V. Janukovyčius įgijo rimtą varžovą

Ukrainos prezidentui Viktorui Janukovyčiui ir jį remiančiai Regionų partijai pavyko pasiekti tikslą ir laimėti parlamento rinkimus. Bet tampa akivaizdu, jog šalies vadovas įgijo naują pavojingą varžovą, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis „Reuters”, „Newsru.com” informacija.

Regionų partijai švenčiant pergalę rinkimuose, opozicija žada nenuleisti rankų, o galbūt burtis ir apie naujus lyderius.<br>„Reuters“
Regionų partijai švenčiant pergalę rinkimuose, opozicija žada nenuleisti rankų, o galbūt burtis ir apie naujus lyderius.<br>„Reuters“
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 30, 2012, 9:31 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 7:14 PM

Dar tebeskaičiuojant rinkimų rezultatus Regionų partijos atstovai buvo įsitikinę, kad parlamente turės daugumą. Jų pergalę temdė tik Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos griežtas pranešimas, kad Ukrainos rinkimuose demokratija patyrė pralaimėjimą.

Tačiau nuriję kartėlį valdantieji netrukus pradės rengtis kitam žingsniui – V. Janukovyčiaus dalyvavimui 2015-ųjų prezidento rinkimuose.

Vis dėlto Ukrainos prezidentui, kurio vadovavimas pažymėtas buvusios premjerės Julijos Tymošenko įkalinimu ir sugadintais santykiais su Vakarais, nebus lengva. Mat tampa akivaizdu, kad jis įgijo rimtą varžovą – boksininką Vitalijų Klyčko.

Lyderis – be skandalų

V. Klyčko vadovaujama opozicinė liberali partija „Udar” („Smūgis”) sekmadienį surinko mažiau balsų, nei tikėtasi, ir su 11,9 proc. parama liko ant ketvirtojo laiptelio.

Tačiau ši politinė jėga, įsiliejusi į opoziciją, kurioje yra ir antrąją vietą (22,5 proc. balsų) užėmęs J. Tymošenko blokas „Tėvynė”, gali mesti rimtą iššūkį valdantiesiems.

„Udar” netgi panoro tapti opoziciją vienijančia jėga.

Manoma, jog ši politinė jėga gali išpopuliarėti dar labiau dėl to, kad V.Klyčko nesiejamas su dabartinės ir buvusios valdžios skandalais, ypač korupcijos atvejais.

Jau dabar daug kam netikėtumu tapo apklausos rezultatai, parodę, kad V.Klyčko yra antras pagal populiarumą šalies politikas po V. Janukovyčiaus.

Boksininkas aplenkė net 7 metų kalėjimo bausme nuteistą J. Tymošenko, kuri iki šiol buvo viena pagrindinių opozicijos vėliavnešių.

Anot vienos Ukrainos apklausos, populiariausią šalies politiką V. Janukovyčių remia 22,8 proc. apklaustųjų, antroje vietoje esantį V. Klyčko – 19 proc., o J. Tymošenko – 16 proc.

Sieks prezidento posto?

Netyla spėlionės, kad išpopuliarėjęs boksininkas gali mesti iššūkį V. Janukovyčiui per 2015-ųjų rinkimus.

O tai, kad V. Klyčko į kalbas ir klausimus apie tai reaguoja su susierzinimu, tik sustiprina įtarimus dėl tokių jo planų.

Jau dabar kalbama, kad su V.Janukovyčiumi sutarimo nerandantiems Vakarams ir netgi Maskvai V. Klyčko irgi gali pasirodyti nebloga alternatyva dabartiniam lyderiui.

Protestas įžymybių vardais

Tiesa, sėkme rinkimuose gali džiaugtis toli gražu ne visos Ukrainos įžymybės.

Parlamentaro duonos neteks paragauti šalies futbolo žvaigždei Andrijui Ševčenkai, priklausančiam judėjimui „Pirmyn, Ukraina!”. Jis surinko vos 1,6 proc. balsų.

„Šis projektas buvo pasmerktas iš pat pradžių”, – pareiškė Kijevo politinių tyrimų instituto ekspertas Michailas Pogrebynskis.

Juokaujama, jog dar prasčiau nei A. Ševčenkai Ukrainos parlamento rinkimuose sekėsi kitoms žvaigždėms.

Pavyzdžiui, Odesoje buvo sugadinta 3–5 proc. balsavimo biuletenių. Dauguma taip pasielgusių ukrainiečių neva protestuodami balsavo už į sąrašus neįtrauktus kandidatus.

Tarp tokių kandidatų absoliučiu lyderiu tapo pagrindinis „Žvaigždžių karų” herojus Darthas Vaderis.

Antroje vietoje liko JAV prezidentas Barackas Obama, aplenkęs Rusijos vadovą Vladimirą Putiną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.