M. Romney ir B. Obama: kuris būtų naudingesnis Lietuvai?

Rinkiminė kova JAV artėja prie finišo tiesiosios. Jau mažiau nei po savaitės paaiškės, kas ateinančius ketverius metus laikys šios įtakingos pasaulio valstybės vairą. Ar Lietuvai yra skirtumas, kas šį vairą laikys – demokratas Barackas Obama ar respublikonas Mittas Romney? Kuo skiriasi demokratų ir respublikonų požiūris į užsienio politiką, kuri iš šių JAV partijų draugiškesnė Lietuvai? Apie tai lrytas.lt kalbėjosi su politologu, Vilniaus Universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto vadovu Ramūnu Vilpišausku ir žurnalistu, publicistu Algimantu Čekuoliu.

Abiejų kandidatų į JAV prezidento postą užsienio politikos prioritetai gana panašūs.<br>AP
Abiejų kandidatų į JAV prezidento postą užsienio politikos prioritetai gana panašūs.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

Nov 2, 2012, 11:45 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 5:47 PM

Prioritetai panašūs

R. Vilpišauskas sako neįžvelgiantis labai reikšmingų skirtumų Lietuvai tarp B. Obamos ir M. Romney.

„Kalbant apie užsienio politiką, skirtumų ekonominės ar socialinės politikos klausimais tarp respublikonų ir demokratų kandidatų tikrai nėra, - sako politologas. - Šalies nacionaliniai interesai suvienija abi partijas. Esminių strateginių prioritetų, tokių, kaip JAV vaidmuo pasaulyje, pagrindinės užsienio politikos kryptys, klausimais jų požiūriai panašesni, nei klausimais dėl mokesčių, biudžeto politikos, išlaidų, sveikatos apsaugos sistemos“.

Pasak R. Vilpišausko, galbūt respublikonų kandidatas, tapęs prezidentu, kiek sugriežtintų JAV politiką Rusijos atžvilgiu. „Galbūt keistųsi tonas“, - spėlioja politologas.

Bet kuriuo atveju, jis mano, kad JAV įsipareigojimai toliau aktyviai dalyvauti Šiaurės Atlanto Aljanse ir bendradarbiauti su partneriais Europoje išliktų nepriklausomai nuo to, kas laimės prezidento rinkimus.

Tačiau apskritai nei Europa, nei juolab Lietuva nėra JAV užsienio politikos dėmesio nusipelnantis regionas. „Nepriklausomai nuo to, kas laimės rinkimus, JAV vis daugiau dėmesio skirs kitiems pasaulio regionams, o ne Europai. Patinka tai mums ar ne, tenka susitaikyti su tuo, jog Azija, Vidurio Rytai yra daugiau JAV dėmesio traukiantys regionai, negu Europa“, - sako R. Vilpišauskas.

Respublikonai uždaresni

Žurnalistas A. Čekuolis mano, kad Lietuvai būtų geriau, jeigu JAV prezidento rinkimus laimėtų B. Obama. „Todėl, kad jis lankstesnis, - aiškina žurnalistikos veteranas. - Ir apskritai demokratai visada buvo labiau už kitas valstybes, ne tokie egoistai. Be to, demokratai daug geresni lietuviams imigrantams į Ameriką“.

Pasak A. Čekuolio, M. Romney yra labai uždaras. „Visas jo gyvenimas labiau koncentruotas į Amerikos vidų. Dėl to jis turi šansus laimėti rinkimus“, - sako žurnalistas.

Jo teigimu, dauguma išeivių iš Lietuvos JAV remia demokratus, o ne konservatyvesniuosius respublikonus. „Nes jie liberalesni imigrantams“, - teigia A. Čekuolis.

R. Vilpišauskas nėra toks kategoriškas. Pasak jo, mums blogiausia būtų, jeigu JAV apskritai susitelktų į savo vidaus problemas ir mažintų savo dėmesį užsienio politikai ir problemiškiems pasaulio regionams. „Bet toks scenarijus gali įvykti nepriklausomai nuo to, kuris kandidatas laimės rinkimus“, - sako politologas.

Lietuviams imigrantams, jo požiūriu, JAV gana palankios abi partijos. „Apskritai JAV požiūris į imigrantus yra daug pozityvesnis, nei daugelyje Europos šalių, - sako R. Vilpišauskas. - Galima teigti, kad respublikonų kandidatas pasisakytų už labiau ribojančią politiką, bet, kita vertus, reikia matyti ir tai, kokie rinkėjai svarbūs respublikonams pietų valstijose. Ten nemažą dalį sudaro vadinamieji ispanų kilmės žmonės. Dėl jų balsų svarbos neišeina pernelyg toli judėti į uždarumą.“

Draugiškiausias Lietuvai – R. Reaganas

Į klausimą, kurį JAV prezidentą iš iki šiol buvusių būtų galima pavadinti geriausiu Lietuvos draugu, A. Čekuolis sakė: „Nei vieno iki šiol nebuvo. Blogiausias buvo F. Roosveltas. Prisiminkit, kas atidavė mus sovietams“. Iš blogiausių geriausias, A. Čekuolio manymu, buvo R. Reaganas.

R. Reaganą kaip bene draugiškiausią Lietuvai JAV prezidentą išskiria ir R. Vilpišauskas.

„Apie draugiškumą sunku kalbėti, - sako jis. - Galima apskritai kalbėti apie prezidentus, kurie kritiškiausiai žiūrėjo į Sovietų Sąjungą. Šiuo atveju galėtų būti išskirtas R. Reaganas“.

Bet, pasak R. Vilpišausko, per pastaruosius daugiau kaip 20 metų po mūsų nepriklausomybės atkūrimo su visais dirbusias JAV prezidentais buvo palaikomi draugiški santykiai.

„JAV yra labai svarbi Lietuvos sąjungininkė. Reikia tikėtis, kad stipri partnerystė, pagrįsta bendromis vertybėmis, išliks nepriklausomai nuo to, kas laimės rinkimus“, - sako R. Vilpišauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.