštutinės Savojos departamente esančio Ševalino miestelio, kuriame buvo įvykdyta žmogžudystė.

Jis turėjo du sūnus iš pirmosios ir vieną – iš antrosios santuokos. Antroji jo žmona pagimdė birželį, todėl S. Mollieras per žmogžudystę buvo išėjęs vaiko priežiūros atostogų ir laisvu metu važinėjosi dviračiu po apylinkes.

Įtarimų kelia ir tai, kad S. Molliero artimieji vengia žiniasklaidos dėmesio, nesutinka komentuoti jo mirties ir atsisako pateikti visuomenei šio vyro nuotrauką.

S. Molliero giminės prašė žuvusiojo kūną kremuoti, tačiau pareigūnai neleido jo sunaikinti. Tad prancūzas palaidotas laikinoje slaptoje vietoje. Pranešama, kad laidotuvėse dalyvavo 30 žmonių.

Kritikuoja pareigūnų darbą

Tuo metu išžudytos britų šeimos giminaičiai pažėrė kritikos žmogžudystę tiriantiems britų ir prancūzų pareigūnams.

Velionės Iqbal al Hilli dėdė Ahmadas al Saffaras teigė, jog tyrėjai per daug dėmesio skyrė nužudytos šeimos tarpusavio santykiams narplioti ir taip sugaišo daug brangaus laiko, per kurį galėjo būti sučiuptas žudikas.

A. al Saffaras apgailestavo, kad prokurorai susitelkė tik į vieną nusikaltimo versiją, negalvodami apie galimus kitokius scenarijus.

Primename, kad pareigūnai iš pradžių manė, jog su žudynėmis galėjo būti susijęs S. al Hilli brolis, kuris turėjo psichologinių problemų ir anksčiau buvo grasinęs savo tėvams. Taip pat pats S. al Hilli buvo įtarinėjamas ryšiais su Iranu. Apžiūrėdami šeimos namus Anglijoje, pareigūnai netgi buvo išsikvietę išminuotojų būrį.

„Tai atnešė didelės žalos mūsų šeimai. Mes tikimės profesionalaus tyrimo tiek iš britų, tiek iš prancūzų“, - kalbėjo mokslų daktaro laipsnį turintis vyras.

A. al Saffaras pažymėjo, kad apie bylos eigą šeima buvo informuojama nereguliariai ir neišsamiai.

Jis taip pat teigė, kad našlaitėmis likusias mergaites priglaudę giminaičiai kiek įmanoma stengiasi jas paguosti dėl tėvų netekties.

„Mes negalime įsivaizduoti, ką joms teko išgyventi“, - kalbėjo A. al Saffaras, pridurdamas, jog mažylėms pasisekė, kad liko gyvos, tačiau tragedija jas labai traumavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: UŽT komentarai apie pokyčius ūkio sektoriuje, darbo rinkoje