Ukrainos parlamento rinkimuose pirmauja V. Janukovyčiaus partija, J. Tymošenko blokas - antras

Rinkimuose dalyvauja kelios nedidelės partijos, kurios tikisi gauti valdančiaisiais nusivylusių rinkėjų balsus. Tarp jų - liberali bokso čempiono Vitalijaus Kličko partija "Udar" ir kraštutinių dešiniųjų partija "Svoboda". V. Kličko partijos populiarumas išaugo, nes jis nepritaria V. Janukovyčiui, be to, politikoje būdamas naujokas, jis dar nėra patekęs į korupcijos skandalus. Partijos "Svoboda" kova už Ukrainos kultūrą ir kalbą taip pat sulaukė palaikymo, nors partija ir yra pareiškusi antisemitinių ir rasistinių teiginių.

Balsavimą Ukrainoje stebi 3 500 akredituotų užsienio stebėtojų.<br>AP
Balsavimą Ukrainoje stebi 3 500 akredituotų užsienio stebėtojų.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP, ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 28, 2012, 11:03 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 7:50 PM

Rinkimuose dalyvauja kelios nedidelės partijos, kurios tikisi gauti valdančiaisiais nusivylusių rinkėjų balsus. Tarp jų - liberali bokso čempiono Vitalijaus Kličko partija "Udar" ir kraštutinių dešiniųjų partija "Svoboda". V. Kličko partijos populiarumas išaugo, nes jis nepritaria V. Janukovyčiui, be to, politikoje būdamas naujokas, jis dar nėra patekęs į korupcijos skandalus. Partijos "Svoboda" kova už Ukrainos kultūrą ir kalbą taip pat sulaukė palaikymo, nors partija ir yra pareiškusi antisemitinių ir rasistinių teiginių.

Pusė iš 450 parlamento narių mandatų bus paskirstyti pagal išrinktų partijų sąrašus, o kita pusė atiteks vienmandatėse rinkimų apylinkėse daugiausia balsų surinkusiems kandidatams. Į parlamentą balotiruojasi apie 5 tūkst. kandidatų. Galutiniai rinkimų rezultatai bus paskelbti pirmadienį.

Tai vieni iš labiausiai stebimų rinkimų Ukrainos istorijoje - balsavimą stebės 3 500 akredituotų užsienio stebėtojų, įskaitant daugiau nei 600 iš Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO).

Vakarų šalių lyderiai išsakė nerimą dėl rinkimų kampanijos. Šią savaitę "New York Times" straipsnyje buvo cituojama JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton ir Europos Sąjungos (ES) užsienio politikos vadovė Catherine Ashton, kurios sakė, kad išankstinėje ESBO ataskaitoje apie Ukrainos parlamento rinkimus yra nerimą keliančių dalykų. Tai vyriausybės išteklių naudojimas valdančiųjų kandidatams paremti, žiniasklaidos apribojimai bei skaidrumo rinkimų komisijose stoka.

J. Tymošenko ragina ukrainiečius balsuoti

Kalinama Ukrainos opozicijos lyderė J. Tymošenko paragino rinkėjus neboikotuoti sekmadienį vykstančių parlamento rinkimų dėl priverstinio jos nedalyvavimo juose.

J. Tymošenko tinklalapyje paskelbtame pareiškime sakoma, jog ukrainiečiams reikia užtikrinti didelį aktyvumą, kad, kaip ji tikisi, prezidento Viktoro Janukovyčiaus Regionų partija nebeturėtų dominuojamos pozicijos parlamente.

„Kiekvienas turi kovoti su diktatūra taip, kaip gali. Tai - visų drauge ir kiekvieno atskirai reikalas“, - sakė buvusi premjerė, pavartodama vieną dažniausiai vartojamų savo terminų V. Janukovyčiaus dvejus metus trunkančiam valdymui apibūdinti.

„Būtent todėl dabar kreipiuosi į visus ukrainiečius: ateikite į rinkimus! Masinis jūsų dalyvavimas gali būti priešnuodis falsifikacijai, - sakė ji. - Jūsų asmeniniu indėliu nušalinant nuo valdžios Janukovyčių ir visą jo nusikalstamą „Šeimą“.

