Buvęs Italijos premjeras S. Berlusconi nuteistas kalėti 4 metus

Milano teismas penktadienį buvusiam Italijos premjerui Silvio Berlusconi skyrė ketverių metų kalėjimo bausmę už mokesčių vengimą. Tiesa, dėl amnestijos bausmė sumažinta iki vienerių metų.

Buvusiam Italijos premjerui S. Berlusconi Milano teismas skyrė 4 metų nelaisvės bausmę.<br>AP
Buvusiam Italijos premjerui S. Berlusconi Milano teismas skyrė 4 metų nelaisvės bausmę.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Oct 26, 2012, 9:59 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 8:25 PM

S. Berlusconi nedalyvavo teismo posėdyje, kuriame buvo skelbiamas nuosprendis. Pagal Italijos įstatymus, teismo sprendimą galima skųsti du kartus, ir tik po to sprendimas įsigalioja.

Bausmė šiam žiniasklaidos magnatui skirta pirmą kartą. 76 metų politikui ir verslininkui anksčiau buvo iškelta ne viena byla, tačiau jis arba buvo išteisintas, arba suėjo senaties terminas. Jis visuomet kaltinimus neigdavo ir tvirtindavo, kad bylos - politiškai motyvuotos.

Kartu su S. Berlusconi buvo teisiama dar 10 žmonių.

Prokurorai teigė, kad teisiamieji buvo sukūrę apgaulingą schemą amerikietiškų filmų rodymo teisėms pirkti. Esą S. Berlusconi priklausantys televizijos kanalai jas įsigydavo per ofšorines kompanijas ir taip savo šalyje išvengdavo mokesčių. 

Prokurorai taip pat tvirtino, jog S. Berlusconi televizijos kanalai, iš naujo licencijuodami apie 3 tūkstančius filmų, padidino jų kainas ir susižėrė apie 250 mln. eurų.

Prokurorai reikalavo skirti politikui 3 metus ir 8 mėnesius nelaisvės, tačiau teismas nusprendė skirti ilgesnę kalėjimo bausmę.

Teismas taip pat uždraudė S. Berlusconi turėti viešąjį biurą. Vis dėlto draudimas įsigalios tik tuomet, jeigu šį sprendimą palaikys aukštesniosios instancijos teismas.

S. Berlusconi teismas  dėl mokesčių vengimo įsigyjant filmų rodymo teises prasidėjo dar 2006 metais, tačiau procesą teko stabdyti, kai jis 2008 metais vėl tapo premjeru ir įgavo neliečiamybę.

S. Berlusconi advokatai pareiškė, kad teismo verdiktas „neįtikėtinas“ ir kad jie teiks apeliaciją.

„Bausmė yra visiškai neįtikėtina“, - pranešime teigia advokatai Piero Longo ir Niccolo Ghedini.

„Tikimės, kad apeliaciniame teisme atmosfera bus kitokia“, - sakė advokatai ir pridūrė, kad penktadienį paskelbtas teismo verdiktas neatitinka jokios „teisminės logikos“.

Faktai apie S.Berlusconi

S. Berlusconi gimė 1936 m. rugsėjo 29 d. Milane. Savo karjerą jis pradėjo kaip siurblių pardavėjas ir dainininkas kruiziniuose laivuose ir naktiniuose klubuose.

1961 m. S. Berlusconi baigė teisės studijas Milano universitete. Būsimasis politikas taip pat įkūrė statybų kompaniją. 1965 m. S. Berlusconi vedė Marries Carlą Elvirą Dall’Oglio. Dviejų vaikų susilaukusi pora išsiskyrė 1985 m.

1971 m. S. Berlusconi įkūrė vietos kabelinės televizijos kompaniją „Telemilano”, kuri išaugo į didžiausią Italijos žiniasklaidos imperiją „Mediaset”. Jis taip pat įsigijo futbolo klubą „AC Milan”, didžiausią Italijos leidyklą „Mondadori” ir laikraštį „Il Giornale”.

1990 m. S. Berlusconi vedė Veronicą Lario, su kuria susilaukė trijų vaikų.

1993 m. S. Berlusconi įkūrė savo politinę partiją „Pirmyn, Italija” („Forza Italia”), kuri vėliau pervadinta „Laisvės tauta”. Po metų „Pirmyn, Italija” laimėjo pirmuosius iš trijų rinkimų ir suformavo koaliciją su dešiniųjų Nacionaliniu aljansu ir Šiaurės lygos partija. Tačiau koalicija sugriuvo po 7 mėnesių. Jo partija į valdžią grįžo 2001-aisiais ir 2008 metais.

S. Berlusconi Italijos premjero pareigas ėjo 1994–1995, 2001–2006 ir 2008–2011 metais.

S. Berlusconi iš priešakinių politikos linijų pasitraukė 2011-ųjų lapkritį, kai kilus maištui parlamente ir panikai finansų rinkose perdavė valdžią buvusiam Europos konkurencijos komisarui Mario Monti.

S. Berlusconi jau 20 metų mina ir teismo slenkstį. Nepaisant kelių pradinių nuosprendžių dėl sukčiavimo ir kaltinimų draugystėmis su nuteistais sukčiais, visos jam iškeltos bylos buvo laimėtos po apeliacijų arba nutrauktos suėjus senaties terminui.

Šiuo metu jis yra teisiamas dėl sukčiavimo, kyšininkavimo ir mokėjimo už seksą su 17-mete prostitute.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.