Uraganas „Sandy“ sugriovė kandidatų į JAV prezidentus kampanijos planus

Kol kas jos poveikio politikai numatyti neįmanoma.

„Ši audra sukels sumaištį varžybose (dėl Baltųjų rūmų)“, - sakė B. Obamos rėmėjas M. Warneris.<br>AP asociatyvi nuotr.
„Ši audra sukels sumaištį varžybose (dėl Baltųjų rūmų)“, - sakė B. Obamos rėmėjas M. Warneris.<br>AP asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Oct 29, 2012, 12:46 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 7:37 PM

JAV prezidentas demokratas ir jo varžovas respublikonas atšaukė planuotus mitingus „svyruojančiose“ valstijose, kurios atsidūrė šios didžiulės audros kelyje, taip atsisakydami mėnesius rengtų strategijų visiems iki vieno galimiems rinkėjų balsams užsitikrinti - iki rinkimų dienos likus savaitei.

„Ši audra sukels sumaištį varžybose (dėl Baltųjų rūmų)“, - „Fox News Sunday“ sakė demokratų senatorius iš Virdžinijos, B. Obamos rėmėjas Markas Warneris. Jis kalbėjo tokiu metu, kai buvo nurodyta evakuotis pakrančių gyventojams, o milijonams žmonių iškilo potvynių grėsmė ir pavojus likti be elektros.

„Sandy“ pirmiesiems šuorams merkiant Vašingtoną, B.Obama pirmadienį išvyko į Floridą dalyvauti kampanijos renginyje su buvusiu prezidentu Billu Clintonu, tačiau atidėjo renginius Virdžinijoje, Ohajuje ir Kolorade, kad galėtų stebėti audrą iš Baltųjų rūmų.

B. Obama nerizikuoja ir pabrėžia, kad rūpinasi amerikiečiais, kuriems iškilo pavojus, o ne, kaip galima numanyti, savo paties politiniu likimu.

„Aišku, jog svarbiausias mano prioritetas turi būti tas, kaip užtikrinti, kad viskas būtų tvarkoje šeimoms“, - sakė prezidentas savo kampanijos darbuotojams Floridoje.

„Tai reikš ... truputį didesnę naštą žmonėms (rinkimų kovos) lauke, nes artimiausias porą dienų negalėsiu tiek daug dalyvauti kampanijos renginiuose“, - sakė jis.

M. Romney atšaukė mitingus uraganui besirengiančioje Virdžinijoje, kuri yra tarp svarbiausių „svyruojančių“ valstijų, ir vietoje to nuvyko į labiau žemyne esantį Ohają, kur rinkimų baigties taip pat neįmanoma iš anksto numatyti.

M. Romney prisidėjo prie savo pasirinkto kandidato į viceprezidentus Paulo Ryano, kuris sakė, jog meldžiasi už amerikiečius JAV Rytų pakrantėje, su baime laukiančius audros.

„Sandy“, kuris pakrantę turi pasiekti anksti antradienį, yra naujausia legendinio „spalio siurprizo“ - kokios nors naujienos kampanijos pabaigoje, galinčios pakeisti JAV rinkimų baigtį, - apraiška.

Kol kas jos poveikio politikai numatyti neįmanoma.

B. Obamos patarėjas Davidas Axelrodas viešai nerimavo, kad audra gali sumažinti rinkėjų išankstinio balsavimo mastą, kuris yra labai svarbus prezidentui tokiose valstijose kaip Virdžinija.

„Aišku, mes norime nevaržomų galimybių balsuoti, nes manome, kad kuo daugiau žmonių išeis (balsuoti), tuo geriau mums bus“, - CNN sakė D. Axelrodas.

Tačiau ši audra suteikia ir tam tikrą galimybę B. Obamai, nors ir prie pat plonos politinės ribos. Ji suteikia jam progą pasirodyti kaip šaltakraujiškam, veiksmingai dirbančiam lyderiui, rikiuojančiam aktyviai dirbančios vyriausybės išteklius tokiu momentu, kai piliečiams to labiausiai reikia.

„Sandy“ taip pat reiškia tam tikrą grėsmę M. Romney - ne tik dėl to, kad B. Obama šioje situacijoje gali pasinaudoti darbo prezidento poste teikiamomis galimybėmis. Audra gali užgožti baigiamuosius respublikonų kandidato argumentus prieš lapkričio 6-osios rinkimus, nes naujienos apie ją dominuoja jau kelias dienas ir dar kažkiek laiko tikrai dominuos.

Tačiau M. Romney patarėjas Kevinas Maddenas žurnalistams sakė, kad jo bosas jau perdavė savo žinią numatomame uragano kelyje atsidūrusiems žmonėms ir kad dabar prioritetas yra rinkėjų bei jų šeimų saugumas.

M. Romney gerų naujienų sulaukė vienai apklausai parodžius, kad jo ir B. Obamos pozicijos yra apylygės labai svarbiame Ohajuje, be to, jį parėmė Ajovos - valstijos, kuri buvo B. Obamos 2008 metų kampanijos lopšys, - laikraštis „The Des Moines Register“.

Tačiau nauja apklausa Virdžinijoje, kurią atliko „The Washington Post“ ir „ABC News“, parodė, kad B. Obama varžovą lenkia keturiais procentais, nors anksčiau parama abiem kandidatams būdavo daugmaž vienoda.

Kelios nacionalinės apklausos rodo, kad M. Romney keliais procentais pirmauja, tačiau B. Obama, kaip atrodo, išlaiko nedidelę persvarą kalbant apie atskirų valstijų turimus rinkikų balsus, kurių galiausiai ir reikės siekiant užsitikrinti prezidento postą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.