V. Klyčko nuotaika - kovinė

V. Klyčko paragino rinkėjus imti pinigus, jeigu juos bus bandoma papirkti, bet balsuoti taip, „kaip sako širdis“.

„Deja, yra atvejų, kurie kalba apie tai, kad daugybė rinkėjų pasiduoda papirkimui. Jeigu ką nors iš jūsų bando papirkti, nesivaržykite, imkite pinigus. Jums grąžina pinigus, kuriuos iš jūsų jau pavogė“, - Kijeve, atidavęs balsą savo rinkimų apylinkėje, žurnalistams sakė V. Klyčko.

Tuo pačiu jis pabrėžė: „Ateikite į rinkimus ir balsuokite taip, kaip sako jūsų širdis“.

Pasak 41 metų V. Klyčko, jo nuotaika rinkimų dieną yra „kovinė“.

Bokso superžvaigždė teigia, kad politika primeną sportą.

„Mano metodai politikoje - tokie patys kaip sporte: komandinis žaidimas ir pasitikėjimas savimi. Ir jie veikia“, - anksčiau interviu AFP sakė V. Kličko.

Rinkėjas suvalgė rinkimų biuletenius

Vidutinio amžiaus rinkėjas vienoje Odesos rinkimų apylinkėje sekmadienį suvalgė savo rinkimų biuletenius, pranešė Ukrainos rinkėjų komiteto Odesos srityje spaudos tarnyba.

Pasak Komiteto stebėtojų, jie apstulbo, kai vienas maždaug 50 metų vyras, išėjęs iš balsavimo kabinos, priėjo prie balsadėžės.

Užuot įmetęs savo biuletenius į ją, vyriškis pasitiesė ant balsadėžės polietileninį paketą su vieno kandidatų simbolika, išdėliojo ant jo savo biuletenius ir pradėjo juos valgyti.

Ryškus pasidalijimas

Per rinkimus pasireiškė tradicinis šalies pasidalijimas į rytus ir vakarus: rusiškai kalbantys regionai palaiko valdančiąją prezidento Viktoro Janukovyčiaus partiją, o gyvenantieji arčiau Europos remia labiau į nacionalizmą linkusius valdančiųjų varžovus.

To pasidalijimo riba eina maždaug per Kijevą ir skiria pramoninius šalies pietryčius, kur eksploatuojamos sovietinių laikų anglių šachtos, nuo kaimiškos, daugiausia ukrainietiškai kalbančios Vakarų Ukrainos ir aiškiausiai būna matoma per rinkimus.

„Balsavau už „Svoboda“. Parlamente turėtume turėti daugiau ukrainiečių“, - sakė 62 metų pensininkė Irina Dmitrova, išėjusi iš rinkimų apylinkės Lvove - mieste, kuris yra laikomas Vakarų Ukrainos kultūrine sostine.

„Taip pat galvojau balsuoti už Tymošenko. Bet jos partija (į parlamentą) pateks ir be mano paramos, o „Svoboda“ kaip tik yra prie ribos. Ir mums reikia daugiau ukrainiečių!“ - pridūrė ji.

Prognozuojama, kad ši partija pirmą kartą įveiks 5 proc. barjerą ir pateks į parlamentą.

Galbūt ne tokios karingos nuotaikos tvyrojo Donecke - Rytų Ukrainos širdyje, kur gimė dabartinis prezidentas ir kur valdančioji Regionų partija turi stabiliausią paramą.

„Tai nepaprastai svarbi diena“, - sakė 68 metų rusakalbė bibliotekininkė Raisa Pučkova.

„Nenoriu sakyti žmonėms, kaip balsuoti, bet manau, jog svarbu laikytis kurso, kurį pasirinkome 2010 metais, (kai V. Janukovyčius prezidento rinkimuose įveikė J. Tymošenko)“, - sakė ji.

„Mano vyras sakė man balsuoti už Regionų partiją, - pridūrė 42 metų parduotuvės darbuotoja Marina Kostichina. - Mes dėl to susibarėme. Aš balsavau už Klyčko žmones, vien dėl to, kad nepaisyčiau jo. Bet mano vyras balsuos už Regionų (partiją)“.

Pirmieji rinkėjai sostinėje Kijeve taip pat reiškė savo nepritarimą V. Janukovyčiaus grupei. Daugelis rinkosi „Svoboda“, kiti reiškė simpatijas J. Tymošenko ar žavėjosi V.Klyčko kovos su korupcija žinia.

„Kad ir kiek trūkumų turėtų opozicija, viliuosi, kad ji vis tiek surinks pakankamai balsų ir parodys Regionų partijai, kas čia vadovauja, - sakė 34 metų vertėja Vika Barčenko. - Regionų (partija) žiūri tik savų interesų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.